Türk robot asker 'Barkan' dünya medyasında

Türkiye'nin savunma sektörü dünyada ses getirmeye devam ediyor. Uluslararası savunma siteleri Türkiye'nin geliştirdiği robot asker 'Barkan' ile Ar-Ge aşamasında olan giyilebilir üstün teknoloji ürünlerini manşetlerine taşıdılar. Küresel medyada 'Barkan'ın testlerini geçtiği bilgisine yer verildi.

Son Güncelleme:

Türk savunma sektöründeki gelişmeler uluslararası savunma yayın organlarında büyük ses getirmeye devam ediyor. ABD ve Avrupa merkezli yayın organları Türkiye'nin robot askeri 'Barkan' ve geliştirilmekte olan giyilebilir üstün teknoloji ürünlerini manşetlerine taşıdılar.

TÜRKİYE PRESTİJLİLER LİSTESİNDE

ABD'de Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) yakınlığıyla bilinen Defense News'te yayınlanan haberde Türkiye'nin “askeri robot üretme kabiliyetine sahip az sayıdaki ülkeler listesine” girdiği bilgisine yer verildi. “Türk Havelsan firması dijital askeri birlikler konsepti çerçevesinde SİHA sürüsü ve robotlarını test ediyor” başlıklı haberde Türk insansız savaş robotunun geçtiğimiz ay ilk verilerini ortaya koyduğu ifade edildi.

Küresel savunma medyasında Türkiye'nin “askeri robot üretme kabiliyetine sahip az sayıdaki ülkeler listesine” girdiği vurgulanmakta.

ROBOT ASKER – İHA İLETİŞİMİ BAŞARILDI

Yayın organı Ankara'da gerçekleşen testlerde hem alçak irtifa İHA'sı 'Baha' hem de robot asker 'Barkan'ın bir arada başarıyla test edildiği bilgisini paylaşırken teste ilişkin detaylar da şu sözlerle dile getirildi: “İki İHA'nın hava görüntüsü sağlamasının ardından Barkan robotları hedefleri takip etti ve belirledi. Çok sayıda İHA'nın kullanıldığı operasyon başarıyla tamamlandı.”

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ KIYAFETLER GELİŞTİRİLİYOR

Yayın organı dijital askeri birlikler konseptinin Türkiye'de üç yıl önce başlatıldığını ve Türkiye'nin bu konseptle birlikte çatışma alanlarında büyük zaman kazanıp daha etkin operasyonlar gerçekleştirmeyi planladığını ifade etti. Haberde bu konsept çerçevesinde yüksek teknolojiye sahip giyilebilir askeri kıyafetler ve askerlerin omurga yapısına zarar gelmesini önleyen özel korumaların da geliştirildiği bilgisine yer verildi. Yayın organı bu teknolojilerin robot askerlere entegre edileceğinin de altını çizdi.

TÜRKİYE İSA'LARDA KÜRESEL OYUNCU OLDU

Uluslararası denizcilik haber sitesi Naval News'te yayınlanan haberde ise Türkiye'nin insansız sualtı araçlarında (İSA) küresel bir oyuncu haline geldiğine vurgu yapıldı. Naval News'in “Türk savunma endüstrisi İSA projelerine odaklandı” başlıklı haberinde Aselsan tarafından üretilen ve ilk kez Ankara'da geçtiğimiz hafta düzenlenen TEKNOFEST'de sergilenen milli İSA 'Deringöz'ün özellikle Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler tarafından dikkatle izlendiğine değinildi. Deringöz'ün su altında gözlem görevleri için tasarlandığını belirten yayın organı Türkiye'nin hali hazırda altı büyük insansız deniz aracı projesi üzerinde çalıştığını ve bu araçların deniz üstü ve altındaki farklı operasyonları gerçekleştirebilecek kabiliyette olduğunu da vurguladı.

Japonya'nın Türk STM savunma şirketinin ürettiği Kargu Kamikaze İHA'larını satın almayı planladığı iddia ediliyor.

JAPONYA 'KARGU'YU ALMAK İSTİYOR İDDİASI

Diğer yandan Belçika merkezli uluslararası savunma sitesi Army Recognition da (AR) “Japonya gözünü Türk STM firmasının Kargu kamikaze İHA'larına dikti” başlıklı bir haber yayınladı. AR'nin iddiasına göre Japonya Türk STM savunma şirketinin ürettiği Kargu Kamikaze İHA'larını satın almayı planlıyor. Elde edilen bilgilere göre Japonya sistemi satın alabilmek için STM'nin kapısını da çaldı. Düşman kara unsurlarını tahrip edebilme özelliğine sahip Anti-Tank Harp Başlıklı Kargu İHA'ları gemilerin radarlarını kör edebilme potansiyeline de sahipler.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber