This browser does not support the video element.

TBMM'den Azerbaycan'a destek

TBMM Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım, "Türkiye, her platformda Azerbaycan'ın yanındadır" dedi. 

Son Güncelleme:

Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Milletvekili Şamil Ayrım, Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırılarıyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. 

Şamil Ayrım'ın açıklamaları:

"Şehitlere rahmet, yaralıların bir an evvel sağlıklarına kavuşmalarını diliyorum. Bu Ermenistan tarafından yapılan ilk hadiseler değil. 21. yüzyılda Ermenistan 4 kere Azerbaycan Türklerine karşı katliamlarda, soykırımlarda bulundu. En son 1992'de Hocalı'da 600'den fazla Azerbaycan Türk'ünün öldürüldüğünü, yaşlı, genç demeden katlettiklerini görüyoruz. 1994'te Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışmalarda, uluslararası örgütlerin de araya girmesiyle ateşkes imzalandı. O günden bugüne maalesef her sene birkaç kere Ermenistan tarafı sınırda taciz ateşinde bulunuyor. Bunları kabul etmemiz mümkün değil, Azerbaycan'ın ekonomisinin bu süre içinde gelişmesi, sağlıklı bir yönetim tarzı göstermesi ve dünyada itibarlı bir devlet haline gelmesi ve Azerbaycan'ın Türkiye ile olan ilişkilerinin en üst seviyede, sayın Cumhurbaşkanlarımız seviyesinde en iyi şekilde götürülmesi Ermenistan tarafından hoş karşılanmıyor.

BM Genel Sekreteri'nin bütün dünyayı Kovid ile ortak mücadeleye çağırdığı dönemde, Ermenistan tarafından böyle bir saldırının yapılmasını kabul etmek mümkün değil. 31 Mart 2020'de Ermenistan Karabağ'da sözde bir seçim yaptı. Bu seçimlerin uluslararası toplum tarafından kabul edilmediğini hepimiz biliyoruz, buna rağmen Cumhurbaşkanı yemini ettirdiler, bu da kabul edilmedi. AGİT-Mins Grubu, "seçimin hiçbir önemi yok" açıklaması yaptı.

Ermenistan'ın yoksul, fakir fukara ve birçok hizmetten uzaklaştırılan Ermeni halkına oluyor olan. Ermenistan bölgede gerçekten diyalog içinde olsaydı, bugün yalnız kalmayacaktı. Bugün Türkiye'deki büyük projelerin içinde onlar da yer almış olacaktı.

Şu anda armalarında Ağrı Dağı olan, Türkiye'nin topraklarında gözü olan bir devlet. Cumhurbaşkanımız, 'Ermeniler, Azerbaycan toprağını terk etmeden sınırları açmamız mümkün değil' sözünü verdi. Türkiye her platformda Azerbaycan'ı destekliyor. Sayın Dışişleri Bakanımız, olaylar olduğunda, "Biz her zaman Azerbaycan'ın yanındayız" açıklaması yaptı. 

"TAARRUZ ETTİ AMA BİR KARIŞ TOPRAĞIMIZI DAHİ ALAMADI"

Çözüm ne? 30 senedir devam eden bir süreç var, bu sürece baktığımız zaman hiçbir zaman anlaşma yönünde Ermenistan'ın yaklaşımından dolayı bir şey elde edilememiştir. 1993 yılında BMGK tarafından imzalanmış 4 anlaşma var. Ermeniler tarafından, Azerbaycan'ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne, sınırların dokunulmazlığına saygı göstermesi gerektiği belirtilmekte. Azerbaycan Cumhurbaşkanı açıklamasında Ermeni ordusu bize taarruz etti ama bir karış toprağımızı dahi alamadı. Çünkü bugün Azerbaycan'ın düzenli bir ordusu var. 

Türkiye, Yukarı Karabağ ile ilgili meşru mücadelesinde tüm imkanları ile Azerbaycan'ın yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir. Ermenistan'ın saldırgan politikasını şiddetle kınıyoruz ve çözüme çağırıyoruz." 

Sonraki Haber