Meteoroloji'den peş peşe uyarılar! İstanbul dahil birçok ile 'aşırı sıcaklık' uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan güncel hava tahmin raporuna göre yarın (29 Mayıs Pazar) günü İstanbul dahil birçok ilde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Mega kentte yarın hava sıcaklığının 33 dereceyi bulması bekleniyor.

Son Güncelleme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan güncel hava tahmin raporuna göre yurt genelinde hava sıcaklıkları yükselmeye devam edecek. Aniden artan sıcaklık ve neme karşı vatandaşları uyardı. Uzmanlar, yaşlılar ve çocukların saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Uzmanlar, vatandaşları dışarı çıkarken gözlük ve şapka takmaları ve güneş kremi kullanmaları konusunda da uyarıyor. İstanbul dahil birçok ilde bu Pazar günü (29 Mayıs) hava sıcaklıklarının 30 derecenin üzerinde seyretmesi bekleniyor. İstanbul'da gündüz en yüksek sıcaklığın 33 derece olması bekleniyor.

İZMİR’DE MAYIS AYINDA 77 YILLIK SICAKLIK REKORUNUN KIRILMASI BEKLENİYOR

İzmir’de son günlerde artmaya başlayan sıcaklıklarla termometreler 34-35 dereceleri göstermeye başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, sıcaklıkların Mayıs ayı sonuna kadar artmasını beklediklerini ve 1945 yılı Mayıs ayında kırılan sıcaklık rekorunun bu yıl kırılabileceğini söyledi. Doğan Yaşar, yaşanan kuraklıkla beraber İzmir’in ana su kaynağı olan Tahtalı Barajı’nda da 2008 yılında olduğu gibi dibi görebileceklerini ifade etti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde yaptığı uyarıyla sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini belirterek, sıcaklıkların 4 ila 12 derece artışa geçeceğini duyurmuştu. Mayıs ayının son günlerinin yaşandığı bugünlerde İzmir’de de sıcaklıklarla arttı. Hava sıcaklığının birkaç gündür 34-35 derecelerde seyrettiği İzmir’de, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Sıcaklıkların daha da artmasını beklediklerini ifade ederek, 77 yıllık Mayıs ay sıcaklık rekorunun kırılabileceğini söyledi.

“77 YILLIK REKORUN KIRILMASI BEKLENİYOR”

Prof. Dr. Doğan Yaşar, Pazar gününe kadar havaların oldukça sıcak geçeceğini tahmin ettiklerini belirterek, “İzmir’de Mayıs Ayı sıcaklık rekoru 1945 yılında 37.6 dereceyle kırılmıştı. Bu yıl da o rekorun kırılması bekleniyor. Rekor kırılmasa bile bu yıl son yılların en sıcak Mayıs ayı oldu. Bu meteorolojik bir olay. İklim değişikliği, küresel ısınma gibi şeylere bağlanıyor ama bu biraz daha farklı bir olay. Örneğin geçtiğimiz Mart ayı, son yılların en soğuk Mart ayıydı. Ege’de Mart ayında ortalama sıcaklık 10.2 iken, 6.1’e düştü. Sıcaklık düşüşü Türkiye genelinde de 3.7 olarak kayıtlara geçti. Bu soğumayla beraber kuraklığa girdik. Yağmur yağışları Mart ayında yüzde 35 oranla, Nisan’da yüzde 60 oranla azaldı” dedi.

“TAHTALI BARAJI’NIN DİBİNİ GÖRECEĞİZ GİBİ DURUYOR”

İzmir’de yıl içerisinde sıcaklık farkının 17 ila 19 derece arasında değiştiğini söyleyen Prof. Dr. Doğan Yaşar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eğer kışın çok soğuk geçerse, yazın sıcak geçecek demektir. Şu an bunu yaşıyoruz zaten. Bu beklediğimiz bir şey ama bizim asıl korkmamız gereken sularımız. İzmir’in ana su kaynağı Tahtalı Barajı’nda geçtiğimiz yıl yüzde 72’lik bir doluluk oranı varken, bu yıl yüzde 62’ye düştü. Çok hızlı bir düşüş yaşıyoruz. Sanırım 2008’deki gibi Tahtalı Barajı’nın dibini göreceğiz gibi duruyor. İkinci büyük sorun ise orman yangınları. Yangınlar sıcaklıkla paraleldir. Örneğin 2008 yılında son 80 yılın en soğuk kışını yaşamıştık. Aynı yıl yaz aylarında ise orman yangınları rekorları kırıldı. Bu yıl da çok soğuk bir Mart ayı geçirdik ve şu anda da çok ısındı. Orman yangınları açısından tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor. Ormanlarımıza çok çok dikkat etmek lazım. Bu tür sıcak dönemlerde yangın başladığı zaman engellenmesi kolay olmuyor.”

ANİ SICAKLIK ARTIŞI İLE ARTAN NEM ORANI AYDINLILARI ŞAŞIRTTI

Türkiye’nin en sıcak illerinden olan Aydın’da, ani sıcaklık artışı ile birlikte nem oranının artması Aydınlıları şaşırttı, termometreler 36 dereceyi gösterdi.

Aydın genelinde mevsim normallerinde seyreden hava sıcaklıkları artmaya başlarken, artan nem oranı Aydınlıları şaşırttı. Geçtiğimiz yıllarda Aydın’da ölçülen en yüksek sıcaklık 17 Mayıs 2020 tarihinde 42,6 derece olurken, sıcaklıkların son yıllarda Mayıs ayında kaydedilmiş en yüksek sıcaklık değerinin altında kalması bekleniyor. Meteorolojiden elde edilen verilere göre ise 28 Mayıs - 3 Haziran 2022 tarihleri arasında hava sıcaklığının ülke genelinde artmaya devam edeceği ve mevsim normallerinin 4 ila 12 derece üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Ülke genelini etkisi altına alan sıcak hava dalgasının hafta sonu da etkisini artırarak sürdüreceği beklenirken, Atatürk Kent Meydanı’nda bulunan termometreler 36 dereceyi gösterdi. Sıcaklık ile birlikte artan nem oranı dolayısıyla zor anlar yaşayan Aydınlı vatandaşlar da çareyi park ve bahçelerdeki gölgelik alanlarda buldu. Banklara oturarak serinleyen ve dinlenen vatandaşlar, sıcaklıktan daha çok yüksek nem oranının vatandaşları bunalttığını ifade etti.

ANTALYA’DA TERMOMETRELER 36 DERECEYİ GÖSTERDİ, TATİLCİLER SAHİLLERE AKIN ETTİ

Antalya’da termometreler yaz ayına girmeden 36 dereceyi gösterdi, tatilciler sahillere akın etti. Bazı yaşlı vatandaşlar ise yakıcı güneşten etkilenmemek için ağaçların gölgesine sığındı.

Turizm kenti Antalya’da mayıs ayının sonuna doğru hava sıcaklıkları artışa geçti. Kentte bugün hava sıcaklığı 36 derece, nem oranıysa yüzde 33 olarak ölçüldü. Sıcaktan bunalan yerli ve yabancı tatilciler, dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’ne akın etti. Akdeniz’in berrak sularında serinleyen tatilciler, zaman zaman da güneşlenmeyi tercih etti. Sıcaktan dolayı cadde ve sokaklarda vatandaş azlığı dikkat çekti. Sokağa çıkan bazı yaşlı vatandaşlar ise yakıcı güneşten korunmak için ağaç gölgelerine sığındı.

Meteoroloji verilerine göre, hafta sonu öğlen saatlerinde hava sıcaklığının 30 derecenin üzerine çıkması bekleniyor.

METEOROLOJİ'DEN 'SICAK HAVA' UYARISI!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Muğla bölgesinde önümüzdeki hafta ortasına kadar hava sıcaklıklarında 4-12 derece dolayında artış yaşanacağını açıkladı.

Yapılan açıklamada, “Hava sıcaklıklarının artarak, bölgemiz genelinde hafta ortasına kadar mevsim normallerinin 4 ila 12 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Günün en yüksek hava sıcaklığının Muğla’da 30-36 derece civarında seyredeceği tahmin edilmektedir. Bölgemiz genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyredecek hava sıcaklıkları ile ilgili Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınlayacağı tahmin raporlarının dikkatle takip edilmesi önem arz etmektedir” denildi.

YURT GENELİNDE HAVA DURUMU TAHMİNLERİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, yurdun kuzey ve iç kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, Doğu Akdeniz’in Toroslar kesimi, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Kocaeli, Sakarya, Çankırı, Karabük, Bolu, Düzce, Tokat, Gümüşhane, Bayburt ve Erzincan çevreleri ile İstanbul’un Anadolu yakasının yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Hava sıcaklığının güneydoğu kesimlerde 1 ila 3 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Rüzgarın ise genellikle kuzey yönlerden, öğle saatlerinde Akdeniz kıyıları ile Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda güney yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve az bulutlu, kuzey kesimleri yer yer çok bulutlu 28

İstanbul: Parçalı, yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Anadolu yakası yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 28

İzmir: Parçalı ve az bulutlu 34

Adana: Az bulutlu, zamanla parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra iç kesimleri yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 36

Antalya: Az bulutlu, zamanla parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra iç kesimleri yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 35

Samsun: Parçalı ve az bulutlu 22

Trabzon: Parçalı ve az bulutlu 20

Erzurum: Parçalı ve az bulutlu 21

Diyarbakır: Az bulutlu 31

Kaynak: İHA

Sonraki Haber