'Türk tapusu'na KKTC'de rağbet, 1974 harekatı milat oldu

Kıbrıs Barış Harekatı öncesinde Güney'de yaşayan Türkler'in Kuzey'e geçtiği, dönemin hükümetinin ise onlara karşılık olarak Kuzey'de gayrimenkul verdiği biliniyor. Bu takas karşılığında alınan evler için de eşdeğer tapu çıkarıldı. Bankalar artık bu evlere ipotek verirken, kredi çıkmasını sağlıyor. Türk tapusu denilen bu tapular ise emlakçılardan tam not alırken, güvenilir olduğu belirtiliyor. Yatırımcıların ilk adresleri de artık Türk tapulu evler...

Son Güncelleme:

Kıbrıs Barış Harekatı öncesi Güney’de yaşayan birçok Kıbrıslı Türk, harekat sonrası mallarını Rum kesiminde bırakarak Kuzey’e yerleşti. Dönemin hükümeti, Türkler'e; Güney Kıbrıs’ta bıraktıkları mal karşılığı, Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul verdi. Bir nevi takasla elde edilen gayrimenkuller için eşdeğer koçan-eşdeğer tapu çıkarıldı. Eşdeğer koçanlar için birkaç yıl öncesine kadar "değerlendirilebilir mi" endişesi vardı ancak bankaların eşdeğer koçanlı gayrimenkulleri ipotek alıp, kredi verdiğini gören vatandaşlar rahat bir nefes aldı. Kuzey Kıbrıs'te en çok Girne'de bulunan bu tapulara ise Türk tapusu ismi verilmekte. 

GARANTİSİ KKTC

Kıbrıs tapuları arasında durumu net olmayan tahsis koçan tapular da bulunuyor. Bu tapuların sahipleri ise hareket sonrası Türkiye'den gelip adaya yerleşenler. Genelde Kuzey’de kalan Rum malları tahsis koçanlı olarak geçiyor ve olası bir Kuzey Kıbrıs-Güney Kıbrıs anlaşmasında, ilk akla gelen bu tapunun akıbeti oluyor. Bu nedenle yatırım yaparken garanti adım atmak isteyenler, Türk koçan veya eşdeğer koçanı tercih ediyor. 

Uzmanlar, Türk tapulu projelerin yatırım için güvenli olduklarını söyledi.

BELİRSİZLİKLERE DİKKAT

Bir mimarlık firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, Kıbrıs'taki gayrimenkul projelerinde yaşanan tapu sorunlarına dikkat çekerek, yatırımcıları güvenli projelere yönelmeleri konusunda uyarıyor. Özellikle Türk tapulu projelerin güvenli yatırım için ideal olduğunun altını çizen Fenercioğlu, tahsis tapulu mülklerin uluslararası alanda yaşadığı hukuki belirsizliklere vurgu yapıyor. Türk tapulu mülklerin uzun vadeli güvence sunduğunu belirten Fenercioğlu, tahsis tapulu projelerde ise yatırımcıların ciddi hukuki risklerle karşılaşabileceği belirtiyor. 

HUKUK ENDİŞE

Kıbrıs’taki tahsis tapulu projelerde karşılaşılan en büyük sorunların başında, bu tapuların 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrası dağıtılmış olmasının geldiğini sözlerine ekleyen Fenercioğlu;  "Tahsis tapulu projeler, mülkiyet sorunlarıyla doğrudan bağlantılıdır. Mülk sahipleri, uluslararası arenada geçerli olmayan tapular nedeniyle hukuki süreçlerle karşı karşıya kalabilir. Tahsis tapuları, 1974 öncesi mülk sahiplerinin hak iddialarıyla dava konusu olabilir AİHM’e kadar uzanan yasal süreçler yaşanabilir" dedi.  

Türk tapularının uluslararası arenada da geçerli bulunuyor.

TÜRK TAPUSUNUN ÖNEMİ

KKTC Gayrimenkul Uzmanı Ebru Yavuz ise Türk tapusunun güvenli olduğuna dikkat çekerek, "Şu an 25 bin sterline  hisseli arsa satışı yapanlar var. Tapu vermiyor sadece yasal olmayan bir sözleşme yapıyor ve biz size aldığınız hisse payına karşılık 1+1 daire vereceğiz diyorlar. Bu yasaya aykırı ve kesinlikle yasaklanmış bir satış şekli" diye konuştu. 

Yavuz ayrıca, "25 bin sterline yasal olmayan belirsiz bir arsa hissesi almaktansa en güvenilir tapu çeşitlerinden olan Türk koçanlı bir projede biraz daha fazla yatırım yaparak yasal yollarla 1+1 daire almak daha mantıklı" ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber