Koronavirüs gündemine ilişkin Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Koca açıklama yaptı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüs gündemine ilişkin açıklama yaparak mücadelede yeni döneme girildiğini duyurdu. Koca "Yeni dönemin adı yerinde karar" dedi.

Son Güncelleme:

Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri, Bakanlığın Bilkent Yerleşkesi'nde, Sağlık Bakanı Koca başkanlığında saat 17.00'de bir araya geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları: 

Aşı programını titizlikle ele alıyoruz. Çok yakında hayatımızı planlamamız mümkün olacak.

"YENİ DÖNEMİN ADI YERİNDE KARAR"

Pazartesi gününden itibaren il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalaması canlı olarak yayınlanacak. Planlanabilir gelecek için bölgesel çalışmaların yürütülebileceği döneme geçiyoruz. Yeni dönemin adı 'yerinde karar dönemi'dir.

Bugün itibariyle 2 milyon 800 bine aşkın vatandaşımızın ilk doz aşılaması tamamlandı. Yarından itibaren ilk aşılanan grubumuzun ikinci doz aşılamasına başlıyoruz. Hedef, nüfusumuzun en az yüzde 60'ının aşılanmasını sağlamaktır.

Ülkemiz 15 milyon doz aşıyı temin etti, toplamda 100 milyon dozdan fazla aşı için anlaşmalarımızı tamamladık

KABİNE ÜYELERİNE AŞI ÇAĞRISI

 Hafta sonundan itibaren başta kabine üyelerimiz olmak üzere devlet üst yöneticilerini aşılanmaya davet ediyorum. Yarından itibaren 70 yaş üzeri ve cuma gününden itibaren 65 yaş üzeri vatandaşlar aşı olmak için sisteme tanımlanacak.

MUTASYONLU VİRÜS VAKALARI

Güney Afrika mutasyonları henüz bilinmezliğini koruyor, İngiltere mutantı daha bulaşıcı. Virüs mutasyona uğramış olsa da tedbirler aynı. İstediğimiz düşüşü yakalarsak kısıtlamaların hafifletilmesi en önemli gündemimiz.

Ülkemizde 263 İngiltere varyantı, 23 tanesi Güney Afrika, 106 tanesi ise kökeni belli olmayan varyant tespit edilmiştir.

YENİ TEDBİRLER ALINACAK MI?

Kısıtlamaların vaka sayısına göre takip edilmesi yönünde görüşümüz var. Aynı tedbirlere daha dikkatli bir şekilde uymalıyız. Kurallara uyarsak kısıtlamaları da aynı oranda azaltabileceğimiz en önemli gündemimiz. Maske, mesafe ve temizliğin yanı sıra kısıtlamalara sıkı sıkı riayet etmeliyiz. Bu mücadelede birlikte davranmak zorundayız. Yeni tedbirlerin devamından yana Bilim Kurulu öneride bulundu. Yeni bir tedbir öneri olarak düşünülmüyor.

ÖĞRETMENLER AŞILANACAK

Son 2 haftada vakalarda bir artış oldu. Yüz yüze eğitimin bu dönemde başlatılmasının risk teşkil ettiğini söyleyebilirim.

İlk öğretim okulları için MEB'den listeleri aldık. Ay sonuna doğru öğretmenlerimizin de aşılama takvimi başlayacak.

"YENİ AŞILAR GELDİ"

50+50 milyon talebimiz, 100 milyon doz aşı sözleşmesi imzalandı.

Diğer aşılarla ilgili ilk günden itibaren Sputnik V, Pfizer-BioNTech ve AstraZeneca alabilme potansiyelini düşündük. Sputnik V'nin Türkiye'de üretilmesi görüşünü sunduk. Uğur hocayla da aşı konusunu görüştük. Nisan ayına kadar verebileceği aşının olmadığını biliyoruz. Nisan ayına kadar kim bize aşı verecekte o firmalarla temasta bulunduk. Bu ay BioNTech alısı 500 ila 800 bin arası gelmiş olacak. Mart sonuna kadar 4,5 milyon doz Alman aşısı Türkiye'ye gelecek

Mart veya Nisan ayına kadar bize aşıyı verecek her firmayla görüşüyoruz. Biz vatandaşımızın en az etkilenmesi çabasındayız.

Dün ve bu sabah koronavirüs aşısı Türkiye'ye geldi İlk kez bunu şimdi söylüyorum.

YERLİ AŞIDA SON DURUM

Faz-2 çalışması bugün başlamış oldu. Erciyes Üniversitesi'nde faz-2 çalışması başlamış oldu. Zannediyorum 1 hafta-10 gün içerisinde en az 3 aşının faz-1 çalışması için de izin verilerek başlanmış olacak.

Önemli olan bu dönemde bu aşıları erken dönemde, yerli aşıyı geliştirebilir olmak. İnsan çalışmalarına safhasına geçilmiş oldu. Faz-3 çalışmasına, zannediyorum, nisan ayı ve sonrasında diğer aşılar da olmak üzere başlamış olacağız.

İkinci dozlarının garanti edilerek yol alınması gerektiğini baştan itibaren düşündük. Ama önümüzdeki süreçte bu tedarik daha yoğun bir şekilde sağlanırsa o durumda daha fazla aşı yaptığımızı vatandaşımız görmüş olur.

Biz gerektiğinde 1.5 milyona kadar, hatta 2 milyon bile olabilir, aşı yapabilir sağlık sistemi olarak potansiyele sahibiz. Sağlık sistemimizin güçlülüğünü ifade etmek için söyledim. 27 bine yakın aile hekimliğimiz var. Şu an 13 bine yakın aşı odamız var. Günde sadece 10 kişi aşılanmış olsa 400 bin eder. 50 kişi bir aşı odasına aşılanmış olsa 2 milyon yapar.

"MUTASYONLU İL SAYISI 33'E ULAŞTI"

Mutasyolu il sayısı 32 veya 33'e ulaştı. Bazı illerimizde vaka sayılarının az olduğunu bazılarında fazla olduğunu görüyoruz. İl veya ilçelerde birtakım kararlar almak mümkün olacak.

Mart ayından itibaren iller bazında vaka sayısına göre birtakım kısıtlamaları artırmak, gevşetmek olabilir. Bölgesel bazda kısıtlamaları gevşetmek mümkün olabilir.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber