Telsiz maske tartışması

Ücretsiz maske dağıtımında karşılaşılan telsiz maskeler tartışmalara neden oldu.

Son Güncelleme:

Ücretsiz maske dağıtımında yeni tartışma maskelerin niteliği ile ilgili. Ücretsiz dağıtılan maskelerin bir kısmının telsiz olması, soru işaretlerini de beraberinde getirdi.  

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Padel, bu konuda Haber Global'e şu değerlendirmelerde bulundu:

Şu anda gelen maskelerin büyük bir kısmında tel yok. Konuşurken aşağı iniyor, nefes almayı zorlaştırıyor. Yan ve alt taraftan açıklık var. Herhangi bir teli yok. Normalde olması gereken ise teli olan, teli kapattığınız zaman hava almayan, önünde de elektrostatik bir yük olan ve virüsleri ön katmanda tutan bir maske kullanmak gerekiyor.

"MALİYET NEDENİYLE KALDIRIYOR"

Bazı şartlarla ihracata izin verildi maskelere. Siz bir tane Devlet Malzeme Ofisi'ne (DMO) hibe ederseniz bir tane ihraç edebilirsiniz. Bu maskeleri yurt dışı kabul etmez ama bir taraftan firmaya hibe et dediğiniz kısım var. Orada tel bir maliyet, onu kaldırıyor. Dünya standartlarına uymayan maskeler DMO'ya hibe ediliyor ve bunları kullanıyoruz.

"MASKE SATIŞINA İZİN VERİLMESİ GEREKİYOR"

Niteliği de önemli. Hiçbir şey takmamaktansa böyle bir maskeyi takmak çok önemli ama daha bizim sorunumuz bitmedi. Şu ana kadar 2.5 milyon maske dağıttık, 5 milyon kişiye. Daha büyük bir kısım ilk maskelerini bile alamadılar. Satışı da yasak. Hem devletin maskesini bir sebepten temin edemiyor bir taraftan da maske satışı yasak, bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Maske satışına izin verilmesi gerekiyor.

Sonraki Haber