Sorun ne? Kırgızistan ile Tacikistan neden çatışıyor? Altından yine Rusya çıktı!

Kırgızistan ile Tacikistan arasında sınırda çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi yaralandı, en az 24 kişi öldü. Peki bu iki devlet neden çatışıyor? Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlıklarına kavuşan iki ülkenin büyük derdi haberimizde...

Son Güncelleme:
Galerinin tamamı için tıklayınız

1991'de bağımsızlığını kazanan Orta Asya ülkelerinde 30 yılı aşkındır sınır sorunları devam ediyor. Çözüm bekleyen bu sorunlar bölge ülkeleri arasında zaman zaman çatışmalara dönüşüyor.

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi'ne göre günümüze kadar devam eden sorunların en önemli nedenlerinden biri Sovyetler Birliği döneminde birliği oluşturan Orta Asya ülkelerinin sınırlarının 'yapay bir şekilde' çizilmiş olması. 

Yani ortak coğrafyada yaşayan bölge halklarının ayrı ayrı yeni devletlere ayrılması, sınırları birbirine giren ülkeler ortaya çıkardı.

Euronews'te yer alan habere göre bölgede sınır sorunlarına ilişkin birçok anlaşmazlık zaman içinde çözülse de Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan topraklarına yayılan Fregana Vadisi, sınır çatışmalarının odak noktasını oluşturuyor.

Özellikle su kaynaklarının kullanımı ve sınırın diğer tarafında kalan "anklav" topraklar, bölge ülkelerini karşı karşıya getiriyor.

Kaynak: Diğer