Teker teker kapanıyorlar, sahaflar kira artışına yenildi

Sahaflar, öğrenci semtlerinde bile güçlükle ayakta durmaya çalışıyor. Çoğu sahaf, pandeminin ardından düşen işleri, yükselen kiralar ve internetten satışın artması üzerine dükkanlarına hediyelik eşyalar, plaklar, kasetler, özlü sözlerle dolu duvar süsleri getirmeye başladı. Kimisi de kepenk indirdi.

Son Güncelleme:

Pandemi dönemi ve döviz kurundaki artış, sahafları da olumsuz etkiledi. Artan masraflarla başa çıkmayan birçok kitapçı kafeye dönüşürken, sahaf geleneği de bitmeye yüz tuttu.  Pandeminin ardından artan kağıt fiyatları, kiralar, internet satışları ya da e-kitapların ardından öğrenciler bile kitapçılara uğramaz olurken, öğrenci semtleri olan bilinen Beşiktaş ve Kadıköy'de görüştüğümüz kitapçıların çoğu işlerin düşmesinden şikayetçi. Beşiktaş'ta yaklaşık 10 yıldır sahaf işleten Erdal Karakoçoğlu, pandemiden önce 18 lira olan popüler bir kitabın fiyatının 125 liraya çıktığını en çok kişisel gelişim türündeki kitapların sattığını söylüyor. İnternet fiyatları ile başa çıkamadıklarını anlatan Karakoçoğlu, "Kitaplar yüzde 30, 35 iskonto ile bize geliyor ama internette kira ödeme derdi olmadığı için bizim aldığımız fiyattan onlar da satışa sunabiliyor" diyor. 

Erdal Karakoçoğlu, en çok kişisel gelişim kitaplarına ilgi olduğunu söylüyor.

ARAŞTIRMA KİTAPLARI ALAN ÇOK AZ

Beşiktaş Köyiçi ile civarında kiraların ortalama 15 bin TL'den başladığını anlatan Karakoçoğlu, en sadık müşterilerin kadın olduğuna dikkat çekerek, "Kadın müşteriler olmasa şimdiye dek kepenkleri indirmiştik. Dükkanımıza gelenler genelde sosyal medyada popüler olan kitapları tercih ettiklerini görüyoruz. Artık araştırma kitaplarını alanların sayısı parmakla sayılamayacak kadar az" dedi.

Beşiktaş Çarşısında ekonomik koşullara direnmeye çalışan az sayıda esnaf kaldı. 

ORTAKLAŞA E-KİTAP ALAN DA VAR

Öğrenciler arasında kitap takası da yapıldığını anlatan Karakoçoğlu, "3 kitaba 1 kitap şeklinde oluyor ya da 4 kitap 100 TL şeklinde kampanyalarımız da oluyor. Hatta öğrenciler bu kitapları pahalı bulup ortaklaşa e-kitap bile alabiliyor" ifadelerini kullanıyor. 

HEM ÇAY OCAĞI HEM SAHAF DÜKKANI

Songül Mete de 15 yıldır Kadıköy'de bir pasajda sahaflık yapıyor. 2 yıl önce de dükkanını ikiye ayırarak yarısını çay ocağı yapmaya karar veren Mete, "Han içerisine genelde satış yapıyoruz. Çay, kahve, tost gibi şeyler hazırlıyoruz. Çay mı kitap mı daha çok kazandırıyor diye sorarsanız kitap az kazandırıyor diyebilirim" diyor.

Şaban Yaman da internet satışlarından şikayetçi olduğunu anlatıyor.

HEDİYELİK EŞYALAR, PLAKLAR, KASETLER...

Aynı pasajda 20 yıldır sahaflık yapan Şaban Yaman da internet satışlarından şikayetçi. İkinci el satış sitelerinin de kitaplardan yüzde 10-15 oranında kar elde ettiklerini anlatan Yaman da dükkanın bir kısmını kasetlere ve plaklara ayırdıklarını söyleyerek, "Biz de eski ve yeni plaklar ile tutunmaya çalışıyoruz. Hediyelik eşya bölümümüz de var. Pikaplar da tercih ediliyor, eskiye bir dönüş var. Özlü sözler içeren duvar süsleri de satılıyor" diye konuşuyor.

Kitap satamayan esnaf, plağa dönmeye başladı.

Han içerisinde toplamda 60 kitapçı, 3 CD dükkanı, bir tişörtçü ve bir antikacı bulunuyor. Handa zaman zaman hırsızlık olayları da yaşanıyor. Görüştüğümüz kitapçılar, "Bazıları eline ilk gelen kitabı çalıyor, ihtiyaçları olanı da çalmıyorlar. Kimisi için de bu durum bir hastalık" diyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber