Tas kafa tıraşı, bu saç modeli suçu ele verir mi?

Aynı dizileri izliyor, aynı saç modelini yapıyor, aynı dövmeleri kullanıyorlar. Kullandıkları dil ise öfke ve argo. Adana'da ayanlar tıraşı denilen bu modele, genellikle Amerikan tıraşı ya da tas kafa tıraşı deniyor. İstanbul'da bu tıraşın başkenti ise Esenyurt. Berberler, günde 10 kişiden 7'sinin bu tıraşı yaptırmak için geldiğini söylüyor. Bir diğer detay ise, suç işleyen gençlerin profillerinin de bu saç kesimini yapanlar ile benzer olması.

Son Güncelleme:

Televizyon karakterleri gençler üzerinde oldukça etkili. Bu diziler aynı zamanda kendi alt karakterlerini de yaratıyor. Son dönemde gençlerin en favori karakteri ise Adana 01 dizisindeki Cio karakteri. Gençler, mafya dizilerindeki karakterlere özeniyor, saçlarını öyle kestiriyor hatta aynı dövmeleri kullanıyorlar. Kendi aralarında ortak bir jargonları bile var. Bu saç modeli,  Amerikan tıraşı olarak biliniyor. Hatırlanacağı üzere, 2018 yılında ABD'nin vizeleri askıya almasının ardından da gündem olmuş çoğu berber bu tıraşı yapmayacaklarına dair yazılar asmıştı. Sonrasında ise bu olaylar unutulmuş ve dizilerdeki mafyatik tiplerin tas kafa tıraşı yapması gençler arasında yeniden popüler olmuştu. Bu tıraşı yapanların müzik anlayışları da genellikle rap. Yönetmen Yunus Ozan Korkut'un 'Benim Varoş Hikayem' isimli belgeselinde, Adana'da yaşayan gençlerin bu tıraşı yaptırdığı ve kendilerine "Ayanlar" ismini verdikleri anlatılıyor. Belgeselde yaşam tarzları anlatılan bu gençlerin birbirleri için öleceklerine de sık sık dikkat çekiliyor. 

Soyadını vermekten çekinen 30 yıllık Tahir isimli berber, neredeyse her gencin aynı model saç tıraşı yaptırmak istediğini söylüyor. 

ESENYURT'UN YARISI TIRAŞLI

İstanbul'da ise bu tıraşın başkenti Esenyurt. İlçede gezdiğimiz sokaklarda 10 kişiden yarısının tıraşı böyle. Ekranlara yansıyan suç profillerine bakıldığında, genelde bu saç modeli yapan kişilerin yer alması dikkat çekiyor.. "Neden bu saç modelini kullanıyorsunuz?" diye sorduğumuz gençlerin ortak cevabı ise "dikkat çekmek" oluyor. Bir diğeri ise polis çevirmelerinde sürekli kendisini döndürdüklerini de gururla anlatırken, "Farkımız tarzımız" diyor.

10 KİŞİDEN 7'Sİ

Görüştüğümüz berberler ise günde gelen 10 kişiden 7'sinin bu saç tıraşından yaptırdığını belirterek, bakımının jilet ile kesildiği için zor olduğunu ve haftada bir müşterilerinin geri geldiğini söylüyor. Esenyurt'ta berberlik yapan Tahir isimli berber, 10 kişiden 7'sinin bu saçtan istediğini belirterek, "Eskiden imkanlar olmayınca kafaya tas konularak yapılırdı. Jiletle kazıyarak yapıldığı için hızlı çıkıyor. Bu nedenle berberler için daha karlı, müşteri sık sık geliyor. Fiyatlar ortalama 150-200 TL" ifadelerini kullanıyor.

Berberler tas kafa tıraşının moda haline geldiğini söylüyor.

Bağcılar'da berberlik yapan Tuğberk isimli berber ise suç işleme profili ile saç tıraşı benzerliğine katılmadığını belirterek, "Günde gelen 20 kişiden yarısı bu saç modelinden istiyor. Ortalama fiyatlarımız 400 TL. Yurtdışında da bu model çok sık kullanılıyor. Bu modeli biraz daha yukarıdan aldığımızda tas tıraşı deniliyor" diyor.

YAŞAM TARZI OLDU

Esenyurt'ta berberlik yapan bir diğer isim olan İsmail B.,de fiyatlarının ortalama 150-200 TL arasında değiştiğine dikkat çekerek, "Dizilerden de etkilenenler oluyor ancak bu modeller neredeyse yirmi yıldır var. Son 2 yıldır oldukça yaygın" diyor. Bu saç tıraşını o esnada yaptıran Güven isimli genç ise haftalık tıraş olduğunu ve kendisine yakıştırdığı için yaptığını söylüyor. Tas kafa ve anatomik saç kesimlerinin Türkiye'de de yaygın olduğunu anlatan İsmail B., bu saç modelinin bir yaşam tarzı olduğunu da sözlerine ekliyor.

Esenyurt'ta neredeyse her gencin saç modeli aynı

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber