Su krizi 2030'dan sonra, çare kayıp kaçağı önlemek

Kaynakların doğru planlama ile yönetilmemesi durumunda 2030'dan sonra İstanbul, Ankara ve Kocaeli için büyük su krizlerinin kaçınılmaz olduğu ortaya konuldu. Olası su kıtlığına karşı yüzde 20'lerin üzerindeki kayıp, kaçak oranlarının şimdiden yüzde 10 seviyesinin altına düşürülmesi gerekiyor.

Son Güncelleme:

Küresel iklim değişikliğine bağlı kuraklık, artan nüfus yoğunluğu ve su kayıpları özellikle İstanbul ve Ankara'daki kaynaklar üzerindeki baskıyı her geçen gün artırıyor. Uzmanlar, hem nüfus artışı, hem de şehirleşme göz önüne alındığında su kaynaklarının doğru planlama ile yönetilmemesi durumunda 2030'dan itibaren özellikle büyük kentlerde ciddi su krizlerinin kaçınılmaz olduğunu yineliyorlar.

KAYIP-KAÇAK YÜZDE 10'DAN AZ OLMALI

Yapılan araştırmalarda su kayıp ve kaçaklarını önlenmemesi durumunda yakın gelecekte İstanbul  ve Ankara'da su krizinin yaşanacağını gösteriyor. Öyle ki yaşanması muhtemelen su krizine yönelik yapılan son araştırmada ise İstanbul, Ankara ve Kocaeli'ni bekleyen risklere ışık tutuldu. Söz konusu 3 kentteki içme suyu arıtma tesislerinin kapasitesi ile, gelecekteki su talebine yönelik ihtiyaca yönelik yapılan araştırmadan çıkan sonuçlar endişe yaratırken, vakit kaybetmeksizin kayıp, kaçak oranlarının yüzde 10 seviyesinin altına çekilmesi gerektiği ortaya konuldu.   Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Yıldırım Bayazıt ile Selami Yurdan Özgül tarafından, kişi başına su tüketimi ile, şehirlere yıllık olarak sağlanan toplam su miktarının, toplam nüfusu bölünmesiyle yapılan araştırmadan çıkan sonuçlar en  kötü senaryo göz önüne alınarak hesaplandı. 

İstanbul için en kötü senaryoya göre su krizinde kırılma tarihi 20038-2039 olarak belirtiliyor

İstanbul'daki mevcut içme suyu arıtma tesisleri tam kapasite ile kullanıldığında 2039 yılında su sıkıntısı yaşayabileceğini, aynı koşullar altında Ankara'nın 2036 yılında su ihtiyacını karşılayamayacağı belirlendi. Kocaeli'nde ise 2031 yılında mevcut tesislerin su talebine yetersiz kalacağı ortaya konulurken, su kayıplarının acilen önlenmesi gerektiğinin altı çizildi.

2038'DE SÜRE DOLACAK

İstanbul'un 2038 başında yaklaşık 20 milyon nüfusa sahip olacağı bu dönemde kişi başına su tüketiminin 242.8 litre olacağı ve mevcut su kaynaklarının ancak 2038 yılına kadar günlük su ihtiyacını karşılayacağı aktarıldı. İçme suyu şebeke kayıplarının gelişmiş ülkelerde yüzde 10 seviyesinin altına düşürüldüğünün de altı çizilen araştırmada, "İstanbul'daki kayıp-kaçak oranı
2017 yılında yüzde 23.61 olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılında bu oran yüzde 20.52'ye düşmüştür. Ne yazık ki, su kayıpları bu seviyede devam eder su sıkıntısı yaşanabilir. Kentin su kaynaklarının verimli kullanımı azaltma çabaları ile büyük önem taşımaktadır. İstanbul için şebeke kayıpları azaltılabilirse mevcut kapasite 2045'e kadar sürdürülebilir olacaktır" uyarısı yapıldı.

İstanbul'daki yoğun nüfus artışı ve kayıp-kaçak oranları ciddi su kaybına yol açarken, kentteki kişi başı günlük su tüketimin 269 litreye yakın olduğu tahmin ediliyor.

ANKARA'NIN 2036'A KADAR VAKTİ VAR 

Araştırma kapsamında Ankara'daki durum ve gelecek projeksiyonuna da değinildi. Başkentte 
kişi başına düşen günlük su miktarının 334.70 litre, günlük su tüketiminin ise 236.14 litre olduğu, halihazırda talebin rahatça karşılandığı ancak 2035 yılında tablonun terse döneceği vurgulanırken, "Ankara'da 2035 yılında olması beklenen  nüfus 7 milyon. Kişi başına düşen kişi başına su tüketimi 269,5 litre/gün iken, su miktarı 272 litre/gün olacaktır. 2036 yılına kadar şehrin suyu ihtiyaçlar artık karşılanmayacaktır. Yapılan hesaplamalarda Ankara su raporlarına göre İdare, mevcut su şebekesi kayıpları yüzde 37.25'dir.  Bu oran oldukça yüksektir" ifadeleri sıralandı. 

ENDİŞE VERİCİ 

Araştırma da Kocaeli'nin de durumu masaya yatırılırken, uyarılar şöyle sıralandı: "Elde edilen sonuçlar oldukça endişe vericidir. Bu nedenle, yetkililer mevcut çalışmalarını hızlandırmalıdır. İstanbul ve Ankara'daki su arıtma tesisleri daha iyi Kocaeli daha düşüktür. Bununla birlikte,  Kocaeli'ndeki su kaybı yüzde 28'dir."

 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber