Tekirdağ'da 650 yıllık el yazması İncil ele geçirildi

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde, jandarmanın bir evde yaptığı aramada yaklaşık 650 yıllık olduğu değerlendirilen el yazması İncil ele geçirildi.

Son Güncelleme:

Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığı ve Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yaptığı çalışmada ilçenin Gültepe Mahallesi’nde bir evde tarihi eser bulundurulduğu belirlendi.

Evde yapılan aramada 650 yıllık olduğu değerlendirilen, deri kaplı İncil ele geçirildi. Bir bölümü yazılı olduğu belirlenen İncil, incelenmek üzere koruma altına alındı. Ev sahibi S.E. ise gözaltına alındı.

İNCİL HAKKINDA

İncil, İsa'nın yaşamını, öğretilerini, ölümünü ve dirilişini anlatan her bir biyografidir. Matta, Markos, Luka ve Yuhanna tarafından kaleme alınmış olan ve yazarlarının adlarıyla anılan dört incil, Yeni Ahit'in (Ahd-i Cedit/Yeni Antlaşma) ilk dört bölümünü teşkil eder. İncil sözcüğü Türkçe konuşan kimseler arasında sıklıkla Yeni Ahit anlamında kullanılır. Bu kullanıma –hatalı olsa dahi– Türkçe Hristiyan kaynaklarda da rastlanabilir. Bu kaynaklarda Müjde sözcüğü de Yeni Ahit anlamında kullanılır.

Hristiyan din adamlarınca kabul edilen dört incile (Matta, Markos, Luka ve Yuhanna) "kanonik inciller" denir. Kilise tarafından kabul edilmeyen incillere ise "apokrif inciller" adı verilir.

İncil sözcüğü Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Nöldeke'ye göre Arapçaya ise Habeşçe "wangil" sözcüğünden geçmiştir. Kelimenin aslı Yunanca "Ευαγγέλιον" (euangelion) şeklindedir ve "iyi haber, müjde" anlamına gelir. Latince’ye evangelium olarak geçmiştir.

İncil sözcüğünün İngilizcedeki karşılığı gospel ise Eski İngilizcedeki godspel sözcüğünden gelir. Bu sözcük Yunanca eungelion (müjde) kavramının Latince çevirisi bona adnuntiatio'nun (iyi haber) İngilizce çevirisidir ve good (iyi) ile spel (mesaj) sözcüklerinden oluşturulmuştur.

Gündem haberleri...

Yaşam haberleri...

Kaynak: DHA

Sonraki Haber