Son yüzyılın en yıkıcı 2 depremi! Ölü ve yaralı sayısı artıyor
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen peş peşe depremler Kilis, Diyarbakır, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da ağır hasara yol açtı. Depremin ardından bölgeye arama kurtarma ekipleri yönlendirilirdi. Depremde ölü ve yaralı sayısı artıyor.
Son Dakika Haberi... Kahramanmaraş'ta ilki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle yedi gün süreyle milli yas ilan edildi.
İki büyük depremde şu ana kadar 5.894 kişi hayatını kaybederken, 34 bin 810 kişi yaralandı.
DAKİKA DAKİKA YENİ GELİŞMELER
Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaralanan 51 kişiyi taşıyan askeri uçak, Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. Depremzedelerden bazıları Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'ne sevk edildi.
Bakan Bilgin: Bu süreçte elimizden geleni yapıyoruz, bir çalışma planladık. Bilhassa arama kurtarma çalışmaları yanında, bir taraftan da acil ihtiyaçları temin etmek için 20 bin çalışanımızı görevlendirdik.
Bakan Yanık: Bakanlığımızın iki temel sorumluluğu var. Psikososyal destek ve ayni yardımlar. Psikososyal destek için sahada çalışmaya başlandı. Ayni yardımlarla ilgili çalışmalarda başladı. Vatandaşlarımıza tedarik ulaştırılması noktasında, AFAD başkanlığında gerekli çalışmaları yapıyoruz.
Bakanlığımıza bağlı yatılı kurumlarda kalan yaşlı ve engellilerle ilgili yerleştirmeleri, bazı yerlerde sıkıntı var, onun dışında bir sıkıntımız yok, tedbiren de alıp güvenli yerlere yerleştirdik.
Refakatsiz çocuklarımıza bakanlık olarak deprem bölgesinde gözetimini yaptığımız çocuklarımızın sorumluluğu bizde. Bunun dışında tedavisi tamamlanan çocuklarımızın da Bakanlık personeli dışında herhangi bir üçüncü şahsa teslimi söz konusu değil. Gerekli çalışmalar yapıldıktan çocuklarımızı ailelerimize vereceğiz. Bu noktada milletimiz, aileler müsterih olsunlar. Enkaz altından çıkarıldıktan sonra birbirlerinden haber alamayan aileler, öncelikle Bakanlığa müracaat etsinler. Elimizden geleni yapacağız. Sorumluluklarımızı, yükümlüklerimizi yerine getiriyoruz.
Bakan Varank: Afetten etkilenen bölgeler sanayi anlamında da Türkiye'nin en önemli üretim merkezleri arasında yer alıyor. Olayı sıcak bir şekilde takip ediyoruz, üretim tesisleri ve sanayicilerle irtibat halindeyiz. Gerek OSB gerekse bunların dışındaki üretime zarar verecek herhangi bir yıkımın olmadığını görüyoruz. Bazı şehirlerde doğalgaz verilemediği için bazı sanayi tesisleri hariç diğer tesislerde üretimin devam ettiğini görüyoruz. Bu bölgelerdeki sıkıntılar atlatılınca üretim tesislerimizi en güzel şekilde yürütmeye devam edeceğiz. İlk günden itibaren ellerini, sanayiciler de taşın altına koydular. Sadece Uşak'ta üreticilerimiz 1 milyona yakın battaniyeyi şu anda bu bölgeye gönderiyorlar. Bu da aslında Türkiye'nin üreten bir ülke olduğunu gösteriyoruz. Ciğerimiz yanıyor, kayıplarımız bizi çok üzüyor. Ama Türkiye'nin üreterek büyüyen bir ülke olmasına devam edeceğiz.
AFAD'ın paylaştığı bilgiye göre, Kahramanmaraş Nurhak merkezinde yerin 15.84 km derinliğinde 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 5 bin 894 oldu. Enkazdan kurtarılanlar 8 bin civarında. Arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor. Enkaz altında bulunan son vatandaşımıza ulaşana kadar da bu çalışmalar devam ediyor. Tüm il ve ilçelerde ekipler sevk edildi, 16 bin 139 ekip fiilen sahada. Uluslararası ekipler ve yerelden gelecek ekipler ve ekipmanlarıyla hazır olan ekiplerle birlikte bugün özellikle Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'ta yoğun çalışmamız olacak. Toplamda tüm birimlerimizde, güvenlik güçleri de dahil, STK'lar da fiilen çalışma gruplarında yer alan arkadaşlarımız 60 binden fazla kişi sahada.
2 bin 400 ilave gelecekti ve ona ilave olarak da sahaya bin 500 bir ilave ekibi daha sahaya sevk ediyor olacağız. Sahada görevlendirilen personellerimiz, gerek jandarma gerek TSK, MSB ile ilgili tüm birimler, gönüllüler burada. Şu anda sahadaki fiili olarak bulunan vinçler, bin 750'ye ulaşmış durumda. Buna ilave olarak iş makineleri, greyderler, karavanlar gibi birçok aracımız var.
Havalimanlarının tümünü kullanmaya başladık. Adana Havalimanı lojistik boyutta işimizi kolaylaştırdı. Farklı bölgelerden uçaklarla alana indik, fiilen uçuşlarımız devam ediyor. Onlarla ilgili de yine her türlü sahaya ulaşıyoruz.
Sahra hastanelerinin kurulduğu yerler var. Maraş, Hatay, Diyarbakır ve Adıyaman'daki hastaneleri de farklı şekilde değerlendiriyoruz.
Afet bölgesi dışında 1 milyon 100 binlik bir barınma alanı kapasitesi oluşturuldu. İller bugün itibarıyla yine AFAD'ın resmi sitesinde ilan edilecek. İlgili yerlere gidenler Valiliklere başvurunca afet bölgesinden geldiklerini söyleyerek barınma alanlarından faydalanabilecek, kendilerini tahliye etmemizi isterlerse onu da ilan etmiş olacağız bugün.
Barınmada çadırkentlerimiz kuruluyor afet bölgelerinde. Çadırlar ve battaniyelerin dağıtımına özellikle yoğunlaştık. Battaniyede an itibarıyla sahada olan ve sahaya erişmek üzere olan 1 milyona yakın battaniye var.
Çadırlar, sahadaki ve teslimat aşamasında olanlarla 100 bini bulmuş durumda. Afet bölgesinin dışında Konya ve Kayseri dışında tipiden dolayı kapanan yolların tamamı açıldı. Nurdağı'nda afetten dolayı birikme vardı. O bölge de açıldı. O bölge de yine işimizi rahatlattı.
Konteyner kent kurulumuyla ilgili çalışmalarımız başlamış durumda.
Beslenmede 451 bin kişiyi ifade etmiştik, MEB ve üniversiteler açısından hem beslenme hem barınma bakımından. MEB bu alanda çok önemli işler yapıyor. 400 bin ekmek, 403 bin yarım litrelik su, seyyar mutfak, 10 ilimizde.
Kızılay sahada, çalışma grubunun da başkanlığını yapıyor. Beslenme ve su ihtiyacı ve mutfakların kurulması için hem illerde hem de ilçelerde yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu alanlarda hiçbir sıkıntı yaşamadığımıza şahit olacağız.
Trafo merkezlerindeki çalışmalarından 3'ünün bakımı tamamlandı. Tüm alanlarda yarından itibaren kontrollü bir şekilde elektrik verilecek. Haberleşme sorununu da yarından itibaren tamamen çözmüş olacağız.
Kontrollü bir şekilde BOTAŞ çalışmalarını bitirdikten sonra ikinci bir afete fırsat vermemek için kontrolle yapılacak ve Perşembe'den itibaren tüm afet bölgesine doğalgaz vereceğiz inşallah. 650 ilave seyyar tankerde bölgeye ulaştı. İhtiyaç olan yerlere pompayla akaryakıt aktarılıyor. Bu sorunu da bundan sonra yaşamıyor olacağız. Son derece iyiye gidiyoruz.
10 ilimizden 4 ilimizde rahatlamış durumdayız. Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adana'da diğer yerlere göre çok daha rahatladık, kapasiteyi geride kalan 6 ile yoğunlaştırdık.
Ulaştırma konusunda güzel bir haberimiz var, hemen hemen kapalı yol kalmadı. Bize lojistik anlamda sıkıntı verecek hiçbir kapalı yolumuz kalmadı. Bunun dışında sanayi bölgeleri ne kadar etkilendi, diye soruluyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: Buraya gönüllü akımı var ama daha çok uzman isim bekliyoruz. Karayolundan gelen ekiplerimize lütfen yardımcı olalım, vatandaşlarımızın yolları meşgul etmemesi gerekiyor. Biz devlet olarak milletimizin yanındayız.
AFAD'dan gelen verilere göre, Elazığ'ın Palu ilçesinde saat 22:54'te 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Bakan Akar: (Kahramanmaraş merkezli depremler) Bölgede toplam 7 bin 500 civarında Mehmetçik çalışmalarını sürdürmekte, yarından itibaren 1500 personel daha katılacak."
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hatay'da 2 bin 749 binanın yıkıldığını tespit ettik. Şu saate kadar Hatay'da enkazdan kurtarılanların sayısı 1846 kişi oldu. Yarın ekip sayımızı iki katına yükseltmiş olacağız. Son verilere göre; Hatay 1647 vefat, Kahramanmaraş 1243 vefat, Gaziantep 504 vefat, Şanlıurfa 127 vefat, Diyarbakır 120 vefat, Adana 167 vefat, Adıyaman 869 vefat, Malatya 201 vefat, Osmaniye 502 vefat, Kilis 22 vefat, Elazığ 5 vefat gerçekleşti. Toplamda ne yazık 5 bin 434 vatandaşımız hayatını kaybetti. 31 bin 777 yaralımız var." şeklinde bir açıklamada bulunarak son durumu aktardı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Maalesef Hatay'da bir büyükelçimiz hala enkaz altında. 76 ülkeden yardım teklifi geldi. 36 ülkeden 3 bin 319 arama kurtarma personeli geldi. Tüm kurumlarımız seferberlik halinde. Birçok turizmcimiz otellerini depremzedeler için açacaklar. Vatandaşlarımızın bu bölgeye (Antalya) intikali için gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz.
AFAD'ın yaptığı son açıklamaya göre can kaybı 4 bin 544'e yükseldi. Depremde 26 bin 721 kişi yaralandı. Yıkılan toplam bina sayısı ise 5 bin 775'e ulaştı.
AFAD: "İlk depremin ardından en büyüğü Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde olacak şekilde toplam 422 deprem meydana gelmiştir.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, T70 yangın söndürme helikopterinin Hatay'da İskenderun Limanı’ndaki yangına müdahalesinin devam ettiğini bildirdi.
Bakan Kirişci, "İskenderun Limanı’ndaki yangına T70 yangın söndürme helikopterimizin müdahalesi devam ediyor. Bir olacağız, tüm zorlukları birlikte aşacağız" notuyla sosyal medya hesabından T70 yangın söndürme helikopterinin İskenderun Limanı'ndaki yangına müdahalesine ilişkin görüntüleri paylaştı.
Bakan Soylu'nun açıklamaları: "Orman yangınları yaşıyoruz, depremler yaşadık, Van depremi yaşadık, büyük afetler yaşadık. Gerek hava koşulları ve tüm şartlar açısından gerekse yaygınlığı açısından belki de tarihimizin en büyük afetlerinden, depremlerinden birisiyle karşı karşıyayız. Devlet bütün kurumlarıyla, vatandaşlarımızla, STK'larla, kuruluşlarla, yerel yönetimleriyle seferberlik halindedir. Bir depremin üzerinden 29 saat, diğer depremin üzerinden de 38 saat geçti. Depremdeki birinci önceliğimiz arama kurtarmadır. Kendi ekiplerimiz dahil bugüne kadar STK'da akredite ettiğimiz ekipler dahil sahadadır. Sahada olmayan ekip yok. Sadece Kahramanmaraş'ta 941 bina tamamen yıkılmıştır. Ağır hasarlılar, hasar alanlar bunun içinde değildir. Tüm ekiplerimiz enkaz altındaki vatandaşlarımıza, onları oradan canlı kurtarabilmek için ellerinden gelen mücadeleyi ortaya koymaktadırlar. Bütün bunlarla birlikte diğer tüm hizmetler, beslenme, barınma, çadır, konteyner ve özellikle diğer tüm hizmetler vatandaşlarımıza eksiksiz getirilmek için gayret sarf edilmektedir. Sadece Antep ile Maraş arasında, Kayseri ile Maraş arasında hava koşullarından bazen 16 saatlik beklemeler söz konusu olmuştur. Bu mevsimin olumsuz şartlarıdır. Hem koordinasyon merkezinde hem de sahada tüm arkadaşlarımızla eksiklikleri giderebilmek için ciddi bir mücadele içindeyiz. Hepimiz açısından onarıcı bir dile ihtiyaç var. Kahramanmaraş'ta şu ana kadar 600 hemşehrimizi defnettik. Kahramanmaraş'ta 2000 profesyonel arama kurtarma birimi, 96 ekip olarak çalışmaktadırlar. 941 binayı hesap ederseniz zamanla yarıştığımızı ifade etmek istiyorum.
Bizim diğer vilayetlerden bir farkımız daha var. Biz ikinci 7.6'lık depremin de merkeziyiz. Elbistan'da, Göksun'da ve özellikle kuzey tarafındaki ilçelerimizde Ekinözü'nde herhangi bir hasar, 1-2 ev yıkılması dışında hasar söz konusu değildir. İkinci depremle de uğraşmaya başladık. Ekiplerimizi oralara da kaydırmaya başladık. Elbistan'da aynı zamanda yoğun bir kar, olumsuz hava şartları da var. Elbistan'a bir ağırlık vermemiz gerekir. Buradan ekipleri de kaydırıyoruz. Kahramanmaraş'ta 11 bin çadır sevk ettik. 5 bin çadır kuruldu.
"18 BİN JANDARMA, 10 BİN POLİS SEVK ETTİK, 10 BİN JANDARMA TALİMATI DAHA VERDİK"
Deprem bölgelerine 18 bin jandarma sevk edildi. 10 bine yakın polis sevk ettik, 10 bin jandarma talimatı daha verdik. Eksiklikler olabilir. Çünkü zamanla yarışıyoruz. Bazen bu masa başında 100 kalem işi bir arada çözmek durumunda kalıyoruz. Burada onarıcı bir dil kullanmak lazım. Provokatif dilden de uzak durmak gerekir. Özellikle enerji konusunda ilk 1.5 gün zorluklar çektik. Hastanelerimize kısmi enerji verilebiliyor. Doğal gaz konusunda problem devam ediyor. Bu da ekmek üretimini etkiliyor. Bunun için şu anda dışarıdan gelen ve buranın yerel imkanları ile toplam tüm Kahramanmaraş çevresinde 75 bin öğün yemek çıkarmayı gerçekleştirebildik.
YAĞMA HABERLERİ
Buradan bir İçişleri Bakanı olarak söylüyorum. Yağma gibi haberler söz konusu, bir iki yerde o da münferit, Türkiye'de böyle bir olay söz konusu değildir ancak bütün bunları büyütmem, yönetilemezlik duygusu ortaya koymak, vatandaşımıza karşı yapılabilecek önemli bir yanlıştır. Burada desteğe ihtiyacımız var. İstirhamım şu, bu bölgelere herhangi bir sebeple yardımın, lojistik desteğin dışında, özel araçlar, ihracat için bile gelecek gidecek gıda hariç, deprem ihtiyaç malzemeleri hariç araçlar bir 48 saat gelmezlerse diğer araçların buraya iyi şekilde gelmeleri sağlanır. AFAD bunu koordine etmeye mahirdir, her afette de koordine etmiştir.
Azerbaycan'a da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Yangınlar dahil, her afette sağ olsunlar kardeş ülkeye, kardeş Azerbaycan'ın ortaya koyduğu bu destek işimizi rahatlatmaktadır."
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Polonyalı madencilerin Türkiye’ye geleceğini duyurdu.
Başbakan Morawiecki maden kurtarma ekiplerinin Türkiye’ye geleceğini ifade ederek “Trajedinin ölçeği o kadar büyük ki, tüm yardımlar paha biçilemez” dedi.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, depremle mücadele kapsamında AFAD’a 1 milyon liralık yardım yaptığını açıkladı.
MHP lideri, "Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’nın da kan bağışı başta olmak üzere her konuda destek ve yardımını sahada göstereceğini bu vesileyle açıklıyorum" dedi.
Cumhurbaşkanlığına ait 2 uçak, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde görev yapacak sağlık ve arama kurtarma ekiplerine tahsis edildi.
Bölgeye giden uçaklarda kardiyoloji, genel cerrah, göğüs cerrahı, kalp ve damar cerrahı, beyin cerrahı, ortopedi uzmanı, kadın doğum uzmanı, hemşireler ve AFAD teknisyenleri yer alıyor.
Uçaklarla personelin yanı sıra sağlık malzemeleri, jeneratör, beslenme ve giyecek malzemeleri de bölgeye taşınacak.
Uçakların dönüşte bölgedeki yaralıları Ankara'ya taşıyacağı öğrenildi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.
İran Cumhurbaşkanı Reisi de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.
TBMM Genel Kurulu'nda Kahramanmaraş'taki depremlere ilişkin oturum yapıldı. Oturumda çalışmalara deprem nedeniyle ara verilmesi oylanarak kabul edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin vurduğu 10 ilde (Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay) OHAL ilan edildiğini duyurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 3.549'a yükseldiğini, 22 bin 168 kişinin yaralandığını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kahramanmaraş merkezli depremlere yönelik koordinasyon çalışmalarına Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi'nden devam edeceği bildirildi.
Karayolları Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen TAG Otoyolu'nun ulaşıma açıldığını ve güzergahta trafiğe engel herhangi bir sorun bulunmadığını bildirdi.
3 İLE ARAÇ GİRİŞ ÇIKIŞI DURDURULDU
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'a saat 11.00 itibarıyla 48 saat süreyle afetle ilgili sevkiyat yapanlar hariç araç girişinin durdurulduğunu açıkladı
"AFET BÖLGESİNDE İŞİ OLMAYAN BÖLGEYE GİTMESİN"
Afetlerde en önemli konulardan biri olan ulaşım. Afet bölgesinde işi olmayan lütfen gitmesin
"ADANA HAVALİMANI LOJİSTİK ÜSSÜ OLDU"
Toplam 12.181 arama kurtarma personeli var. Adana Havalimanı lojistik üstü oldu. 6 adet A400M , 6 adet c130, 6 tane Cn235 , 4 adete kc135 tanker uçak, 26 adet helikopter görevlendirildi.
AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde 24 bin 443 personelin görev yaptığını açıkladı.
Gaziantep'teki arama kurtarma çalışmalarının koordinasyonunda yer alan Bakan Kurum, son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurum'un açıklamaları:
İllerin birbirine yakın olması, yollardaki sıkışıklık, komşu ilden yardım alamama durumuyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Yaşadığımız süreç, son bir asırda yaşadığımız en büyük felakettir. Depremin ilk anından itibaren tüm ekiplerimiz, Cumhurbaşkanımızın Ankara'da AFAD Başkanlığı'ndan süreci takibi, illerimizdeki Bakanlarımız, Valilerimizin, AFAD'ımızın koordinasyonunda bu süreci ilk andan itibaren takip ediyoruz.
"ADANA-GAZİANTEP YOLU YARIM SAATE AÇILACAK"
Bu deprem doğrudan 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumdadır. Büyük depremden sonra bazı binalar yoruldu, az hasar, orta hasar gördü, ardından ikinci depremle, yorulan ve hafif hasar alan binalar da yıkılma durumunda kaldı. Deprem bölgesinde süreci 24 saat esasıyla, koordinasyon merkezlerinde takip ediyoruz. Gaziantep'te depremde can kaybımız 468'e ulaştı. Gerek Gaziantep merkez gerek yakın illerdeki hastanelerimiz, sahra çadırlarımızda yaralılar tedavi altındalar. Daha önceki depremlerde 100. saatlerde bile vatandaşlarımıza ulaşmıştı. Tüm enkaz alanlarında vatandaşlarımızın yardımına koşuyor, onları sağ salim çıkarma mücadelesini hep birlikte veriyoruz. Buradan yine çağrımız, mümkün olduğunca vatandaşımız Osmaniye - Gaziantep yolunda trafiğe çıkmasın. Zorunluluk halinde ise yardım ekiplerimize öncelik vermelerini rica ediyoruz. Adana-Gaziantep otoyolundaki hasarlarımızı gerek Karayollarımız gerek Büyükşehir Belediyemiz yoğun şekilde çalışıyor, yarım saat sonra açımını gerçekleştireceğiz. Hem Maraş hem Kilis hem Şanlıurfa bölgesine yardım sürecini de hızlandırmış olacağız. 45 dakika sonra yolu otobandan vermeye başlayacağız. Vatandaşlarımız şehirlerarası yolu otobanda kullanabilirler.
İletişimle ilgili problemler vardı, baz istasyonları hasar görmüştü. Mobil baz istasyonlarımızın sevkini yaptık. Nurdağı ile Islahiye ile kısmi görüşme sağlanabiliyor. Uydu telefonları ve telsizlerle ekiplerimiz görüşebiliyor. İki saat içinde buradaki iletişim sorununu, internet erişimini de sağlamış olacağız.
Hasarlı evlerden vatandaşlarımız kesinlikle uzak durmalıdır. Geçici barınma alanlarına vatandaşlarımızın barınma, beslenme ihtiyacını giderecek çalışmaları yürütüyoruz. 84 milyon büyük Türkiye ailesi ile inşallah bu afetin de üstesinden hep birlikte geleceğiz.
AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, deprem bölgelerine 360 araç ve 3 bin 361 iş makinesi sevk edildi, personel ve araç sevkiyatı gece boyunca devam etti. Psikososyal destek için bölgeye 4 mobil hizmet merkezi, 1322 personel ve 100 araç yönlendirildi.
Türk Kızılay ve sivil toplum kuruluşları tarafından depremden etkilenen bölgelerdeki vatandaşlara çorba, sıcak yemek, kumanya, ikramlık malzeme ve gıda kolisi dağıtılıyor.
Deprem bölgelerine 300 bin battaniye, 41 bin 504 aile yaşam çadırı, 101 bin 738 yastık çarşaf, 4 bin 602 mutfak seti, 3 bin 761 ısıtıcı, ısınmak için 4 bin 452 tüp başlığı, 557 konteyner, 747 112 m2 çadır gönderildi.
Kaynak: Haber Global TV