Ve yaz biter, tatilciler döner!.. Salgın, trafik ve eğitimin durumu ne olacak?
Yaz bitti... Tatilciler şehirlere dönmeye başlıyor. Peki İstanbul'da trafiğin son durumu ne olacak? Tatilciler, salgının seyrini ne yönde etkileyecek? Bir buçuk yıl sonra yüz yüze başlayan eğitim-öğretim risk barındırıyor mu?
Yaz bitti… 1 Temmuz itibarıyla geçilen normalleşme döneminin ardından İstanbul ve diğer metropoller dolacak çünkü okullar yüz yüze eğitime geçiyor. Bu sonbahar salgında geçen yıla göre PCR önlemleri ile başlayacak. Maça, sinemaya, tiyatroya gitmek isteyen, uçağa binmek isteyen aşısını olmazsa 48 saat önceden test verecek. En büyük silahımız ise aşı olan vatandaşlar.
Peki zaten mevcut haliyle İstanbul'un en büyük sorunu olan trafik üniversitelilerin toplu ulaşımı kullanması ve öğrenci servisleri ile nasıl bir duruma gelecek?
Kuralların nispeten esnetildiği tatil bölgelerinden büyük kentlere gelen vatandaşlar salgının seyrini nasıl etkileyecek? Okullara yüzyüze eğitime hazır mı? Bu soruların yanıtlarına bir göz atalım.
TRAFİK SORUNU
İstanbul'da her gün yaklaşık 5 milyon civarı yolculuk yapıldığını belirten ulaştırma profesörü Mustafa Ilıcalı, pandemi döneminde bu yolculukların bir ara yüzde 90 azaldığını söyledi.
Prof. Ilıcalı, 5 milyon yolculuğun yüzde 60'ının da lastik ve tekerlekli toplu ulaşıma (metrobüs, İETT, özel halk otobüsleri) ait olduğunu ifaderek, "Otobüslerdeki yoğunluğa karşılık yeni otobüsler alınamıyor. İhalesi yeni yapıldığı için yeni otobüslerin gelmesi için en az 4-5 ay gerekiyor. Bu da önümüzdeki günlerde İstanbul trafiğinde bir kaosu gösterecek" diyor.
350 BİN ÖZEL ARAÇ
Pandemiden dolayı 350 bin özel aracın her gün trafiğe katıldığını ifade eden Prof. Ilıcalı, ticari taksilerde yaşanan sorunların, taksi bulamayan vatandaşların da özel aracıyla trafiğe çıkmasına sebep olduğunu aktardı.
Prof. Ilıcalı okulların açılması, şehre dönüşlerle birlikte toplu ulaşımdaki artışların, İstanbul'un bir numaralı gündemi haline geleceğini vurgulayarak, şu önerilerde bulundu: "Sadece üniversitelilerle birlikte günlük yolculuk 8 milyona çıkacak. Acil en erken önlem olarak çok şeritli yollarda bir şerit toplum ulaşım araçlarına ayrılmalı. Kavşaklar düzeltilmeli. Deniz ulaşımı kapasitesi 5 milyona çıkmasına rağmen hala kullanıcı sayısı 170 binlerde. Denizin İstanbul ulaşımında payının artırılması gerekiyor."
PANDEMİNİN SEYRİ
İstanbul Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, salgın açısından yine tedbirleri elden bırakmayacağımız bir dönemin bizi beklediğine dikkat çekti. Prof. Eraksoy, "Çünkü tatil bölgelerinde hepimizin gördüğü gibi insanlar çok da duyarlı davranmadı. Maske, mesafe ve temizlik kuralları unutuldu. O bölgelerde nispeten gevşek bir şekilde davranan insanların virüsü yaşadıkları şehirlere taşımaları başladı" değerlendirmesinde bulundu.
"DÖNÜŞLER VAKA SAYILARINA YANSIYOR"
Dönüşlerin vaka sayılarına yavaş yavaş yansımasının açıkça görüldüğünü söyleyen Prof. Eraksoy, durumu uzun bayram tatillerinin arkasından vakalardaki artışlara benzetti. Vaka sayılarının yine 20 binlerin ve ölen insan sayısının da 250'nin üzerine çıktığını belirten Prof. Eraksoy, "Yani aslında şehirlere dönüşlerin başladığını buradan bile görebiliyoruz. Kimse olduğu aşıya güvenmesin. Az önce pandemi servisimizden geldim. Yatan hastaların 3'te 1'i aşılı. Aşı olup da hastalananlar, hastaneye düşen insanlar da olabiliyor" ifadelerini kullandı. Prof. Eraksoy, okulların açılması ile çocukların kalabalık ortamlara gireceğini, virüs kaptıkları takdirde eve taşımalarının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
"UZAKTAN EĞİTİM MODELİ BİZE UYMADI"
Yaklaşık 1.5 yıldır yüzyüze eğitimin yapılmadığı okullarda da yavaş yavaş eğitime geçiliyor. Salgının başından beridir bütün dünyada eğitimin kesintiye uğradığını belirten eğitim uzmanı Salim Ünsal, "Ülkemizde bu eğitim çok daha fazla sekteye uğradı. Uzaktan eğitim modeli ne yazıkki öğrencilerin performansına çok olumsuz şekilde yansıdı. Okulların açılmasını olumlu buluyorum. Fakat tedbirleri almadan yönetim doğru değil. Ve şu anda gerçek anlamda hazırlıklar tam yeterli değil" dedi.
"ADAPTASYON SÜRECİ OLACAK"
Çoğu okulda öğrenci yoğunluğu ve kapasite fazlalığı nedeniyle en azından 2'li, 3'lü öğretime geçilmesi gerektiğini aktaran Ünsal sözlerini şöyle bitirdi: "Çocukların birşey yokmuş gibi kaldıkları yerden devam etmelerini beklemek, ancak salgın koşullarının bütün dünyadan silinmesiyle olur. Hatta yeniden o ortama adapte olmaları için adaptasyon sürecine ihtiyaç var."
Kaynak: Web Özel