İki ülke de iadesini istiyor! SBK operasyonunda neler olmuştu?

Türkiye ve ABD'nin iadesini istediği Sezgin Bakan Korkmaz (SBK), Avusturya'da yakalandı. SBK hakkındaki operasyon geçen yılın sonunda başlamıştı. Peki ABD'nin yıllarca hapsini istediği Korkmaz hakkındaki iddialar ne? Anadolu Ajansı haberlerinden derlenen bilgilerle kısaca bir hatırlayalım...

Son Güncelleme:

Avusturya'da tutuklanan iş insanı Sezgin Bakan Korkmaz (SBK) hakkındaki iddialar gündem oldu. Geçen yıl Korkmaz hakkında düzenlenen operasyonda neler olmuştu? Kısaca bir hatırlayalım... 

'SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR'

10 Ekim 2020 tarihinde ise Anadolu Ajansı tarafından duyurulan haberde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Korkmaz hakkında kara para aklama iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın devam ettiği haberi geçildi.

Yine bu soruşturma kapsamında SBK hakkında yurt dışına çıkış yasağı konduğu öğrenildi.

Korkmaz'ın şirket ve kişisel hesapları ile diğer mal varlıklarına ilişkin incelemenin de sürdüğü belirtildi.

ABD'de Utah Federal Savcılığının, mahkemeye başvurarak iş insanı SBK'nın Türkiye'deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep ettiği belirtilmişti.

DAVA NEYDİ?

Suçlarını itiraf eden ve mahkum olan Kingston Kardeşler'in ABD Hazinesi'ni dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 134 milyon dolarının Türkiye'ye gönderildiği, 2014 ile 2018 yılları arasında Türkiye'ye gönderilen paralarla Sezgin Baran Korkmaz'ın kontrolünde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere birçok farklı yatırımlar yapıldığı ve şirketler alındığı iddia ediliyordu.

Kingston Kardeşlerin, Türkiye'ye gönderdiği paraların işlem belgeleri de dahil olmak üzere, Korkmaz ve Türkiye irtibatlarıyla ilgili iletişim bilgilerini Amerikalı savcılarla paylaştığı öne sürülüyor.

İSİMLERİ KALDIRDI

Tarihler 11 Ekim 2020’yi gösterdiğinde ise Sezgin Baran Korkmaz işinin başında olduğuna ilişkin mesajlar yayımlamıştı. Yine Anadolu Ajansı tarafından servis edilen habere göre SBK Holding’e ait internet sitesinde daha önce yer alan şirket isimlerinin sitelerinden kaldırıldığı öğrenildi.

5 ARALIK’TA YURT DIŞINA ÇIKTI

1 Ocak 2021 tarihinde ise yine Anadolu Ajansı tarafından servis edilen bir haberde 5 Aralık Tarihi’nde Sezgin Baran Korkmaz’ın havayolu ile yurt dışına çıktığına ilişkin görüntüler sevis edildi. 

ARALIK AYINDA OPERASYON

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, SBK Holding ve alt şirketlerinde yönetici olan 19 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonda, şüphelilerden 11'i gözaltına alınmıştı.

Adliyeye sevk edilen 11 şüpheliden, 1’i tutuklanırken 10’u ise adli kontrol şartıyla serbest kalmıştı.

Sezgin Baran Korkmaz'ın eşi Gökçen Korkmaz da serbest kalmıştı.

GÜVENLİK GÖREVLİSİNİN ÜSTÜNE ŞİRKET

SBK Holding’e düzenlenen operasyon kapsamında göz altına alınan Ziyaddin B’nin holdinge bağlı şirketlerden birinde güvenlik görevlisi olarak çalıştığı, Korkmaz'ın Lüksemburg’da 2018’de 11 milyon 500 euro sermayeyle kurulmuş Ivory Sarl şirketinin de sahibi olduğu tespit edilmişti. Yine Korkmaz'ın, 2009'da Bebek'te aldığı villayı da Ziyaddin B.'nin üzerine yaptığı, buranın da 2016'da satıldığı belirlenmişti.

ŞÖMİNEDE CEP TELEFONU

İstanbul merkezli operasyonda Ziyaddin B. de gözaltına alındı. Polis ekiplerince evde arama yapılırken, operasyon sırasında yakılmak üzere şömineye atılan bir cep telefonu bulundu.

TÜRKİYE DE ABD DE İADESİNİ İSTİYOR

SBK geçen cumartesi Avusturya'da ABD Adalet Bakanlığı'nın talebi üzerine gözaltına alındı. Olayın ardından Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, AA muhabirinin konuya ilişkin sorularına verdiği yanıtta  "İade işlemleriyle ilgili süreci başlattık" ifadelerini kullandı.

ABD Adalet Bakanlığı, Korkmaz'ın iadesini talep edeceklerini açıkladı. Korkmaz'ın avukatı Volkan Dülger, müvekkilinin Türkiye'ye iade edilmesini talep edeceğini söyledi.

HER BİR TRANSFERDEN 20 YIL

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Suçlu bulunursa, kara para aklamaktan 20 yıl, her bir para transferi dolandırıcılığından 20'şer yıl ve resmi sürecin işleyişini engellemekten 5 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak." ifadesi kullanıldı.

Sonraki Haber