TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin grup önerileri reddedildi

TBMM Genel Kurulunda İYİ Parti, CHP ve HDP'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Son Güncelleme:

Meclis Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda, İYİ Parti'nin "Türkiye'de artan yabancı nüfusu", HDP'nin "Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin ölümünün araştırılması" ve CHP'nin "enflasyonun ve zamların etkileri"ne ilişkin verdikleri araştırma önergelerinin gündeme alınmasına yönelik grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, partisinin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada, Tahir Elçi'nin 7 yıl önce 2015'te hedef gösterilerek katledildiğini ve katillerinin yargı eliyle korunduğunu öne sürdü. Tahir Elçi cinayetinin açığa çıkarılmak istenmediğini iddia eden Kaçmaz, faili meçhul listesine Tahir Elçi dosyasının da eklenmeye çalışıldığını savundu.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu ise soruşturma aşamasının 4,5 yıl sürdüğünü, delillerin toplanmadığını ve karartıldığını iddia ederek, açılan davanın 2 yıldır devam ettiğini söyledi. Tanrıkulu, bu süreçte yaşananların siyasal sorumlusunun AK Parti olduğunu ileri sürdü.

AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 7 yıl önce 2 polisin şehit edildiği terör saldırısı ve sonrasında çıkan çatışmada, o sırada bölgede basın açıklaması yapan dönemin Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin, kaynağı belli olmayan bir kurşunun isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiğini ifade etti.

Tahir Elçi'ye, çatışmada şehit olan polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur'a Allah'tan rahmet dileyen Arslan, şöyle konuştu:

"Olayın hemen akabinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Olay yerinde inceleme yapan Cumhuriyet savcılarına ve diğer görevlilere terör örgütü tarafından yapılan saldırılar nedeniyle olay yeri incelemesi ve delillerin toplanması bir hafta devam etmiştir. Zorluklarla tamamlanan olay yeri incelemesi sonucunda elde edilen bulgular Adli Tıp Kurumu tarafından incelenmiş, basın mensuplarına ve iş yerlerine ait kamera kayıtları izlenmiştir. Merhum Tahir Elçi'nin avukatları tarafından Londra Üniversitesine gönderilen deliller üzerine de raporlar hazırlanmıştır. Tüm bu raporlar sonunda, Tahir Elçi'nin ölümüne neden olan kurşunun hangi silahtan çıktığı tespit edilememiştir."

Yargı sürecinin devam ettiğini dile getiren Arslan, Elçi'nin vefatından büyük üzüntü duyduklarını, terörün kökünün kazınacağını belirtti.

"MAHKEME HAKİKATİ ARAMIYOR"

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Elçi'nin ölümünün ardından delillerin toplanmak istenmediğini, Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığının da yargılamayı yapan mahkemenin de hakikati, adaleti aramadığını öne sürdü.

Elçi'nin o dönem terörist ilan edildiğini ve hedef gösterildiğin savunan Beştaş, Elçi'nin katilinin bilerek ve istenerek korunduğunu iddia etti. Beştaş, Elçi'nin polislerin silahından çıkan kurşunla öldürüldüğünü ileri sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Beştaş'ın suçlamalarının hakikatle uzaktan yakından alakası bulunmadığını ifade ederek, konunun tarafsız ve bağımsız yargının önündü olduğunu ve yargılamanın sürdüğünü anlattı. Akbaşoğlu, maddi gerçekliği de hükmü verecek bağımsız ve tarafsız yargının ortaya koyacağını belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Elçi'nin o günlerde AK Parti tarafından "terörist ilan edildiğini", iktidara yakın gazetelerce hedef gösterildiğini öne sürdü.

Özel'in ifadeleri üzerine tekrar söz alan Mustafa Arslan, soruşturmanın şeffaflıkla tamamlandığını, müdahil avukatları ve ailenin soruşturmayı çok yakın takip ettiğini aktardı.

Arslan, toplanan delillerden Tahir Elçi'yi öldüren kurşunun hangi silahtan çıktığının gerek Türkiye'de gerek Londra Üniversitesinde yapılan tetkiklerde ortaya çıkmadığını belirtti. Arslan ayrıca, Tahir Elçi kadar orada şehit olan 2 polis memurunun isimlerinin de anılması gerektiğini bildirdi.

Bir süre devam eden tartışmanın sonunda Akbaşoğlu, hiç kimsenin bir katili, teröristi korumasının söz konusu olmadığını söyledi. Akbaşoğlu, Tahir Elçi'nin vefatını bir siyasi istismar vesilesi kılmanın da doğru olmadığını ifade etti.

İYİ Parti, HDP ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi.

Daha sonra AK Parti Grubu'nun gündem ve çalışma saatlerine ilişkin önerisi görüşüldü.

Kabul edilen öneriye göre, Antalya Diplomasi Forumu Vakfı Kanunu Teklifi ile bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifleri gündemin ilk sıralarına alındı.

Öte yandan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin doğrudan Genel Kurul gündemine alınması önerisi de kabul edilmedi.

Genel Kurulda daha sonra Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

Kaynak: AA

Sonraki Haber