Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Abdurrahman Mustafa Haber Global'de

Suriye'de iç savaş 11. Yılında. Peki sahada son durum ne? Ufukta çözüm var mı? Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Abdurrahman Mustafa merak edilenleri Haber Global'de yanıtladı.

Son Güncelleme:

Suriye’de iç savaş 11. Yılında.. Sahada son durum ne? Ufukta çözüm var mı? Türkiye’de bulunan Suriyeliler vatanlarına dönecek mi? Geçici koruma statüsündeki Suriyeliler ülkelerine ne zaman döner? Suriyeliler Ankara Altındağ’da yaşananlara nasıl bakıyor?

Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Abdurrahman Mustafa merak edilenleri Haber Global'de yanıtladı. 

Abdurrahman Mustafa'nın açıklamalarından öne çıkanlar: 

Suriye geçici hükümeti bir gereksinim olarak. Birçok bölgeyi muhalefet yönetiyordu. Bu bölgelerde hizmet veren kurumlar gerekiyordu. Suriye Ulusal Koalisyonu 2012'de oluşturuldu. Suriye Muhalefetinin meşru siyasi çatısıdır. Bu da 122 ülke tarafından Suriye'nin meşru temsilcisi olarak tanıttılar. 

Ben dördüncü hükümet başkanıyım Abdurrahman Mustafa olarak. Biz orada devlet kurumlarını oluşturuyoruz. Ama ismi geçici hükümettir. Bizim amacımız Suriye'deki kesin bir siyasi çözüm olduktan sonra Suriye halkının taleplerini karşıladıktan sonra hükümetin Şam'da kurulmasını savunuyoruz. 

SAHADA DURUM NASIL? ÇÖZÜM UFUKTA MI?

Suriye meselesi artık uluslararası bir boyut kazandı. Devletler olarak bugün Suriye muhalefetinin yanında duran ülkeler vardır. Rejim tarafında duran ülkeler vardır. Bugün Suriye muhalefeti müttefiklerinin çoğunu kaybetti. Tek bir müttefiği kaldı, o da Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Esad rejiminin yanında İran aynı şekilde, Ruslar da aynı şekilde değişmeyen. Türkiye devletinden Allah razı olsun. Biz kader birleştirdik. 

Kendi Suriye halkını yüzüstü bıraktı maalesef. 122 ülke bizi tanıyor ama bugün fiili olarak kader birliği yapan, ortak çıkarlar üzerinde mutabık kalan Türkiye'dir. Araplara da Amerikalılara da Avrupalılara da ihtiyacımız var. 

Bizim en baştaki müttefiğimiz Amerika, Fırat'ın doğusuyla ilgileniyor sadece. Suriye meselesinin tamamıyla ilgilenmiyor. Sadece Fırat'ın doğusundaki terör örgütlerini beslemek ve desteklemekle ilgileniyor. 

TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ GÖÇMENLER

İç siyasette bazı şeyler mubahtır. Ama bu insancıl konular kullanıldığı zaman üzülüyor insan. Bugün Suriye ile Türkiye'yi ayırt etmek, tabi ki isimleri ayrı olabilir ama yüzyıl öncesine bakmamız gerekiyor. Yüzyıl önce bu bölgedeki tüm halklar beraber yaşıyordu. Kürdü ile Türkmeni ile Arabı ile. Siz neden sadece bu yüzyılın sonunu alıyorsunuz? Niye Selçuklulardan Osmanlılardan başlamıyoruz? 

Siyasette her şeyin mubah olduğuna inanmıyorum. Siyasette bazı temel prensipler vardır. Bugün zaten Suriye halkının Türkiye'de bulunma statüsü geçici koruma. Mülteci şeyinde değildir. Buraya gelme nedeni oırtadan kalktıktan sonra bunları siz zaten geri çevirebilirsiniz. Bugün bu Suriyelilerin bir hayatı vardır. Dokturdur, mühendistir, çiftçidir. Onlar da orada hayatlarını bıraktılar. Keyfi olarak burada değiller. Burada söylendiği gibi çok da iyi şartlarda değiller zaten. Sıfırdan başlamış bir insan nasıl olabilir. 

SURİYELİLER ÜLKELERİNE DÖNEBİLİR Mİ?

Bu konuda çalışıyoruz kısmi olarak. Terör örgütlerinden arındırılan bölgelerde hayat koşullarını iyileştirmek için uğraşıyoruz. Oradaki güvenliği sağlamaya çalışıyoruz. Büyük bir sayıda dönüş oldu. 400 bin, 400 bin küsur insan döndü. Güvenli bölge oluşturduğunuzda insanlar dönüyor anlamına geliyor.

Esad rejimi sadece Sruiye halkının değiş Türk halkının da düşmanıdır. 

Türkiye'deki bizim gençlerimize güveniyoruz yeni Suriye'nin inşaası için. Siyasi mücadele veriyoruz. Bu ülkeyi kim kuracak? Türkiye'de eğitim gören, Türkiye'yi model alacak olan gençlerimiz... 

BAYRAMDA ÜLKELERİNE DÖNEN SURİYELİLER

Tartışılması gereken o sınırı kim koydu. Şu anda daha nispeten iyi bir şekilde. Biz orada gerçekten güvenli bölgeyi sağlamaya çalışıyoruz. Bu bayram ziyaretleri faydalıdır. İnsanlar oraya gittiğinde diyorlar ki burası iyileşmiş, normalleşmiş. Onlar için Suriye'ye dönmeye teşviktir. Bugün Suriyeliler bayramda niye gidiyorlar, geliyor. 4 milyondan bahsediyorlar, Biz 17 binden bahsediyoruz. Bu insanlar zaten mülteci olsa da gidip geliyorlardı. Eskiden de tel örgülerin arkasında görürdük. 

Bir defa hukuki olarak geçici koruma altındalar. İkincisi zaten toprağın gibisi var mı? Şartlar düzeldikten sonra niye gitmesinler, artık canlarını düşünüyorlar. 

ANKARA ALTINDAĞ OLAYLARI

Bu sistematik olan bir olay değil, bu olayı provoke edip büyütmemek gerekiyor. Tabiki biz başsağlığı diledik gencimizin ailesine. Suriyelileri, Türkiye'nin geleneklerine, Türk kanunlarına uyması yönünde bilgilendiriyoruz zaten. Çağrılar ve görüşmeler yapıyoruz. Bu insanlar asayiş suçu işlediğinde Türk kanunları bu insanları cezalandırıyor zaten. Sınırdışı da ediliyor bu kişiler zaten. Biz misafiriz yani. Misafir olduğu bölgeye saygılı olmalı. 

Sonraki Haber