Türk turistler Ege'yi birleştiriyor

Erdoğan-Miçotakis zirvesinin önemli başlıklarından biri de vizesiz seyahat oldu. Ekspres vizeyle seyahat edilebilecek noktaların artırılması gündemde. Türkiye kapıda vize uygulamasının bütün Avrupa Birliği ülkeleri için örnek olmasını istiyor.

Son Güncelleme:

Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis'in Ankara ziyaretinin ardından Yunan basınında çıkan kapsamlı değerlendirmelerde 10 Ege adasındaki kapıda vize uygulamasından duyulan memnuniyete yer verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Miçotakis'in onuruna verdiği akşam yemeğine Fener Rum Patriği Bartholomeos'u da davet etmesini "son derece zarif" bir hareket olarak niteleyen medya organları ise, "Ankara'da yapılan toplantı, son 14 ayın dinamiklerinin yeni bir işleyiş ortaya çıkardığını gösterdi" yorumunu yaptı.

AB FONUNA DESTEK

Ege'de kaçak göçün önlenmesi için iki ülkenin sıkı işbirliğinin olumlu sonuçlar doğurduğu belirtilirken, kapıda vize uygulamasıyla Yunan adalarına yönelen Türk turistlerin Ege'de istikrar konusunda geleceğe yönelik umutları büyüttüğü kaydediliyor. Nitekim Miçotakis de "Artık Ege adalarında kaçak göçmenler yerine Türk turistler var" diyerek bu durumdan duyulan memnuniyeti ortaya koymuştu. Miçotakis'in bu doğrultuda Ankara temaslarında göçle ilgili Türkiye'ye ek AB fonu konusunda olumlu açıklamalar yaptığı da öğrenildi. Ege'deki 7 günlük ekspres vize programından yararlanan Türk turist sayısının ve vizesiz seyahat noktalarının artırılması konusu bu çerçevede ele alındı. Bu doğrultuda bir iş konseyinin kurulması da karar altına alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırladı. 

EKONOMİK ÇIKARLAR

Ankara'daki kritik zirvede iki ülke için de ekonomik çıkarlar ön plandaydı. Yunan basınına yansıyan bir yorumda bu durum "İki lider de küresel konulardaki farklı yaklaşımlarını kamuoyuna açık bir şekilde ifade etmelerine rağmen, geçen yıl başlatılan ve periyodik hale getirilen toplantılarla sağlam diyalog sürecine odaklanmayı sürdürdüler. Bugün 6 milyar dolar olan karşılıklı ticaretin 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Sık temaslar ivmeyi artırıyor" sözleriyle vurgulandı. 

TEK GERGİNLİK DÖNER Mİ?

Türkiye'nin 6 Şubat deprem felaketi ile başlayan; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis'in 7 Aralık'ta imzaladıkları Atina Deklarasyonu ile hız kazanan yumuşama ve yakınlaşma sürecinde iki ülke karşılıklı sınamalardan geçti. Batı Trakya Türk azınlığının kimlik sorunları, Yunanistan'ın Ege'de Deniz Parkları ilan etme kararı Ankara'nın tepkisi ile karşılaşırken, Kariye Müzesi'nin yeniden cami olarak hizmet vermeye başlaması da Atina'nın tepkisini çekmişti. Yunan basınında Ankara'daki zirvede iki liderin tartışmalı konularda hassas davrandığının altı çizildi. Yapılan bir yorumda ise iki ülke arasında halihazırda yaşanan sorunun Türkiye'nin dönerin geleneksel ürün olarak tescil edilmesi için yaptığı başvuru olduğu ifade edildi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve Fener Rum Patriği Bartholomeos en son 2022'de Miçotakis'in İstanbul'a yaptığı çalışma ziyaretinde görüşmüştü. 

TARİHİ BİR FIRSAT

Yunan medya organları, Avrupa Birliği'nin eski Türkiye Büyükelçisi Marc Pierini'nin temaslarla ilgili yorumlarına yer verdi. Türkiye'nin Schengen Bölgesi ile vize sorunu yaşadığı bu dönemde, Pierini'nin değerlendirmeleri Batı ile ilişkiler açısından önem taşıyor. Tecrübeli diplomat şu değerlendirmeleri yaptı: "Yunanistan ile Türkiye arasında devam eden uzlaşma süreci, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana nadir görülen bir iyi haber. Avrupa Birliği'nde, Avrupa kıtasında, NATO'da, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve bölge halklarında da başarı beklentisi yüksek. Liderler atılan adımları pekiştirmek için artık eşsiz ve tarihi bir fırsata sahip."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber