Hain saldırı sonrası gözler ev sahiplerine çevrildi! Evini yabancıya kiralayanlar dikkat!

İstiklal Caddesi'nde yaşanan terör olayının ardından tüm dikkatler evini yabancıya kiralayan ve aynı evde 10 kişinin bile kalmasına müsaade eden ev sahiplerine çevrildi. Ya kiracınız suçlu çıkarsa? Uzmanlar 3-5 bin TL fazla kazanmak için bu riski göze alan ev sahiplerini uyarıyor.

Son Güncelleme:

13 Kasım'da Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki bombalı terör saldırısında 6 kişi hayatını kaybetmiş, 81 kişi de yaralanmıştı. Bombacı kadın terörist Ahlam Albashır, saldırının ardından polis ekipleri tarafından Küçükçekmece Kanarya Mahallesinde bir evde kıskıvrak yakalanmış ve saldırıyı itiraf etmişti. Terörist ifadesinde, Afrin üzerinden karı-koca kılığında 4 ay önce Türkiye'ye kaçak yollarla geldiğini ve hatta bir atölyede işe başladığını da söylemişti. Olayda teröristin evinde kaldığı ev sahibi de gözaltına alınmıştı.

Bu hain saldırının ardından gözler, evini 3-5 bin lira fazla para almak için 10 kişinin bile kaldığı kaçak göçmenlere kiralayan fırsatçı ev sahiplerine çevrildi.

Ya evinizi kiraladığınız kişi onlarca masumun canına kast etmek isteyen bir terörist, hırsız ya da tacizci çıkarsa?

Söz konusu bu durumun ciddiyetini ortaya koymak için Avukat Doğukan Özdoğan, İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa ve çeşitli semtlerde oturan 2 ev sahibi kişiyle birlikte
haberglobal.com.tr'de el aldık.

Evini yabancı uyruklu kişiye kiralamak isteyen ev sahibi ne yapmalı? Kiracı bir terör suçlusu çıkarsa ev sahibine yaptırım olur mu? Uzmanlar yabancı uyruklu kimselerle kira sözleşmesi ilişkisinin büyük riskler barındırdığına dikkati çekerek ev sahiplerine önemli uyarılarda bulundu.

EVİNİ YABANCIYA KİRALAYAN EV SAHİPLERİ DİKKAT

ATD Hukuk ve Danışmanlık Bürosu Kurucusu Avukatı Doğukan Özdoğan, tüm kira sözleşmelerinin noter huzurunda olması gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak hukuki yollardan dikkat edilmesi gerekenleri şöyle özetledi:

*Kira sözleşmesine yabancılara mahsus kimlik numarası bilgisi girilmelidir.

*Kira sözleşmesine kiracının pasaport numarası yazılmalı, pasaport fotokopisi sözleşmeye eklenmelidir. Pasaport bilgilerinden kiracının ülkeye yasal yollardan giriş yapıp yapmadığı araştırılmalıdır.

*Vize süresi kontrol edilmelidir. Vize süresinin kiralama döneminden kısa olduğu durumlarda, kiracının kira süresi bitmeden ülkeyi terk etmesi riskine karşın ek güvence alınmalı veya depozito bedeli yasal düzenlemelerin öngördüğü en yüksek miktar üzerinden belirlenmelidir.

*İlk kez ikamet izni alacak olan yabancıların göç idaresine verecekleri belgelerde, noter onaylı kira kontratını ibraz etmeleri gerektiğinden bu gibi durumlarda kira sözleşmesinin noter huzurunda yapılmasına dikkat edilmelidir. İkamet izni bulunanlar bakımından ise zorunluluk olmamasına karşın hak kayıplarının önüne geçebilmek adına sözleşmenin noterde yapılması faydalı olacaktır.

*Kiracının iş yeri adresi sözleşmeye yazılmalı ve çalışma izni sözleşmeye eklenmelidir.

*Kira bedelinin tahsilinde yaşanacak sorunları en aza indirgemek için mutlaka Türk vatandaşı bir kimse kefil olarak belirlenmelidir. Burada, kefaletin geçerli olması için yasada aranan şekil ve ehliyete ilişkin şartların yerine getirildiğine emin olunmalıdır.

*Kiraya verenler tarafından döviz cinsinden kira geliri cazip görülerek yabancı uyruklu kimselere kiralama yapılması tercih edilmekte ise de döviz cinsinden kira bedelinin belirlendiği sözleşmelerde 5 yıl boyunca kira artışı yapılamayacağı unutulmamalıdır.

*Sonuç itibariyle, yabancı uyruklu kimselerle kira sözleşmesi ilişkisi içerisine girilmesi büyük riskleri bünyesinde barındırdığından süreç boyunca kira hukuku ve yabancılar hukuku alanında uzman hukukçulardan ve avukatlardan destek alınması riskleri minimize etmek adına büyük önem arz etmektedir.

"AÇGÖZLÜ DEĞİL VİCDANLI OLUN"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, bu konuyla ilgili "Emin olmadığınız kişilere evinizi vermeyin ve kefil isteyin" uyarısında bulunarak "Daha önce de bir evin içinde 10 kişi oturtmayın diye ikazda bulunduk. İkamet belgesi, oturma izni olmadan kimseye vermeyin. Yine de vereceklerse bir muhatap bulun. Geliyor masum bir aile gibi 3-5 yerine 15 bin teklif ediyor. Fırsatçı ev sahiplerinin de işine geliyor. Bir evin içinde de kaydı kuydu olmayan kaçak 10 göçmen kalıyor. Bu sadece maddi bir olay değil. Can güvenliği için de önemli. Böyle bir açgözlülük olmaz. İş can güvenliğine kadar geldi. Emin olmadığınız kişilere vermeyin." ifadelerini kullandı.

EV KİRALAMADA BEYAN USULÜ ÖNEMLİ

Aşa, beyan usulünün de önemli bir detay olduğunu sözlerine ekleyerek "Beyan usulünü sıkı tutsunlar. Yabancı kiracı olduğu zaman bunu beyan etmek lazım. Belli bir mecburiyet getirilmesi gerek. Bu işin mantık ve vicdanen de artık hassasiyet gösterilmesi lazım" dedi.

EV SAHİPLERİ DE TEDİRGİN

Yaşanan olayın ardından daha dikkatli olacağını belirten Sultangazi'de 3 kiralık dairesi bulunan Ufuk Elevli "Bundan sonra kiracı konusunda yerli de olsa daha dikkatli olacağım. Evimi yabancıya kiralamak istersem muhakkak tanıdığım birinin kefil olmasına bakarım. Evini daha fazla kira için kaçak göçmenlere verenler bazı riskleri de zaten kabul etmiş oluyor. Ben paraya değil güvene bakıyorum" dedi.

Öte yandan Esenler'de bir başka kiralık evi bulunan Emine K. ise "Bu olaydan çok etkilendim. Esenler göçmen dolu, yerli kiracı bulmak da zorlaştı. Evimi kiralarken yabancıya kiralama kurallarına uyarak riski en aza indirebilirim" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber