Sürpriz değil, Ruslar biliyordu!

Yeni dönemde Türkiye-Rusya ilişkilerinin seyri merak ediliyor. Moskova Devlet Üniversitesi'nden Doç. Dr. İkbal Dürre, "Türkiye'nin yüzü 100 yıldır batıya dönük" derken, "100 yıllık süreçte Türkiye ile Rusya arasında denge siyaseti yürütüldüğü iki tarafça da bilinir" dedi.

Son Güncelleme:

"Rusya'yı en iyi bilen isimlerden biri olan Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler öğretim üyesi Doç. Dr. İkbal Dürre, son gelişmeler ışığında yeni dönemde Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik  'haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtladı. Dürre, söyleşimiz sırasında ilginç bir iddiayı da gündeme taşıyarak, "ABD’li eski diplomatlardan oluşan bir grup ile Lavron'un da aralarında olduğu Rus heyet arasında savaşın bitirilmesi için görüşmeler yapıldı" dedi...

Doç.Dr.Dürre, "Türkiye'nin günün birinde İsveç’in NATO’ya üyeliğine 'evet' diyeceği, biliniyordu."

"EVET' DENİLECEĞİ BİLİNİYORDU"

"Ruslar, seçimlerden sonra Türkiye'nin batıya yönelik daha olumlu politik hamleler izleyeceğini tahmin ediyordu. Bu noktada Rusya açısından sürpriz bir durum söz konusu değil. Ancak değişim hızına ilişkin bir öngörü yoktu. Özetle Türkiye'nin günün birinde İsveç’in NATO’ya üyeliğine 'evet' diyeceği bilinse de, bu kadar hızlı açıklama yapılması beklenmiyordu."

KÖPRÜLER ATILMADI 

"Ancak ne olursa olsun Türkiye ile Rusya arasında köprüler atılmış değil. Son zamanlardaki sıkı ilişki bir miktar sorunlu hale gelebilir.  İki ülke için toz pembe ilişki dönemi eskisi gibi de olmayabilir. Rusya’nın Suriye sahasındaki hamlelerini dikkatle takip ederek gözlemlemek gerek."

GİZLİ GÖRÜŞMELER OLABİLİR 

"ABD’li eski diplomatlardan oluşan bir grubun, Dış İlişkiler Konseyi’nin başındaki Richard Hass öncülüğünde, Rus heyetle Nisan’dan bu yana savaşın bitirilmesi için görüştüğü iddialar arasında. Bu görüşmelerde Lavrov’un da yer aldığı öne sürülüyor. İkili görüşmelerde savaşın nasıl bitirileceğinin konuşulduğu ABD medyasından yanmış durumda. Ancak görüşmelere ilişkin Ukrayna’nın onayı olup olmadığı henüz bilinmiyor."

Richard Hass'ın öncülüğünde yapılan görüşmelerde Lavrov'un da yer aldığı iddialar arasında.

ÇELİŞKİ YOK DEMEKTİR

"Bu parametrelere baktığımızda aslında Erdoğan’ın İsveç’in üyeliğine yeşil ışık çıkışı, Biden’ın ‘Ukrayna savaş bitmeden üye olamaz’ sözleri ile Stoltenberg’in 'Ukrayna için şartlar oluşursa üye olacak' açıklaması çelişkili olmadığı gibi, Nisan ayından beri süregelen görüşmelerin neticesinde ortaya çıkan söylemler olduğu anlaşılıyor. Görüşmelerde Rusya’nın Ukrayna'da işgal ettiği bölgeleri sınırlarına katması, buna karşın Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğinin gündeme gelmiş olması da muhtemel."

ÇİN TEHDİTLERDEN RAHATSIZ

"Öte yandan Çin'in pozisyonuna ilişkin atlanan bir durum söz konusu. Çin ile Rusya, her ne kadar stratejik işbirliği içinde olsa da, Rusya’nın sürekli nükleer silah tehditleri savurması Çin’i rahatsız ediyor. Bu konuda Çin tarafından Rusya’ya uyarı yapıldığını biliyoruz. Putin’in Eylül ayında Çin’e yapacağı ziyaret çok önemli. Çin batı ile savaşı ekonomik düzlemde sürdürülmesinden yana olduğu gibi silahlı çatışmadan uzak durulmasını istiyor."

 'TEMKİNLİ TEPKİ' SORU İŞARETİ 

"Rusya’nın son bir haftadır yaşanan sıcak gelişmelere yönelik 'temkinli tepkisi' bazı pazarlıkların masada olabileceğine işaret ediyor. 'Temkinli tepki' durumu, Dış İlişkiler Konseyi’nde yapılan görüşmelerde savaşın sona erdirilmesine yönelik bir takım görüşlerin masaya yatırılmış olabileceğine işaret ediyor."

  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber