Toplumsal bağışıklığın anahtarı: Çocukları aşılamak

Aşı tedariki ülkeler için hala tam anlamıyla sağlanamamışken toplumsal bağışıklık konusu da gündemden hiç düşmüyor. Bu noktada çocukları aşılamak kritik bir nokta olarak göze çarpıyor. Peki çocukları aşılamanın salgına etkisi ne olur? Uzmanlar anlatıyor...

Son Güncelleme:

Salgınla mücadelede kapının ardını görebilmemizi sağlayacak olan anahtar aşı. Bugüne kadar belirli ülkeler aşılamada hızlı bir yol kat edebilmiş olsalar da bazı ülkeler hala nüfusunun büyük bir çoğunluğunu aşılayamadı. Fakat uzmanların dediğine göre toplumsal bağışıklığı sağlamak için ülkeler nüfusunun en az yüzde 75’ini aşılamak durumunda. Burada da şu nokta öne çıkıyor: Çocukları Aşılamak.

Birçok ülke için çocuklar nüfusun önemli bir bölümünü kapsıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye'deki çocuk nüfus dağılımı şu şekilde:

6.1 milyon 0-4 yaş aralığında

6.5 milyon 5-9 yaş aralığında

6.4 milyon 10-14 yaş aralığında

6.2 milyon 15-19 yaş aralığında

Bu verilere bakıldığında çocukların aşılanmasının önemi bir kez daha gözler önüne seriliyor. Aynı zamanda salgının başından bu yana çocuklar ağırlıklı olarak hastalığı semptomsuz atlatsalar da virüsü yayma konusunda da risk teşkil ediyorlar. Bu sebepten çocukların aşılanması kritik bir öneme sahip oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nefise Öztoprak Çuvalcı haberglobal.com.tr okurları için sorularımızı yanıtlarken, dünyada çocukların aşılanması için çalışmaların hangi aşamada olduğunu da mercek altına alıyoruz.

“KEŞKE BÜTÜN ÇOCUKLAR AŞILANABİLSE”

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nefise Öztoprak Çuvalcı, çocukların aşılanmasının salgının seyrine çok olumlu bir etkisi olacağı görüşünde. “Keşke bütün çocuklar aşılanabilse” diyen Çuvalcı, her ne kadar salgının başından bu yana çocuklarda ağır enfeksiyon oranı çok yüksek olmasa da taşıyıcı olduklarına değiniyor. Ancak varyantlarla birlikte ağır vaka olasılığının da arttığını belirten Çuvalcı, sözlerine şöyle devam ediyor:

Daha önceki dönemlerde de çocuklarda hiç enfeksiyon bulguları olmadığını söylemek doğru değil. Hatta enfeksiyonu çok ağır geçiren çocuklar da oldu. Çocukların aşılanması bu açından da salgının seyrine olumlu yönde çok büyük katkı sağlar.

GENÇ NÜFUSU AŞILAMADAN TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK SAĞLANIR MI?

Enfeksiyon Uzmanı Nefise Çuvalcı, özellikle aşılanmadan yüz yüze eğitime dönülmesinin bir handikap olduğunu söylüyor. Bunun tabloda ciddi artışlara neden olduğunu söyleyen Çuvalcı, birçok öğretmenin Covid-19 test sonucunun bu süreçte pozitif olduğunu ifade ediyor. Diğer yandan genç nüfusu aşılamadan toplumsal bağışıklığı sağlamanın mümkün olmadığını söyleyen Çuvalcı, sözlerini şöyle noktalıyor: 

Yoğunluklu olarak nüfusta bulunan kısım çocuklar ve gençler olduğuna göre, oraya ulaşmadan toplumun tamamını koruma altına alma olasılığımız yok.  

PEKİ DÜNYADA DURUM NE?

Aşı üreten şirketler aşının çocuklara uygulanabilmesi için klinik deneylere başladılar. Ancak hem klinik deneylerin hala çok başında olması hem de çocukların nüfusunun önemli bir yer tuttuğu dünyada sürecin 2022 yılına kadar uzamasından endişe ediliyor. Ohio’da Nationwide Children’s Hospital’da Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı olan Octavio Ramilo konuyla ilgili olan şöyle bir değerlendirmede bulunuyor:

Olabildiğince normale yakın bir yaşam sürmek istiyorsak, çocukları da kesinlikle aşılamak zorundayız.

TOPLUM BAĞIŞIKLIĞI İÇİN EN AZ YÜZDE 75 AŞILANMALI FAKAT AŞI YOK

Dünya ülkelerinin yaşadığı en büyük problemlerden biri aşı üretiminin yeteri kadar hızlı olmaması. Aynı zamanda bazı aşıların lojistiği de ülkeler için sorun teşkil ediyor. Hal böyle olunca çocukların aşılanma süreci klinik deneyler tamamlansa dahi uzayabilir gibi duruyor. Ancak New York’ta bulunan Hassenfeld Children’s Hospital’da Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Adam Ratner, çocukları aşılamadan bu rakamlarla toplumsal bağışıklığı sağlamanın çok mümkün olmadığı değerlendirmesinde bulunuyor.

ÇOCUK NÜFUS ORANI ABD’DE YÜZDE 22 AB’DE YÜZDE 18

ABD’de nüfus sayım bürosunun son araştırmasına göre, çocuklar ABD nüfusunun yüzde 22’sini Avrupa Birliği ülkelerinin de yüzde 18’ini oluşturuyor. Bu notkada aşı kararsızlığından dolayı aşı olmayı reddeden vatandaşlar da hesaba katıldığında aslında çocukların aşılanmasının önemi bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Peki hangi aşı kaç yaş üzerine uygulanıyor?

-Pfizer/Biontech aşısı ABD’de 16 yaş ve üstü kişiler için kullanılıyor.

-Moderna ve Johnson&Johnson aşısı da 18 yaş üzeri için kullanılıyor.

-AstraZeneca aşısı İngiltere ve AB’de 18 yaş üzerindeki vatandaşlar için kullanılıyor.

Hangi şirket çocukları aşılama çalışmalarında ne aşamada?

-Pfizer, 12-15 yaş arasındaki 2 bin çocuğun klinik deneylerine başladı. Bu deneyin sonuçları önümüzdeki haftalarda Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) sunulacak. Pfizer’in İcra Kurulu Başkanı Albert Bourla, FDA’nın gelecek sonbaharda onay vermesini beklediklerini ifade etti.

 Aynı zamanda Pfizer, 6 aydan 11 yaşa kadar olan çocuklar için de aşılarının değerlendirilmeye başlandığını açıkladı.

-Moderna da 2021 yılı eğitim hayatında yüz yüze eğitime geçilmeden önce gençleri aşılamak için çalışmalara başladığını bildirdi. Diğer yandan 6 aylık çocuklara kadar da denemelerin başladığı ifade edildi.

-AstraZeneca da 6-17 yaş aralığındaki çocuklar için klinik deneylere başlamış durumda.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2. doz aşısını olduktan sonra öğretmenlerin aşılanmasına ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Açıklama Haber Global yayınında böyle aktarılmıştı. ?

ÇOCUKLARDA SÜREÇ DAHA HIZLI İLERLEYEBİLİR

Araştırmacılara göre, çocuklara uygulanacak aşıların klinik araştırmaları yetişkinlere nazaran daha hızlı ilerleyebilir. Yetişkinler için geliştirilen aşıların araştırmalarına binlerce insan katılmış ve gerçek aşı ile plasebo aşı şeklinde uygulama yapılmıştı. Ardından araştırmacılar aşının ne kadar koruma sağladığını belirlemek adına ayrılan gruplardaki enfeksiyon ve hastalık oranlarını karşılaştırmışlardı.

Ancak çocuklar için yapılan deneylerde daha çok güvenlik ve genç gönüllülerin kan testi ile bağışıklık kazanıp kazanmadığına odaklanılıyor. Cincinnati’de bulunan Children’s Hospital Medical Center’da Aşı Araştırmaları Direktörü Robert Frenck, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullanıyor:

Araştırmada çocukların yetişkinlerle benzer bir bağışıklık tepkisine sahip olduğu tespit edilirse, aşıların da etkinlik düzeyin yetişkinlere kıyasla benzer düzeyde olacaktır.

DOZLARDA FARKLILIK OLABİLİR

Moderna’nın Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki çocuk deneylerinin baş araştırmacısı Katherine Luzuriaga, “Gençlerle yetişkinlere uygulanan dozlar arasında farklılık olabilir. Şu an bu doz miktarını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var” açıklamasında bulunuyor.

ÖLÜM BİN 100 KAT DAHA YÜKSEK

Şu ana kadar birçok ülke ciddi kronik hastalıkları olan vatandaşlar ile yaşları ilerlemiş olanları öncelikli olarak aşılama politikasını tercih etti. ABD Hastalık Kontrol Merkezi’ne göre 65-74 yaş aralığında 5-17 yaş aralığına kıyasla hastaneye yatış oranı 35, ölüm ise bin 100 kat daha yüksek.

ÇOCUKLARDA DA SAYI SANILDIĞI KADAR AZ DEĞİL

Sağlık yetkilileri gerekli tedbirler alındığında çocukların aşılanmadan yüz yüze eğitime devam edebileceklerini söylüyorlar. Ancak şu ana kadar Amerikan Pediatri Akademisi ve Çocuk Hastanesi Derneği’nin 18 Mart tarihli verilerine göre şu ana kadar ABD’de 13 bin 500’den fazla çocuk hastaneye kaldırıldı. 260’tan fazla çocuk da hayatını kaybetti.  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber