Tahta ile vurulur mu? Elektrik çarpmasında 2 saniye detayı

Türkiye'nin çeşitli yerlerinden elektrik çarpmasına bağlı ölüm haberleri gelmeye devam ediyor. Birçok kişi elektrik akımına kapılan birine tahta ile vurmanın çare olduğunu düşünürken, uzmanlar ise akımın hemen kesilmesi gerektiğini söylüyor. Kaçak akım rölesi ise hayat kurtarıyor.

Son Güncelleme:

Son günlerde Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden gelen elektrik çarpılmasına bağlı ölüm haberleri endişe yaratırken, ilk yardım konusunda yapılması gerekenler yeniden gündem oldu. Birçok kişi elektrik akımına kapılan kişilere tahta ile müdahale etmek gerektiğini düşünse de,  uzmanlar; olası kaza veya çarpılma anında vakit kaybetmeksizin elektrik akımının kesilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Nuri Bingöl, artan elektrik çarpılmalarının ardından yaptığı açıklamada ise şu uyarıları sıraladı: "Öncelikle topraklama, kablolarda kopuk, çatlaklık olmaması çok önemli. Elektrik tesisatının periyodik olarak senede en az bir kez olmak üzere  kontrolü de yapılmalı. Sigortaların uygun amperajda olması ve kaçak akım rölelerinin kullanımı  da  hayati önemde."

İzmir'de yaşanan olayın ardından bölge incelendi ve kabloların 60 cm içerde olması gerekirken dışarda olduğu belirlendi.

60 SANTİMETRE DERİNLİK

İzmir'de yaşanan son olayda yolda yürürken suyun içinden elektrik çarparak iki kişinin hayatını kaybetmesi olayı hakkında da konuşan Bingöl, "Burada da dağıtım şirketlerinin ve bu dağıtımı yaparken döşenen kabloların testleri ve denetimleri ön plana çıkmakta. Bu kabloların yerden en az 60 santimetre derinlikte olması gerekir. Ayrıca kaçak akım röleleri hayat kurtarmada çok etkili teknolojik cihazlardır. Cihazlar, 30 miliamperin üzerinde bir kaçak anında, saniyenin onda biri kadar kısa bir sürede devreyi keserek insan hayatını kurtaracak şekilde üretilmektedir. Dolayısı ile çok etkili bir koruma özelliğine sahiptir" ifadelerini kullandı. 

KAFAYA VURULMAMALI

Elektrik çarpılması durumunda, elektrik akımına kapılan bir kişiye iki saniye içinde müdahale edilmemesi durumunda hayatta kalma olasılığının düştüğüne dikkat çeken Bingöl, "Elektrik akımı ile teması kesebilmek için yalıtımlı bir malzeme ile kablo teması hemen kesilmeli. Akıma kapılan kişinin kafasına tahta ile vurmayacağız. Tahta elektriği iletmediği için akımın temasını kesmek de kullanılabilir: Ancak, asıl yapılması gereken; eğer ulaşmak kolay ve çabuk olacak ise, elektrik kaynağını kesmektir" diye konuştu. 

 Bingöl, "Sonuçta akım kesildiğinde de akıma kapılan kişiyi hayatta tutabilmek için yardım edecek, en azından tıbbi yardım çağıracak birileri de gerekmektedir. Elektrik çarpılması, fibrilasyon denilen kalp durması veya ritminin bozulması sonuçlarını doğurur. Kaza geçiren kişiyi hayatta tutmak veya geri döndürmek için de defibrilasyon gerekir. Eğer böyle bir cihaz varsa kullanılmalı, yoksa kalp masajı yapılmamalı." 

PARKLAR KONTROL EDİLMELİ

İş Sağlığı ve Güvenliği Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen ise oyun parklarının da görevliler tarafından sık sık kontrol edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Parkta yüksek gerilim elektrik direğinin asla olmaması gerektiğini belirten Gezen, “Voltaj vücuttan geçerken cilde zarar verebilir, doku ve kaslarda ciddi iç yaralanmalara ve hatta ölüme neden olabilir. Arklanma veya parlama, elektrik enerjisinin serbest bırakılmasıyla ilgili tehlikeli durumlar olarak tanımlanabilir” dedi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber