Tam kapanmada turistler: Kendi hazırladıkları sandviçleriyle geziyorlar

Turizm, Türkiye'ye döviz girmesi için oldukça önemli. Tam kapanmadan muaf turistlerin görüntüleri geçen hafta sonu gündeme oturdu. Güney illerinde beş yıldızlı otellerde parti yapan turistler, İstanbul'da ise sırt çantalarına attıkları sandviçlerle kenti geziyor.

Son Güncelleme:

Türkiye rekor vakaların ardından 29 Nisan Perşembe günü akşam saat 19:00’dan, 17 Mayıs Pazartesi sabah saat 05:00’a kadar sürecek olan tam kapanmaya gitme kararı aldı. Bu kararda vaka ve vefat rakamlarındaki rekor artış etkili oldu.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre, tam kapanmadan bazı sektör çalışanları muaf tutuldu. Muaf tutulan kesimlerden biri de yurt dışından gelen turistler oldu. Turistler tıpkı önceki kısıtlamalarda da olduğu gibi bu kısıtlamada da yasaklardan muaf olacaklar.

Ancak tam kapanma esnasında paket servis yapanlar dışında tüm kafe ve restoranlar kapalı. Turistler için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ören yeri ve müzeler açık. (Açık olan müzelerle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı iletişim hattı (176) aranarak bilgi alınabilir.)

Peki turistler tam kapanma sırasında Türkiye’de ne yapıyorlar? Ne gibi aktiviteleri yapabiliyorlar? Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Eski Başkan Yardımcısı Selçuk Boynueğri ve Turist Rehberi Ahmet Özdemir haberglobal.com.tr için sorularımızı yanıtladı.

“TURİSTLER İÇİN BİR FIRSAT”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Eski Başkan Yardımcısı Selçuk Boynueğri, sözlerine “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ören yeri ve müzeler açık durumdalar” diyerek başlıyor. Bu durumu turistler için bir fırsat olarak değerlendiren Boynueğri, turistlerin kısıtlamalardan dolayı hiçbir şekilde sıra beklemeden pandemi şartlarında hiçbir kalabalığa girmeden seyahatlerini gerçekleştirdiklerini söylüyor.

“TURİSTLERİN ÇOK FAZLA SEÇENEKLERİ YOK”

Yurt dışından gelen turistlerin açık olan müzeleri ziyaret ettiğini aktaran Turist Rehberi Ahmet Özdemir, “Şu anda bütün kafeler ve restoranlar kapalı olduğu için çok fazla seçenekleri yok” diyor. Özdemir, yalnızca otel statüsü olan restoranlar ve kafeler açık diyerek, sözlerine şöyle devam ediyor:

Müzelerde de daha çok çay, kahve gibi ürünlerin satıldığı ayakta alıp gidilebilen yer açık oluyor. 'Müze Kafe' diye geçer. Örneğin, Topkapı Sarayı’nın içerisinde vardır. Daha çok aperatif ürünler satılır, buralardan yararlanabiliyorlar.

Geçen hafta sonu Datça'da turistleri görerek denize giren bir vatandaş hakkında polis ekiplerinin kendisinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu fark etmesi üzerine işlem yapıldı. Fotoğraf: DHA

MEKANLARIN KAPALI OLMASI TURİSTLERİ NASIL ETKİLİYOR?

Turistlerin mekanların kapalı olmasından dolayı beklentilerini tam olarak karşılayamadıklarını ifade eden Boynueğri, onların da bu süreçte kendilerine göre çeşitli yöntemler geliştirdiklerini aktarıyor. Seyahat sırasında yanlarına konakladıkları otelden içecek tedarik ettiklerini söyleyen eski Başkan Yardımcısı, “Kendi hazırladıkları sandviçleriyle de karış karış geziyorlar” diyor.

ABD ve Ukrayna vatandaşlarından oluşan turist kafilesi dün, Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas Antik Kenti'ni gezdi. Fotoğraf: AA

“NE KADAR KALDIKLARI YA DA KALACAKLARI NET DEĞİL”

Turist Rehberi Ahmet Özdemir, turistlerin pandemi döneminde kaç gün kalmayı tercih ettiklerine dair ortalama bir rakam vermiyor. Tam kapanmaya değinen Özdemir, tam kapanma devam ederken ne zaman ve nasıl normalleşeceğimize dair belirsizliğin bu durumda etkili olduğunu ifade ediyor.

Çalışma sistemleri açısından da çok bir değişiklik olmadığını aktaran Özdemir, “Turistleri gezdirirken uyguladığımız sistem aynı. Çünkü tam kapanma öncesi de hafta sonu tamamen sokağa çıkma kısıtlaması vardı” diyor.

Turist Rehberi Ahmet Özdemir

ŞEHİRDE 4-5, SAHİL KESİMİNDE 7-10 GÜN

Selçuk Boynueğri, turistlerin seyahat etmeyi tercih ettikleri bölgelerin pandemi döneminde de sezonlara göre değişkenlik gösterdiğini ifade ediyor. Şu an tam yaz sezonunun başlangıç zamanı olduğu için genelde sahil kesiminde ağırlık olması gerektiğini söyleyen Boynueğri, “Şehir otellerindeki konaklama genellikle 4 gece 5 gün şeklinde gerçekleşiyor. Ege, Akdeniz kesimindeki konaklamalar 7 ila 10 gün arasında değişiyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

GELEN TURİSTLERİN ÜLKESİNDEKİ DURUM DA ETKİ EDİYOR

Turist Rehberi Özdemir, şu an Akdeniz ve Ege’de çok fazla turistin varlığından söz edilemeyeceğini belirterek, turistlerin gelişi için yaz aylarının ortasını ve Rusya’nın uyguladığı uçuş yasağının kalkmasını işaret ediyor. Avrupa’dan çok fazla turist alamadığımızı söyleyen Özdemir, “Şu an ülkemizde ağırlıklı olarak Asya’dan, Arabistan’dan ve Güney Amerika’dan gelen turistler var” açıklamasında bulunuyor.

Güney Amerika’dan gelen turistlerin yoğunlukla kültür turizmi için geldiklerini söyleyen Özdemir, genel olarak İstanbul ve Anadolu’yu ziyaret ettiklerini belirtiyor. Ancak birkaç gün önce bir turunun iptal olduğunu söyleyen Rehber, nedenini şöyle anlatıyor:

İstanbul’a geliyorlardı. Burada şehir ve Boğaz turu vardı. 3 gün kalıp ülkesine geri dönecekti. Fakat çok fazla aktivite seçenekleri de kalmadı. Sadece Topkapı Sarayı ve Ayasofya’yı gezmek için gelmiyorlar genelde. Boğaz'da yemek yemek istiyorlar, kafe ve restoranlara gitmek istiyorlar.

Sosyal medya Antalya Manavgat'taki bu partiyi konuşuyor. Yasakların olduğu hafta sonunda sosyal mesafe kavramının hiç olmadığı bu partideki kişilerin ağırlıklı olarak turist olduğu varsayılıyor. Fotoğraf: DHA

“KARTOPU ŞEKLİNDE İLERLİYOR”

Turizmdeki olumsuzluğun sırasıyla birçok kesimi etkilediğini söyleyen TÜRSAB Eski Başkan Yardımcısı, tur operatörlerinin, rehberlerin ve seyahat acentalarının zor durumda olduğunu söylüyor. “Bu olumsuzluk tam bir kartopu şeklinde ilerliyor” diyen Boynueğri, yurt dışından gelen uçuşlarının azalmasının çok büyük etki ettiğin söylüyor. Özellikle Batı Avrupa ülkelerinden uçuş aralıklarının ciddi oranda azaldığını aktaran Selçuk Boynueğri, “Örneğin, önceden 100 uçuş yapılıyorsa bu ülkelerden şu an 10’a düştü” açıklamasında bulunuyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Eski Başkan Yardımcısı Selçuk Boynueğri

“KÜLTÜR TURİZMİ İÇ AÇICI DEĞİL”

Turist Rehberi Ahmet Özdemir, yaz mevsiminin ortalarında Akdeniz ve Ege kesiminin biraz daha hareketleneceğini belirterek, İstanbul ve Anadolu’daki kültür turizmi için aynı şeylerden bahsedemeyeceğini söylüyor. Şu an tecrübe etmekte olduğu durumuysa şöyle örnekliyor:

Biz 2019 yılında yani pandemiden önce Anadolu’ya her hafta 5 otobüs turist çıkarıyorduk. Ortalama 200 kişiye tekabül ediyor. Şu anda haftada 3 kişi götürebiliyoruz. O da ayda bir sefer gibi düşünün.

“İŞ YAPIŞ ŞEKLİMİZ DEĞİŞMEDİ AMA İŞ YOK”

Rehber Özdemir, pandemi döneminde iş yapma şeklinde bir değişiklikten ziyade iş olmadığının altını çiziyor. 2020 yılının şubat ayından 2021 Mart ayına kadar hiç iş yapamadığını söyleyen Özdemir, “İlk defa 1-2 Nisan’da ve 15 Nisan’da tura çıkabildim İstanbul’da. Bu sadece Türkiye ile de bağlantılı bir durum değil, tüm dünya çok zor durumda olduğu için etkileniyoruz” değerlendirmesinde bulunuyor.

28 Nisan 2021 tarihinde Dalaman'a iniş yapan Ukraynalı turist kafilesi lokumlarla karşılandı. Fotoğraf: AA

İNGİLTERE'DE KARANTİNAYA TAKILMAMAK İÇİN İSTANBUL'A GELDİ

Pakistan'dan İngiltere'ye gitmek isteyen bir turist İngiltere'nin Pakistan'dan gelen yolculara otelde zorunlu karantina kuralı uygulamasından dolayı. Geçen cumartesi günü İstanbul'a geldi. İstanbul'da 10 gün kalacak olan ve ismini vermek istemeyen Pakistan vatandaşı İstanbul'dan İngiltere'ye seyahat edecek. Bunun sebebi ise İngiltere'nin Türkiye'den gelecek olan kişilere karantina uygulamıyor olması. Sultanahmet civarında bir otelde konaklayan turist, "İngiltere'de 10 günlük otelde karantina bana oldukça pahalıya gelecekti. Ben de onun yerine hem İstanbul'u görmek hem de dönüşte İngiltere'ye daha rahat gitmek için İstanbul'a geldim" dedi.  

merthan.sumbelli@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber