Yerli koronavirüs aşısı Turkovac için acil kullanım onayı çıktı

Gelen son dakika haberine göre yerli koronavirüs aşısı Turkovac için acil kullanım onayı çıktı. Bakan Koca, Turkovac aşılarını gelecek haftadan itibaren yaygın olarak kullanılacağını açıkladı.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa'da Turkovac aşısının acil kullanım izninin çıkışı ve seri üretime başlanması törenine video konferans yöntemi ile katıldı.

ERDOĞAN'DAN TURKOVAC AÇIKLAMALARI

Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Ülkemizde üretilebilir hale gelmesi çok önemlidir. Kendi bilim insanlarımız ve araştırmacıllarımız tarafından geliştirilmesi çok daha anlamlıdır. Yerli aşımızın seri üretime geçişinin mutluluğunu yaşıyoruz. Gereken onayları alarak üretim ve kullanma aşamasına gelen Turkovac aşımız, milletimizi salgına karşı en etkili şekilde koruma gayretlerimizin sembolüdür. Böylece vatandaşlarımıza Sinovac ve Biontech aşısının ardından Turkovac'ı da sunabileceğiz. Turkovac'ın üretimiyle birlikte tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız. Turkovac aşımızın ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum."

YERLİ AŞI NE ZAMAN KULLANILACAK?

Bakan Koca, "Bugün itibarıyla Kovid-19 aşısı üreten 9 ülkeden biri olduk. 10 gün içerisinde tetkikler bitecek, gelecek hafta sonundan itibaren yaygın kullanıma geçmiş olacağız." ifadelerini kullandı. 

Koca açıklamalarına şöyle devam etti:

Üretime bugün itibariyle başlamış olduk. Sayın Cumhurbaşkanım, bugün Şanlıurfa'da üretim yapılan merkezlerimizden birindeyiz. 50 yıl sonra Türkiye hücreden başlayarak Türk bilim insanlarımız tarafından yüzde 100 yerli olarak geliştirilen bir aşıyı geliştirmiş olduk. Aynı zamanda 24 yıl aradan sonra, yerli aşımız üretilmiş oluyor. Böylece Kovid-19 aşısı üreten bugün itibariyle 9 ülkeden biri olduk. Şu an dolum tesislerinin olduğu alandayız. Şu an dolum, etiketlenme ve ambalajlanma olan noktadayız. Dolum tesislerinde dolumu, etiketlenmesi ve ambalajlanması burada yapılıyor, üretim başlamış oldu. Sayın Cumhurbaşkanım, işaret ettiğiniz üzere yıl bitmeden acil kullanım onayı ve üretimi Turkovac'ın başlamış oldu. Bu başarı liderliğinizde bütün milletimizin başarısıdır."

AŞININ ETKİNLİĞİ NASIL ANLAŞILIYOR?

Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalışkan'ın verdiği bilgilere göre aşılanan gönüllülerden birer hafta arayla alınan kan testlerine bakarak, aşının virüse karşı antikor oluşumu ve diğer parametrelerde ne kadar etkili olduğuna bakılıyor.

FAZ-3 BİTTİKTEN NE KADAR SÜRE SONRA ÜRETİME GEÇEBİLİR?

Faz-3 çalışması başladıktan sonra aşının üretime geçmesi için yaklaşık 4 ay gibi bir süre gerekiyor. Dün Faz-3 çalışmaları kapsamında aşılamalar başladı.

DÜNYADA KAÇ ÜLKE KENDİ AŞISINI ÜRETİYOR?

İngiltere, Almanya, ABD, Rusya ve Çin dahil toplam 10 ülke kendi aşısını üretiyor. Türkiye de aşının geliştirilmesi ile birlikte dünyada kendi aşısını üreten ülkeler arasında yerini alacak.

TURKOVAC AŞISINI ÜRETEN EKİPTE KİMLER VAR?

Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın desteklediği yerli aşının Türkiye Koordinatörlüğünü Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal yürütüyor.

Aşıyı, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin başında olduğu Erciyes Üniversitesi bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli ekip geliştiriyor.

YERLİ AŞININ TÜRÜ NE?

Turkovac, inaktif, adenovektör ve virüs benzeri partikül temelli aşı olarak geliştirildi.

AŞI VARYANTLARA KARŞI ETKİLİ Mİ?

Aşı geliştirme ekibinin başındaki Prof. Dr. Aykut Özdarendeli geçen ay yaptığı açıklamada aşının varyantlara karşı etkisine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtmişti. Özdarendeli, "Özellikle ülkemizde İngiltere mutantının yoğun şekilde sirküle olduğunu biliyoruz. Bu yüzden bu aşı platformlarının çok hızlı bir şekilde bu varyantlara adapte edilebilir olması da işin bir başka önemli noktası. Laboratuvarımızda İngiltere mutantıyla ilgili 2 farklı izolatımız var. Onunla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor." ifadelerini kullanmıştı.

Sonraki Haber