Kahramanmaraş depreminde 7. gün!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde Hatay, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa'da binlerce bina yıkıldı. Türkiye'yi sarsan depremlerde can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.

Son Güncelleme:

Son Dakika Haberi... AFAD'ın verilerine göre, 6 Şubat Pazartesi saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık iki şiddetli deprem başta Hatay, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa olmak üzere birçok kentten hissedildi. Depremin ardından bölgede ekiplerin yoğun çalışması sürüyor.

DEPREM BÖLGESİNDE DAKİKA DAKİKA SON DURUM

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU'NDAN AÇIKLAMALAR

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Ticaret Bakanı Mehmet Muş, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ile Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6'lık depremlerden en çok etkilenen iller arasında yer alan Adıyaman'da yaşanan son gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Adıyaman'da ölü sayısını, 3 bin 438, yaralı sayısını da 12 bin 920 olarak açıklayan Karaismailoğlu, "Bizi sevindiren gelişmeler oluyor. Enkaz altından canlı çıkardığımız vatandaşlarımız var. Bunların sayısının artması temennimizdir" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile birlikte 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremden en çok etkilenen iller arasında yer alan Adıyaman'da son durumu değerlendirdi. Adıyaman kent genelinde ölü sayısını, 3 bin 438, yaralı sayısını da 12 bin 920 olarak açıklayan Karaismailoğlu, gece enkaz altından sağ olarak kurtarılan Özlem Yılmaz'ı anımsatarak, "Bugün 117'nci saatte bile bizi sevindiren gelişmeler oluyor. Enkaz altından canlı çıkardığımız vatandaşlarımız var. Bunların sayısının artması temennimizdir" dedi.

'DÜNYANIN EN BÜYÜK AFETLERİNDEN BİRİ'

6 Şubat depremini, 'Dünyanın en büyük afetlerinden biri' olarak niteleyen Bakan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Malumunuz geçen pazartesi günü yaşanan dünyanın en büyük afetlerinden biri olan depremden sonra bizler Adıyaman'dayız. Tabii deprem boyutları çok büyüktü. Burayı en kısa zamanda eski haline döndürmek ve yarından daha iyisine döndürmek için yoğun bir tempo sarf ediyoruz. Bugün de depremin etkileri, öncesi ve sonrası, bugün yapılanlar, yarın yapılacak işlerimizle ilgili son derece önemli planlamalar gerçekleştirdik. Arkadaşlarımız ile büyük bir özveri içerisindeyiz. 24 saat kesintisiz devam eden bir çalışma var burada. Bir taraftan enkazların kaldırılması bir taraftan enkazlardaki raporların tutulması ve enkazların nakliyesi ve şehrin rahatlatılması, şehrin su ihtiyacı veya elektrik ihtiyacının giderilip normal hale dönmesi için yoğun bir mücadele gerçekleştiriyoruz. Tabii bunun sonucunda kayıpları geri getirmemiz mümkün değil. Onlara Allah'tan rahmet diliyoruz. Yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Ama diğer hepsini daha fazlası, daha iyisiyle en kısa zamanda yerine getirmek için hakikaten hükümetimiz, devletimiz büyük bir özveriyle çalışma gerçekleştiriyor. Buradaki en büyük motivasyonumuz vatandaşımızın, milletimizin bize sahip çıkması ve bu olaya sahip çıkması ve bu olayın üstesinden gelmek için vermiş oldukları destektir. Bizim en büyük motivasyonumuz, inşallah bu motivasyonla birlikte kısa zamanda bütün işleri gerçekleştireceğiz."

'KONYEYNER KENTLER KURULUYOR'

Depremden etkilenen vatandaşları çadır hayatından kurtarıp, konteyner kentlere yerleştirmek için gereken çalışmaların başladığını ve bunun da ivedilikle devam ettiğini belirten Bakan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir taraftan çadır ihtiyacı olan vatandaşlarımızın çadır ihyacının gidermek için önemli çalışmalar yapıyoruz. Mevcut kurduğumuz çadır kentlerde ve çadırlardaki sistemin oturtulması ve vatandaşlarımızın ihtiyacının karşılanması için de yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Özellikle komşu belediyeler bizlere oldukça yardımcı oluyorlar. Devletimizin bütün kurumları ile ihtiyaçlar konusunda Adıyaman'da tam bir seferberlik var. Onları bu çadır hayatından en kısa zamanda kurtarmak ve çadırlarda da ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için burada 25 binin üzerinde uzmanından gönüllüsüne kadar büyük bir seferberlik içerisinde çalışan çok kıymetli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları var. Bunun dışında 1500 civarında da yurt dışından gelmiş arama- kurtarma çalışmalarına katılan dostlarımız var. Hepsine minnettarız. İnşallah bunlarla birlikte bunların üstesinden geleceğiz. Bir taraftan konteyner kentler kurmak için de çalışmalara başladık. Bu konteyner kentlerin alt yapısını hazırlamaya başladık ve yerlerini de belirledik. Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi bir yıl içerisinde de kalıcı konutlarını eskisinden daha iyi yapacağız."

CAN KAYBI 24 BİN 617 OLDU

Sahadaki 32 bin 71 arama kurtarma ekibinin tüm gücüyle çalışmaya devam ettiğini söyleyen Oktay, arama kurtarmada K9 köpekleri ve mevcut tüm teknolojinin sonuna kadar kullanıldığını belirtti.

Daha fazla kişiyi kurtarmayı ümit ettiklerini ifade eden Oktay, "Üzücü haberlerden biri hayatını kaybeden kardeşlerimiz. Sayı ne yazık ki artmaya devam ediyor. 24 bin 617 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden kardeşlerimizin defin işlemleri, kimlik tespitleri, adli süreç boyutu da tüm hızıyla devam ediyor." dedi. Tüm devlet kurumlarının titizlikle görevlerini sürdürdüğünü vurgulayan Oktay, "Yakınlarını kaybeden ailelerle birlikte bu süreci sonlandırmaya çalışıyoruz. Acılarını paylaşmaya, birlikte olmaya, bir ve beraber olmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Hava ve deniz araçlarının kullanılmaya devam edildiğini anımsatan Oktay, "26 gemi, 70 uçak ve 114 helikopterimiz şu anda kullandığımız filoda. 45 İHA ve 9 dron ile birlikte tüm çalışmalar devam ediyor. Arzumuz arama kurtarma çalışmalarını titizlikle devam ettirip umudumuzu son ana kadar sürdürmek." değerlendirmesinde bulundu.

"Ölüm ve yaralanmalara sebep olan binalarla ilgili adli süreç titizlikle takip edilecek"

Depremden etkilenen 10 ilde Adalet Bakanlığınca ölüm ve yaralanmalara ilişkin Deprem Suçları Soruşturma Bürolarının kurulduğunu bildiren Oktay, "Şu ana kadar 10 ilde depremde yıkılan binalarla ilgili sorumluluğu tespit edilmiş 131 şüpheliden biri tutuklanmış, 113'ü hakkında gözaltı talimatı verilmiştir. Dolayısıyla tüm süreçte hassasiyet sonuna kadar devam edecek. Özellikle ağır hasar alan binalar, ölümlere, yaralanmalara sebep olan binalarla ilgili gerekli adli süreç sonuçlanana kadar titizlikle bunun takibini yapacağız." açıklamasını yaptı.

Bu aşamada son derece kritik olan bir sürecin de sağlık boyutu olduğunu belirten Oktay, arama kurtarma çalışmaları devam ederken sürenin ilerlemesiyle birlikte sağlık sorunlarının da ön plana çıktığını söyledi. Oktay, "Salgın hastalıkların önüne geçmek son derece kritik. Önleyici sağlık tedbirlerini alıyoruz. Salgın hastalıkları önleyici her türlü tedbir hızlı olarak alınmakta ve takip edilmekte." dedi.

Geçici barınma boyutunda çalışmaların sürdüğünü ifade eden Oktay, hem stok hem yeni tedarik sürecinin yurt içi ve yurt dışından tüm hızıyla devam ettiğini anlattı. Bir an önce tüm afetzedeleri rahatlatmaya odaklandıklarını dile getiren Oktay, "Dünyanın birçok bölgesinden gelen yardımların yanı sıra satın alma boyutunda da yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu da Türkiye'nin dış dünyayla olan entegrasyonu ve dostlarıyla yakınlığının bir sonucu. Bu da bize güç veriyor. Uluslararası camia da bizlerle ve afetzedelerle dayanışma gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tahliye operasyonlarının devam ettiğini belirten Oktay, tahliye merkezlerinden gidenlerin sayısının şu an itibarıyla 111 bin 500 olduğunu, hava yolu şirketlerinin uçuşlarıyla 100 binin üzerinde tahliye gerçekleştiğini belirtti.

46 MİLYON LİTRE AKARYAKIT STOKU

Kalıcı konutlara kadar olan çalışmalarda hasar tespitinin önem taşıdığını belirten Oktay, 6 bin personelle bu çalışmaların sahada sürdüğünü söyledi. Risk teşkil eden, yıkılması aciliyet arz eden binaların bir an önce yıkılmasının, afetin izlerinin silinmesi, yeni risklerin önüne geçilmesi anlamında önemli olduğunu kaydeden Oktay, diğer taraftan uzmanlarca hasarsız ve oturulabileceği belirtilen binalara dönülmesi ile yeni barınma alanlarının sağlanacağını, insanların evinden ayrılmamış olacağını kaydetti. Oktay, şunları söyledi:

"Bu, özellikle bir an önce tamamlamayı arzu ettiğimiz bir çalışma. Ulaşım, enerji boyutunda bir sıkıntımız yok. Yoğun bir odun ve kömür yardımı yapmaya başladık. 10 il ve ilçelerde Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla odun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aracılığıyla kömür yardımını yoğun şekilde sahaya sevk ediyoruz. Elimizdeki veriler tüm afet bölgesindeki akaryakıt tüketiminin günlük ortalama 6,6 milyon litre olduğunu gösteriyor. Afet sonrasında biraz arttı. Biz her ihtimale karşı stoklarımızı yüksek tuttuk. Afet bölgesinde şu an itibarıyla 46 milyon litre stokumuz mevcut. Herhangi bir sorun yaşamıyoruz, bir sorun yaşatmamaya da çalışacağız."

MUCİZENİN ADI: İKRANUR

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 13 yaşındaki İkranur, depremden 137 saat sonra enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. 

137. SAATTE KAHRAMANMARAŞ'TA BİR MUCİZE DAHA

Son dakika haberine göre, Kahramanmaraş'ta depremden 137 saat sonra bir kişi daha enkazın altından sağ olarak çıkarıldı. 

MALATYA'DA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

 AFAD'dan alınan bilgiye göre Malatya'nın Pütürge ilçesinde 4.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

HATAY'DA KORKUTAN DEPREM

Son dakika haberine göre, Hatay'da şiddetli bir deprem meydana geldi. AFAD tarafından açıklanan bilgiye göre, deprem, Hatay'ın Antakya ilçesinde meydana geldi. Depremin büyüklüğü ise 4.3 olarak bildirildi.

BAKAN KOCA: HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 22 BİN 327 OLDU

Bakan Koca, iki büyük depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 22 bin 327 olduğunu açıkladı. 

Bakan Koca: Önümüzdeki günlerde en öncelikli işimiz birinci basamak sağlık hizmetlerini verebilmektir. Devletimizin bütün kurumlarıyla birlikte mücadele ettiğimiz bu dönemde bin 430 gebeye ulaşıldı. Depremden etkilenen illerimizde 794 farklı noktada klor ölçümleri yapıldı ve yüzde 80 oranında uygun çıktı. Bölgede saldın hastalıklara karşı önlem alınıyor, kuduz ve tetanos aşıları bölgeye sevk edildi.

İHMALİ OLDUĞU BELİRLENEN MÜTEAHHİTLER GÖZALTINDA

Gaziantep'te depremde yıkılan Bahar Apartmanı'nın hafriyatında yapılan incelemede ihmali bulunduğu belirlenen müteahhit İbrahim Mustafa Uncuoğlu İstanbul'da gözaltına alındı.

KKTC'ye kaçan müteahhit Hasan Alpargün gözaltına alındı

Türkiye'den kaçan müteahhit Hasan Alpargün KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da gözaltına alındı.

Rönesans Rezidans müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun tutuklandı

Hatay'da depremde yıkılan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

DEPREMLERDE CAN KAYBI 21 BİN 848'E YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu ana kadarki tespitlere göre 21 bin 848 vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremlerde, 80 bin 104 insanımız da yaralı olarak kurtuldu. Şanlıurfa'da oturulamaz hale gelen 164 binada, 335 vatandaşımız maalesef şehadete yürüdü" açıklamasında bulundu. 

132. SAATTE MUCİZENİN ADI: ÜLKÜ

 Kahramanmaraş'taki enkazdan 20 yaşındaki Ülkü, 132. saatte sağ olarak çıkarıldı.  

MALATYA'DA 4.6'LIK ARTÇI SARSINTI

AFAD'ın verilerine göre 16:09'da Malatya'da merkez üssü Hekimhan olan 4.6 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı daha kaydedildi. 

BAKAN DÖNMEZ'DEN 'HASARSIZ BİNALARA ELEKTRİK' AÇIKLAMASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, deprem bölgesinde vatandaşların dağıtım şirketlerine başvurmaları halinde, uzmanlarca onay verilen hasarsız konutlara elektrik verilebileceğini bildirdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: CAN KAYBI 21 BİN 43'E YÜKSELDİ

 Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesinde yaşanan can kayıplarının 21 bin 43' yükseldiğini açıkladı.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Yaralı sayısı 80 bin 97. Deprem bölgesinde ölü veya diri hiç bir vatandaşımızı bırakmayacağız. 

TÜM TÜRKİYE'DE ÜNİVERSİTELER UZAKTAN EĞİTİME GEÇTİ

Acımız ne kadar büyük olursa olsun devlet millet sırt sırta vererek sıkıntıların üstesinden geleceğimize yürekten inanıyorum. Üniversitelerimizin tamamının kredi yurtlar kurumuna ait yurtlarını bu işler için kullanacağız. Zira yaz mevsimine kadar üniversitelerimizi tatil ediyoruz. Tamamen uzaktan eğitimle yoluna devam edecekler. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DEPREM BÖLGESİNE İLİŞKİN SON DURUMU AÇIKLADI

 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu deprem 1999 depreminden 3 kat daha yıkıcı. Kahramanmaraş depreminin artçıları dahi ülkemizin deprem envanterinde üst sıralarda. Dünyanın önde gelen bilim insanları yıkıcılığa ilişkin hem fikir. Fay hatlarına yakın yerleşim yerlerinde taş üstünde taş kalmadı desek yeridir. Kara ve demiryollarını ince bir tel gibi büktü. İkinci deprem gündüz yaşanması nedeniyle nispeten daha az can kaybına yol açtı. Yıkılan binaların yanı sıra yüzbinlerce bina hasarları nedeniyle oturalamayacak duruma gelmiştir. 

CAN KAYBI 20 BİN 937'YE YÜKSELDİ

 AFAD: SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 20.937 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 80.088 vatandaşımız kurtarılmıştır. 102.388 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir.

BAKANLIKTAN ÇADIR AÇIKLAMASI

 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Gaziantep'te 17 bin 27 çadır ve 1522 konteynerin kurulumunun tamamlandığını bildirdi.

AFAD: İKİ DEPREMİN AÇIĞA ÇIKARDIĞI ENERJİ 500 ATOM BOMBASINA EŞİT

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Öngördüğümüzün çok ötesinde bir afetle karşı karşıyayız. 6 şubatta meydana gelen 2 depremi analiz ediyoruz. İlk depremin etkili olduğu süre 65 saniye. Yıkıcı etki yaptığı süre. İkinci depremin yıkıcı etkili oldığu süre 45 saniye. Bölge yaklaşıl 2 dakika çok şiddetli sarsıldı. İki depremin açığa çıkardığı enerji 500 atom bombasının enerjisine sahip. Şu ana kadar 2 binin üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi ve gelmeye devam ediyor. Çok büyük bir çoğunluğu 4'ün üzerinde gelişti.

ÇIĞ TEHLİKESİNE DİKKAT!

Vatandaşlarımız devletin resmi kurumları dışında yapılan hiçbir açıklamaya itibar etmesin. Artçı sarsıntılar bölgede olmaya devam edecektir. Bunların bir bölümü 5'in üzerinde olabilir. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmaları gerekiyor. Çevre  Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 1300 kişilik ekiple sahada hasar tespit çalışmaları yapıyor. Günde 32 bin 500 binaya bakılıyor. Bu binalara hasar tespit ekibi gelmeden, hasar tespiti yapılmadan binalardan uzak durmakta fayda var. Kırsalda ve köylerde çığ tehlikesi olabilir. Buralarda biraz daha dikkatli olmakta fayda var.

25 BİN 67 TSK PERSONELİ DEPREM BÖLGESİNDE

 Bakan Akar: Türk Silahlı Kuvvetleri 25 bin 67 personeli ile fiilen deprem bölgesinde görev yapmakta... 63 uçakla şu ana kadar 707 sorti gerçekleştirildi, 9 bin 780 uzman personel ile 625 ton malzemeyi hedeflerine ulaştırdık... TCG İskenderun gemimiz şu ana kadar 327 yaralımızı deprem bölgesinden Mersin’e taşıdı.

İÇME SUYU ALTYAPISI ONARILDI

Bakan Kurum: 10 ilimizde hasar tespit sürecini tamamlamıştır. Tüm içme suyu altyapısının %80’ini onararak afetzede kardeşlerimizin içme suyuna erişimi sağlanmıştır Pazartesi itibarıyla depremin yaşandığı her noktada içme suyu sorunu ortadan kalkacaktır

CAN KAYBI 20 BİN 665'E YÜKSELDİ

AFAD: SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 20.665 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 80.088 vatandaşımız kurtarılmıştır. 92.697 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir.

CAN KAYBI 20 BİN 318 KİŞİYE YÜKSELDİ

AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bin 318 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 88 kişinin kurtarıldığını bildirdi.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber