Ticaret Bakanı Muş'tan 'bilinçli tüketim' çağrısı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İslam ülkeleri olarak açlık ve yoksulluk içinde yaşayan Müslümanlardan herkesin sorumlu olduğunu belirterek, israf değil bilinçli olarak tüketim yapılması gerektiğini söyledi.

Son Güncelleme:

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, katıldığı bir panelde konuştu. 

Muş, Rusya'nın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkeleriyle ticari olarak iyi ilişkiler kurulması yönündeki çabalarını takdir ettiklerini söyledi. İİT üyesi Türkiye'nin teşkilata bağlı 9 önemli kuruluşun merkezine ev sahipliği yaptığını belirten Muş, Türkiye'nin İslam ülkeleri arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve derinleştirilmesine özel önem verdiğinin altını çizdi.

"RUSYA İLE TİCARET PANDEMİ NEDENİYLE AZALDI"

Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ticaretin pandemi nedeniyle azaldığını vurgulayan Muş, söz konusu rakamın 2020 sonu itibarıyla 22,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini ifade etti.

Muş, Rusya Federasyonu genelinde Türk yatırımlarının 10 milyar dolar civarında olduğunun, Tataristan özelindeyse bu rakamın 2,5 milyar dolara ulaştığının bilgisini verdi.

Rusya’nın Türkiye'deki yatırım tutarınınsa 10 milyar dolar seviyesinde olduğunu dile getiren Muş, Tataristan firmalarının da Türkiye'de yatırım yapmaya yönelik ilgilerinin her geçen gün arttığını anlattı.

Muş, Türk müteahhitlik firmalarının en çok proje üstlendiği ülkenin Rusya olduğuna işaret ederek "Firmalarımızın Rusya’da bugüne kadar üstlendikleri projelerin toplam değeri 84 milyar dolar seviyesindedir. Yine bunun da 2,5 milyar doları Tataristan’da yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hedefinin 100 milyar olduğunu hatırlatan Muş, bu kapsamda yarın Moskova’da 17. Karma Ekonomik Komisyon Toplantısını gerçekleştireceklerini bildirdi.

"İSRAF EDEREK DEĞİL, BİLİNÇLİ OLARAK TÜKETMELİYİZ"

Kazan Zirvesi'nin ana temasının "bilinçli tüketim" olarak seçilmesini isabetli bulduğunun altını çizen Muş, şöyle devam etti:

"İslam ülkeleri olarak açlık ve yoksulluk içinde yaşayan Müslümanlardan hepimiz sorumluyuz. İsraf ederek değil bilinçli olarak tüketmeliyiz. Dinimizin gereği olarak sadece Müslümanların değil, tüm insanlığın huzur içinde yaşaması, yoksulluk ve açlık çekmemesi ve umutlu biçimde yarınlarını tasavvur edebilmesi için üst düzey çaba sarf edebilmeliyiz."

"MÜSLÜMANLAR HELAL OLANI TÜKETMELİ"

Müslümanların bu konuda çok daha duyarlı davranarak dünyaya örnek olması gerektiğini ifade eden Muş, "Bu zirvenin, geniş bir katılım ve mutabakat gerektiren böyle bir konunun tartışılması ve İslam Dünyasında ortak bir politika belirlenmesi için en uygun platformlardan biri olduğuna inanıyorum. Bu noktada Müslümanlar olarak elbette bilinçli tüketimin önemli bir anlamı da geniş anlamıyla 'helal olanı' tüketmektir" diye konuştu.

Muş, helal kavramının artık gıda ürünleri ile sınırlı kalmadığına, finans, tekstil, eczacılık, kozmetik, lojistik ve turizm gibi oldukça geniş bir yelpazeye hitap ettiğine dikkati çekerek, söz konusu ürünlere yönelik pazarın hedef kitlesi olan Müslüman nüfusun 25 yıl içerisinde ikiye katlanacağının tahmin edildiğini söyledi.

Yayımlanan son raporlara göre Müslümanların 2019’da gıda, ilaç, kozmetik, moda, seyahat sektörlerinde 2 trilyon dolar harcadığını belirten Muş, "Öte yandan, İslami finans varlıklarının 2020 sonu itibariyle 2,9 trilyon dolar seviyesinde olduğu tahmin edilmektedir. Mal ve hizmet piyasasına finans alanında yapılan harcamaların eklenmesiyle helal pazarı, 2020 yılı itibarıyla toplam 4,9 trilyon dolara ulaştı" dedi.

Muş, helal belgelendirmede Müslüman ülkeler arasında ortak ve uyumlu bir dil oluşturulamadığından yakınarak, bu alandaki dağınık yapı nedeniyle var olan helal belgelendirme uygulamalarının ticarette teknik engel oluşturduğunu ifade etti.

Kaynak: AA

Sonraki Haber