Ukrayna ile Rusya müzakerelerinin ardından taraflardan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde başlayan Rusya-Ukrayna arasındaki barış müzakereleri sona erdi. Görüşmeler sonrası Ukrayna ve Rus heyetleri önemli açıklamalarda bulundu. Görüşmeler sonrası yapılan açıklamada Türkiye'nin garantör ülke olması vurgulandı.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde yapılan toplantı, Rusya ve Ukrayna taraflarının hem heyet başkanları hem de heyetler arası görüşmelerinin ardından sona erdi. Toplantının ardından heyetlerden ardı ardına önemli açıklamalar geldi. Ukrayna heyetinin açıklamasında, "İlk zaferimiz müzakereleri Türkiye'ye taşımak. Türkiye de garantör ülke olmalı. Güvenlik garantilerinde henüz anlaşamadık. NATO'ya girmeyeceğiz ama AB'ye girmemiz engellenemez" denildi. 

Rusya'nın açıklamasında ise, "Görüşme yapıcı geçti, 2 konuda adım atıldı. Rusya Savunma Bakanlığı Kiev ve Çernigov bölgelerindeki askeri faaliyetlerini büyük ölçüde azaltmaya karar verdi. Teklifler Putin'e sunulacak" denildi.

Görüşmelerin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, müzakerelerin yarın devam etmeyeceği kaydedildi. 

LİDERLER ZİRVESİ İÇİN MESAJ

Rus heyeti başkanı Medinskiy, "Bugünkü anlamlı görüşmeden sonra, anlaşmanın dışişleri bakanları tarafından parafe edilmesiyle eş zamanlı olarak devlet başkanlarının bir araya gelmesinin mümkün olduğu bir çözüm üzerinde anlaştık" denildi. 

UKRAYNA HEYETİNDEN MÜZAKERELERE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Ukrayna heyetinden yapılan açıklama şöyle: "Garantör ülkeler NATO'nun 5. maddesine benzer şekilde 3 gün boyunca istişarelerde bulunacak. Garantör ülkeler yardım sağlamakla yükümlü olacak. Garantörler arasında BM Güvenlik Konseyi ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya, İsrail'i görüyoruz. Garantör ülke listelerini belirlendi. Aramızdaki anlaşmaya bazı maddeleri ekledik. Türkiye dahil birçok ülkeyi garantör ülke olarak görmek istiyoruz. Güvenlik garantileri konusunda anlaşamadık Bizim ulusal referandum yasamız var. Referandum yapılabilmesi için barış olmalı. Ruslara Viyana Sözleşmesi'ni tanıyıp tanımadıklarını sorduk. "Evet" dediler. Yani baskı altındaki antlaşma tanınmıyor. Dolayısıyla bir barış anlaşması için barış gerekiyor. Aksi halde herhangi bir garantör anlaşmayı imzalamayacak. Bütün taraflar böyle bir tavır alırsa askerler çekilecek, siviller evlerine dönecek ve ardından referandum olacak. Donbas ve Kırım ile çözülmemiş sorunlarımız var, bu nedenle garantörler henüz bu alanlarda çalışmayacak. garantörler aynı zamanda AB'ye katılmamıza da yardımcı olmalıdır" 

Ukrayna heyeti başkanı Podolyak, "Biz bugün olumlu noktalara gelebildik. Ukrayna garantör ülkeleriyle farklı bir ilişkide bulunacaktır. Belki referandum düzenlenebilir. İlk zaferimiz Belarus'tan Türkiye'ye taşımak" ifadelerini kullandı. 

RUSYA HEYETİNDEN AÇIKLAMA: İKİ BÖLGEDE ASKERİ FAALİYET AZALTILACAK

Rusya heyetinden yapılan açıklamada " Görüşmeler yapıcı geçti, 2 konuda adım atıldı. Rusya Ukrayna'nın önerilerini değerlendirilecek, teklifler Putin'e sunulacak. Rusya, Ukrayna'ya yönelik çatışmayı azaltmak için iki adım atıyor" denildi. 

İstanbul'da görüşmelere katılan Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Aleksandr Fomin, Ukrayna ile tarafsızlık ve silahsızlandırma konularında müzakerelerin sürdüğünü açıklayarak, "Karşılıklı güveni arttırmak, daha fazla müzakere için gerekli koşulları oluşturmak ve anlaşma hedefine ulaşmak için Kiev ve Çernihiv bölgesinde askeri operasyonların azaltılması kararı verildi" dedi.

MEDİNSKİY RUSSIA TODAY KANALINA KONUŞTU

Medinskiy'nin müzakereler sonrası Russia Today'a yaptığı açıklamaları ise şöyle:

"Ukrayna'dan NATO üyeliğinden vazgeçme, topraklarına yabancı askerleri konuşlandırmama, kitlesel imha silahı üretmeme vaatlerini içeren somut yazılı teklifler almamız üzerine biz de iki büyük adım attık. İlki Kiev ve Çernigov'da kademeli olarak askeri gerilimin azaltılması kararıdır. Bu bir ateşkes değil; en azından bu bölgelerde çatışmayı azaltma çabamızdır.

Diğer adım, hazırlanacak barış antlaşmasının Dışişleri Bakanları tarafından paraf edilmesi sırasında bir zirve toplantısı yapma olasılığı ile ilgilidir. Bu anlaşmayı hazırlamak için çok uzun bir yol kat edilmesi gerekiyor. Rusya yakında Ukrayna'ya cevabını iletecek."

Tarafların açıklamalarından özetle, İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinden çıkanlar şöyle:

UZLAŞILAN NOKTALAR

- Ukrayna NATO'ya üye olmayacak.

- Ukrayna nükleer silah sahibi olmayacak.

- Ukrayna'nın AB'ye katılımına karşı çıkılmayacak.

- Ukrayna'ya güvenlik garantileri sağlanacak.

- Rusya Kiev ve Çernigov'da saldırılarını azaltacak.

UKRAYNA'NIN GÜVENLİK GARANTİSİ TEKLİFİ

- Hedef Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve güvenliğini diplomatik yolla sağlamak.

- Türkiye, ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Polonya, İsrail ve Kanada garantör olacak.

- Ukrayna saldırıya maruz kalırsa 3 gün içinde acil istişare talep edecek.

- İstişareler diplomatik çözüm getirmezse garantör ülkeler Ukrayna'ya askeri yardım, silah sağlayacak.

- Garantör ülkeler Ukrayna'nın AB üyeliğine de destek verecek.

BARIŞ ANLAŞMASI NASIL UYGULANACAK?

- Ukrayna'ya göre imzalanması için önce ateşkes sağlanmalı.

- Anlaşma Ukrayna'da referanduma sunulacak.

- Garantör ülkeler ve Ukrayna parlamentolarında da onaylanacak.

HEYET İSTANBUL'DAN AYRILDI

İstanbul Dolmabahçe'de Ukrayna heyeti ile barış görüşmelerine katılan Rus heyeti, İstanbul'dan ayrıldı.

Rusya ve Ukrayna heyetleri Dolmabahçe'de yaklaşık 4 saat süren barış görüşmelerinin ardından otellerine geçti. Rus heyeti kısa süre sonra otelden ayrılarak Atatürk Havalimanı'na geldi. Heyet, apronda bekleyen Rusya Federasyonu'na ait Tupolev TU-204 300 tipi uçağa binerek İstanbul'dan ayrıldı.

GÖRÜŞMEDEN DETAYLAR: ABRAMOVİÇ İSTANBUL'DAKİ GÖRÜŞMELERE KATILDI

Reuters'a konuşan iki kaynak, Rus oligark Roman Abramoviç'in İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmelerine katıldığını bildirdi. Dolmabahçe'deki görüşme salonundan da bu bilgiyi doğrulayan bir fotoğraf geldi. Abramoviç'in, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yanında yer aldığı görüldü. 

Ukrayna ve Rusya heyetlerinin İstanbul'da gerçekleşen barış görüşmelerinin başlamasından önce iki taraf arasında resmi olmayan bir arabulucu rolünde olduğu bilinen Rus milyarder Roman Abramoviç'in de salonda olduğu görüldü. Abramoviç'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştuğu bir fotoğraf paylaşıldı. 

 

KREMLİN'DEN ABRAMOVİÇ AÇIKLAMASI

Abramoviç'in görüşmelere katılmasıyla ilgili Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov'dan açıklama geldi. 

Rus oligark Abramoviç'in müzakerelere katılımının Ukrayna tarafından da onaylandığını belirten Peskov, "Abramoviç, Ukrayna ile belirli temasların sağlanmasında yer alıyor, ancak Rus heyetinin resmi bir üyesi değil. İstanbul'daki müzakerelerin sonuç vaat edip etmediğini bugün ya da yarın anlarız" dedi.

Kremlin sözcüsü, Ukraynalı mültecilerin Rusya'ya zorla götürüldüğü yönündeki açıklamaları yalanladı.

Putin ile Biden arasında yeni bir zirve olasılığını da değerlendiren Peskov, "Ne olursa olsun Rusya ile ABD arasında diyalog gerekli. Fakat Biden'ın Putin'e yönelik kişisel aşağılamalarından sonra iki isim arasındaki ilişkilerin etkilenmemesi mümkün değil" dedi.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

Podolyak, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde müzakere heyetlerinin toplantısı devam ederken Ukrayna basınına açıklamalarda bulundu.

Müzakerede birkaç önemli başlığın konuşulduğunu belirten Podolyak, "Kilit konu, Ukrayna için uluslararası güvenlik garantileri konusunda bir anlaşmanın sağlanmasıdır. Ancak böyle bir anlaşma ile savaşı Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu şekilde sonlandırabiliriz." dedi. Podolyak, müzakerelerin bir gündeminin de birikmiş tüm insani sorunların çözülebilmesi için ateşkesin sağlanması olduğunu vurgulayarak savaş kurallarının ihlalinin artmasının da önemli bir sorun olduğunu kaydetti. Toplantıda savaş esirlerine muamele konusunun da gündeme geldiğini belirten Podolyak, "Her iki taraf da savaş kurallarına uymalı. Her ihlal vakası ilgili makamca ayrıntılı şekilde araştırılacak ve uygun yasal sonuçları olacaktır." diye konuştu.

TOPLANTIYA YOĞUN İLGİ

Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakereler, Dolmabahçe Ofis'te devam etti. Toplantıya yerli ve yabancı basın mensupları ilgi gösterdi.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber