Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu: Bölgemizdeki kira artışları göçmen kaynaklı değil, gayrimenkul eksikliğinden
Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve Tokat Valisi Numan Hatipoğlu bölgeye ilişkin yatırım ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Başkan Eroğlu kira artışlarının nedenine açıklık getirdi. Vali Hatipoğlu ise bölgedeki yatırımlara değinerek yeni projelerin detaylarını verdi.
Tarih boyunca 14 devlete ev sahipliği yapan ve 12 ilçeden oluşan Tokat, Türkiye'nin önemli bir ticaret ve kültür merkezi illerinden biri. Ancak son zamanlarda hem ekonomideki dalgalanmalar hem göçmen sayısındaki artış nedeniyle bu bölge de biraz hareketlilik söz konusu. Bu coğrafyadaki son gelişmeleri Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve Tokat Valisi Numan Hatipoğlu ile konuştuk.
"KİRA ARTIŞLARININ NEDENİ GAYRİMENKUL EKSİKLİĞİ"
Kiralardaki artışın sebebinin göçmenlerle değil bölgedeki gayrimenkul eksikliğinden kaynaklandığını söyleyen Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu açıklamasında "Tokat geçmişten bugüne çok sayıda göçmene kucak açmış "Darun Nusret" yani Yardım Edenler Şehri olarak da bilinen bir şehir. Şehrimizde çok fazla dışarıdan gelen göçmen yok. 17-18 sene önce gelen Iraklı ailemiz var. Bunlar da buranın kültürünü benimsemiş insanlar. Suriyeli ve Afgan göçmenlerimiz var. Ancak bu sayı çok fazla değil. Olanlar da şehrimize uyum sağlamış ve asayiş olaylarına karışmamış insanlar. Valilik ve diğer arkadaşlarımızla göçmenlerin bu şehirde sosyalleşmesiyle ilgili eğitimler veriyoruz. Dolayısıyla göçmen kaynaklı bir kira artışlarıyla ilgili problemimiz de yok. Bizim gayrimenkul eksiğimiz var. Tokat kırsaldan çok fazla göç alan bir il. Bu nedenle ev bulmakta zorluk çekiliyor. Bunun için yeni çalışmalarımız var. Ankara Mahallesi'nde 440 dönümlük, Büyük Beybağı Mahallesi'nde 170 bin metrekarelik alan imara açılmış projenin sonlanmasını bekliyoruz. Yeşilova'daki projemiz ise Tarım Bakanlığı'nda. Oradan gelecek haberle burayı da canlandıracağız. Bu nedenle daha fazla daire yaparak kira probleminin düşeceğini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.
TOKAT VALİSİ NUMAN HATİPOĞLU'INDAN YATIRIMLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Tokat Valisi Numan Hatipoğlu ise şehirde beş Organize Sanayi Bölgesi'ne sahip olduklarını belirterek, "Bunlarla ilgili genişletme çalışmalarımız devam ediyor. Yaklaşık 15 bin kişinin üzerinde istihdamımız var. Tabii Tokat'ın en önemli girdisi tarım. Yüzde 25'inden fazla sulanabilir arazilere sahip. Şeker pancarı üretiminde ayrı bir öneme sahip. Yine yedi bereketli ovasıyla tarımın başkentlerinden birisi aynı zamanda. Tüm Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun yeşillik ihtiyacının giderildiği bir bölge." dedi.
Tarımda faaliyetlerine de değinen Hatipoğlu, şunları anlattı:
"İnşallah önümüzdeki süreçte hem Tokat'ta bulunan hem de Niksar, Erbaa'da bulunan ovalarımızı tamamen kapalı devre su sistemiyle sulanabilir hale getireceğiz ki bu suyu çok daha ekonomik bir zaman israf etmeyen bir yapı haline dönüş olacak. Yine benzeri çalışma Zile'de devam eden Çekerek Sulaması için de söz konusu. Onun dışında da yine sebze ve meyvelerin, ara ürün yani nihai ürün haline dönüştürülerek pazara daha güzel bir şekilde ulaştırılmasıyla ilgili çalışmalarımız da söz konusu. Bunlardan birisi de yine kadın kooperatifleriyle yürütmeye çalıştığımız faaliyetler."
"KÖYLERİMİZİ YENİDEN CANLANDIRACAĞIZ"
Hatipoğlu, İstanbul'da bulunan halı imalatçılarıyla da görüşmeler içerisinde olduklarını ve bir halı imalathanesini Tokat'ta gerçekleştirmek istediklerinin altını çizerek, "Eğer bu gerçekleşirse biz köylerimizde tekrar halıcılığı canlandırmış olacağız. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Atıl bulunan halı tezgahlarımız unutulmaya yüz tutmuş olmasın diye canlandırmayla ilgili böyle bir girişimi sonuna kadar destekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.
Tokat Merkez'de bulunan Komana Pontika Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarına da değinen Numan Hatipoğlu, şu bilgileri verdi:
"Önümüzdeki süreçte burada 12 aylık bir kazı olması teklifini yaptık ve daha yoğun bir şekilde kazıyı tamamlayıp, millet bahçesi inşaatı sürecinde de burayı gezilebilir hale getirme gibi bir çabamız olacak. Sulusaray'daki Sebastapolis Antik Kenti'ne de yoğunlaşacağız. Şehir içinde devam eden eski Atatürk Lisesi'nin bahçesinde ortaya çıkan buluntularla birlikte orada bir 'Taş Eserleri Müzesi' çalışmamız olacak. Tarihi bir hamam çıktı, temel açma sırasında. Orayı temizleyip, müze haline dönüştüreceğiz. Yine Zile Kale'mizde de bir amfi tiyatro çalışmamız var. Bir kısmını şu anda çıkardık. Devamında kamulaştırma ve genişleme çalışmalarımızla ortaya çıkacak. İnşallah bunlar yakın zamanda turizm açısından kullanılabilir hale gelecek."
Hatipoğlu, Ballıca Mağarası'nın da 2019'da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındığına işaret ederek, "Bölgemiz için son derece büyük bir önemi haiz olan bir merkez. Gelen herkesin hayranlığını ifade ettiği bir yer. Biz burada çeşitli düzenleme çalışmaları yaptık. Bununla birlikte yine Ballıca Mağarası'na yakın bir noktada Kazova'da gözlem sahası, seyir terasları düzenlemelerimizle birlikte gün batımının en güzel izlendiği bir nokta haline dönüşecek bölge. Bunların hepsi ziyaretçilerimize inşallah keyifli zamanlar geçirebilecekleri, istifade edebilecekleri bir noktaya ulaştırmak için. Tokat hem insanıyla hem tabiatıyla hem tarihiyle hem lezzetleriyle gerçekten görülmesi gereken bir yer." açıklamalarını sözlerine ekledi.
Kaynak: Haber Global TV