Suudi okullarında Selman açılımı

Prens Selman'ın Suudi Arabistan'da başlattığı açılım ülkenin eğitim politikalarına da yansıdı. Ders kitaplarından İslam dışındaki inançların "sapkın" olduğu yönündeki ifadeler kaldırıldı. Farklı toplumlara yönelik olumsuz nitelemeler müfredattan ayıklandı.

Son Güncelleme:

Suudi Arabistan'da ülkenin vizyonunun yumuşatılması amacıyla Veliaht Prens Selman tarafından başlatılan ve dünyada "açılım" olarak nitelenen uygumalar hız kesmeden devam ediyor. Uluslararası bir güzellik yarışmasına Suudi bir yarışmacının da katılmasının ardından gözler, en büyük Arap ülkesine çevrilirken, diplomatlar için alkol satışı, mayo defilesi, 21 yaşından büyük kadınların yanlarında ailelerinden bir erkek olmadan seyahat edebilmesini sağlayan yasal düzenleme gibi reformlar dünyada şaşkınlıkla karşılandı. Suudi Arabistan'daki açılımlara şimdi de ders kitaplarında yapılan düzenlemeler eklendi.

Suudi Arabistan'da kadınların çeşitli spor dallarında faaliyet gösterebilmesinin önü yasalarla açılıyor. 

SİYONİZM VURGUSU

IMPACT adlı uluslararası kuruluş "Suudi Ders Kitaplarının Güncellenmiş İncelemesi 2023-24" başlıklı bir rapor hazırladı. Bu rapor uluslararası medyada, "Suudi Arabistan İsrail'e yönelik tutumunu yumuşatıyor mu" başlığıyla yer aldı. Söz konusu rapora göre müfredat, Suudi Arabistan'ın Filistin davasına olan bağlılığını ortaya koyarken, müfredat kapsamındaki ders kitaplarında Yahudi inancına yönelik düşmanca atıflardan vazgeçiliyor. Siyonizm üzerine vurguların yer aldığı kitaplarda Siyonizm, "Filistinlileri sürmeyi amaçlayan ırkçı bir Avrupa hareketi" olarak tanımlanıyor.

UNESCO TEMELLİ ANALİZ

IMPACT analizi 2019 ile 2024 yılları arasında yayınlanan Suudi Arabistan ulusal müfredatındaki 371 ders kitabının kapsamlı bir incelemesini içeriyor. Çalışma, "Arap dili", "İslam ve Sosyal Bilimler", "Yaşam ve Aile Becerileri", "Eleştirel Düşünme", "Coğrafya", "Tarih" ve "Edebiyat" derslerine odaklanıyor. Ders kitaplarının içeriklerinin "UNESCO temelli barış ve hoşgörü standartlarına göre" analiz ediliyor.

TASVİRLER YUMUŞATILDI

Analizde şu ifadelere yer veriliyor: "Kafirler" ve "müşrikler" olarak tanımlananlara ilişkin olumsuz tasvirler yumuşatılırken sayıları da azaltıldı. Aynı şekilde Şiilik ve Sufizm'in çeşitli uygulamalarının sapkın olduğu yönündeki tasvirler de yumuşatıldı. Önceki IMPACT raporlarında vurgulandığı gibi, cihat ve şehitliği teşvik eden tüm örnekler kaldırıldı ya da değiştirildi. Ders kitapları toplumdaki ve evdeki cinsiyet rollerine yönelik geleneksel yaklaşımı sürdürse de, cinsiyet konusunda önemli ilerlemeler kaydedildi. Pek çok homofobik içerik kaldırıldı."

MÜFREDATA ÖVGÜ

IMPACT analizinde yapılan değişiklikler övülerek şu ifadelere yer verildi: "2020'den bu yana yapılan büyük reformların ardından genel bir iyileşme eğilimi var. Yalnızca on yıl önce, eğitimin odağında öğrencileri cihada ve şehitliğe teşvik etme vardı. Ders kitapları terör gruplarının ideolojilerini ve Suudi hükümetine meydan okuduğu düşünülen diğer kavramları eleştiriyor. Derslerde barışın, hoşgörünün ve ötekine saygının önemi vurgulanıyor."

Suudi Arabistanlı model Rumy Al-Qahtani’nin “Miss&Mrs Global Asian” güzellik yarışmasına katılması ülkede dönüm noktası oldu. 

HEDEF 2030 VİZYONU

Suudi Arabistan'da reform sürecinin ilk işaretleri 2016'da Veliaht Prens Selman tarafından verilmişti. Suudi toplumunu daha açık ve daha çağdaş bir çizgiye taşımayı hedeflediklerini belirten Prens Selman bu doğrultuda "2030 vizyonu" adını verdikleri bir program üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu. Bu doğrultuda "Ahlak Polisi" adı verilen yapılanmasının yetkileri azaltılırken futbolla ilgili yatırımlar yapılırken, sinema, güzellik yarışmaları gibi kadınların öne çıkabileceği faaliyetlerin önü açılmıştı.

  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber