Tayvan açıkladı: Çin'e ait 66 savaş uçağı ve 14 gemi, Ada çevresinde görüldü

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'in, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretinin ardından başlattığı askeri tatbikatların 4'üncü gününde yerel saatle 17.00 itibarıyla (TSİ 12.00) 66 savaş uçağı ve 14 gemisinin Ada çevresinde görüldüğünü açıkladı.

Son Güncelleme:

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretinin ardından Tayvan ve Çin arasında sular durulmuyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çin hava ve deniz araçlarının elektronik takip araçları, devriye uçakları, gemiler ve füze sistemleriyle izlendiği belirtildi.

Açıklamada, ayrıca uçaklardan 22'sinin Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı kabul edilen hava ve deniz hattının doğusunda ve Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nin (ADIZ) güneybatı bölümünde uçtuğunun belirlendiği kaydedildi.

Bakanlık, Pelosi'nin Ada'yı ziyaret ettiği 3 Ağustos'ta 27, ziyaretin ardından Ada çevresinde tatbikatın başladığı 4 Ağustos'ta ise 22 Çin savaş uçağının Tayvan çevresinde görüldüğünü, 4 Ağustos'ta Çin ana karasından ateşlenen 11 güdümlü füzenin Tayvan'ın "kara suları" olarak gördüğü bölgeye düştüğünü bildirmişti.

Ayrıca 5 Ağustos'ta 68 savaş uçağı ve 13 savaş gemisinin, 6 Ağustos'ta ise 20 uçak ve 14 geminin Ada çevresinde görüldüğü duyurulmuştu.

Çin'in son 4 gündür sürdüğü tatbikatlar, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Ada'nın çevresinde fiili bir abluka oluşturmuştu. 6 bölgede yürütülen tatbikatlar nedeniyle bazı alanlar, gemi ve uçak trafiğine kapatılırken boğazda güvenlik endişesi nedeniyle seferlerin aksadığı bildirilmişti.

NANCY PELOSI'NIN ZİYARETİ

Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyetinin geçen hafta yaptığı ziyaret, Ada'yı topraklarının parçası gören Pekin'in tepkisini çekmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı, Pelosi'nin uçağının Tayvan'a inmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada ziyareti kınadığını bildirmiş, Savunma Bakanlığı da Ada çevresinde "bir dizi askeri tatbikat" düzenleyeceğini duyurmuştu.

Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada'yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.

"ÇİN SAVAŞ GEMİSİNİN KARA SULARINA GİRDİĞİ İDDİASI" YALANLANDI

Tayvan, Çin'in, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretinin ardından başlattığı askeri tatbikatlar sırasında "Çin savaş gemisinin kara suları olarak gördüğü bölgeye girdiği" iddiasını yalanladı.

Tayvan ajansı CNA'nın haberine göre, Savunma Bakanlığınca yapılan açıklamada, Çin Halk Kurtuluş Ordusuna (PLA) ait "Tip 052D" sınıfı Nancing muhribinin, dün Ada'nın doğusundaki Hualien vilayeti kıyısı yakınlarında seyrettiğine ilişkin yorumların doğru olmadığını savunuldu.

Açıklamada, ilgili haberlerin "Pekin'in Tayvan'ı hedef alan dezenformasyon kampanyasının parçası olduğu" belirtildi.

Çin haber ajansı Xinhua, dün, tatbikatın 3'ncü gününde, bir PLA askerinin, Tayvan'ın "Chi-yang" sınıfı Lanyang fırkateynini dürbünle izlediği fotoğrafı paylaşmıştı.

Fotoğrafın nerede çekildiğine dair bilgi verilmezken, ulusal basındaki haberlerde, arka planda görülen beyaz bacanın, kömürle çalışan Hoping Elektrik Santraline ait olduğu, dolayısıyla geminin Ada'nın doğusundaki Hualien vilayeti yakınında seyrettiği ileri sürülmüştü.

Tayvan Savunma Bakanlığı ise buna karşılık bugün, Hualien Hava Üssü'nden kalkan F-16V savaş uçaklarının, Magong muhribindeki Tayvan askerlerinin PLA Donanması'na ait Maanşan fırkateynini dürbünle izlediği görüntüleri paylaştı.

Tarafların, askeri güç gösterilerini fotoğraf, görüntü ve medya mesajları aracılığıyla da sürdürdükleri dikkati çekiyor.

Çin, 4 gündür sürdüğü tatbikatlarla egemenlik ihtilafı içinde olduğu Ada'nın çevresinde fiili bir abluka oluşturmuştu. 6 bölgede yürütülen tatbikatlar nedeniyle bazı alanlar, gemi ve uçak trafiğine kapatılırken boğazda güvenlik endişesi nedeniyle seferlerin aksadığı bildirilmişti.

Kaynak: AA

Sonraki Haber