Çavuşoğlu: Suriye Kürt Ulusal Konseyi ile görüştük

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Suriyeli Kürtlerin meşru temsilcisi Suriye Kürt Ulusal Konseyi heyetiyle görüştük

Son Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye Kürt Ulusal Konseyi heyetiyle bir görüşme yaptıklarını duyurarak, "Siyasi süreçteki rollerini desteklediğimizi belirtti. Kürtlere asıl zararı PKK/YPG'nin verdiğini vurguladık" dedi.

SURİYE KÜRT ULUSAL KONSEYİ KİMDİR?

Kısa adı ENKS olan Suriye Kürt Ulusal Konseyi, 26 Ekim 2011 tarihinde Irak – Erbil’de KDP Genel Başkanı Mesut Barzani’nin inisiyatifiyle kuruldu.

ENKS 11 Kürt siyasi partinin ve bazı sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesiyle oluştu. 

ENKS’nin kuruluş amacı; Kürt halkının etnik haklarının koruma altına alındığı, adem-i merkeziyetçi, demokratik ve parlamenter bir devlet inşa edilmesi olarak belirlendi. Ülkenin resmi adı olan Suriye Arap Cumhuriyeti’ndeki Arap ifadesinin kaldırılmasını talep ediyorlar. Siyasi olarak ENKS, kendisini YPG/PYD’nin karşısında konumlandırıyor.


ENKS, 27 Ağustos 2013’ten beri Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun bir parçası. ENKS temsilcileri Abdülhakim Beşar ve Abdülbasit Hemo, SMDK’nın başkan yardımcılığı görevini yürütüyor. 

ENKS yöneticileri YPG’nin Kürt hareketi olmadığını vurguluyor. Ayrıca YPG’nin rejimle birlikte çalışmasının, devrime engel olduğunu belirtiyorlar. Yine de ENKS, YPG’yi bir terör örgütü olarak tanımlamıyor ve bu durum SMDK ile olan ilişkilerinde problem yaratıyor. 

Grubun askeri kanadı ‘Rojava Peşmergeleri’ olarak adlandırılıyor ve tamamen Barzani’nin yönetimi altında. Söz konusu yaklaşık 4000 peşmerge Irak Suriye sınır bölgesinde bulunuyor.

ENKS’yi Türkiye ile işbirliği yapmakla suçlayan terör örgütü YPG, 2016 yılında ENKS lideri İbrahim Biro’yu tutuklamış, 2017 yılında ENKS’nin Kuzey Suriye’de açmış olduğu tüm ofisleri kapatmıştı. 

ENKS; 2012 ve 2017 yılları arasında YPG tarafından gözaltı, adam kaçırma, tutuklama, sürgün ve öldürme gibi 311 hak ihlali gerçekleştirildiğini belirten bir rapor yayınlamıştı. Yine aynı rapora göre 52 ENKS üye ve taraftarı YPG tarafından öldürülmüştü. 

Zeytin Dalı Harekâtı’nın ardından oluşturulan Afrin Yerel Meclisi’nin kuruluşunda rol oynadıkları gerekçesiyle YPG unsurları ENKS’li yöneticilerin evlerini basmış, yakınlarını kaçırmıştı. 

Sonraki Haber