Sağlık Bakanı Koca: Şüpheli vakaya rastlanmadı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca canlı yayında koronavirüse ilişkin açıklamalarda bulundu. Vuhan'dan getirilenlerin Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde karantina altında tutulacağı açıklandı

Son Güncelleme:

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları;

1 Şubat saat 09.30 itibarıyla dünya genelinde 26 ülkede toplam 11 bin 791 vaka görüldü. Bu sayının yüzde 99'u Çin'de.

Hayatını kaybeden vakaaların büyük çoğunluğu kronik risk grubu dediğimiz 65 yaş üstü kişiler. Dünya Sağlık Örgütü herhangi bir uyarıda bulunmadan, tedbir önermeden hastalığın görüldüğü ilk 10 günden itibaren önlemleri hayata geçirdik.  

Dün inceleyerek denetimleri yaptım, negatif basınçlı izolasyon odalarımızı yerinde gördüm. İstanbul Havalimanı'nda termal kameraları yerinde gördüm. Çin'den gelen tüm uçuşlar için bulaşıcı hastalık için tüm önlemlerimiz devrede, sağlık personelimiz uçaktan inişte taramadan geçiriyor. THY uçuşlarını durdurma kararı almıştı, toplamda 13 bin yolcu tarandı, herhangi bir şüpheli yolcuya rastlanmadı. Farklı illerden bildirilen 88 şüpheli kişiden numune alınarak analiz edildi. 

Gece yarısı Vuhan'a ulaşan uçağımız da TİKA tarafından gönderilen malzemeleri Çinli yetkililere ulaştırıldı. Koruyucu maskelerini takan, kıyafet giyen yolcularımız da tüm kurallara riayet ediyorlar. Uçağımız sabah 7'de kalktı, az önce de Moğolistan'dan yakıt ikmali yaparak hareket etti. Her şey yolunda giderse saat 22:00'da Ankara'ya inecek, uçak en uzaktaki hangara çekilecek. Ambulanslarla kendileri için hazırlanan hastanelere nakledilecek. Hangi odalarda kalacaklarına varana kadar her şey planlandı. 14 gün burada kalacaklar. Yemekler dahil tek atımlık olacak, maske, dezenfektan gibi malzemelerle sağlık çalışanlarımızın da durumları kontrol altına alınacak. Hiçbir olasılığı ötelemek istemiyoruz. Basın mensuplarından da yolcularımızla iletişime geçme durumuna girmemelerini, bunun bir toplum sorunu olduğunun bilincinde olmalarını istirham ediyoruz. 

Vatandaşlarımızdan 3 günde bir örnek alıp, en son yine örnek alıp, herhangi bir risk bulunmadığında istedikleri yerlere gidebileceklerini düşünüyoruz. Ekipmanın eksik olduğu ve tamamladığımız bir hastane... Her hastanın tek başına kalabileceği odalar hazırlandı. Bütün tedbirler alındı. Biz gelmek isteyen hastalarımızı getirdik, 6 kişi sonradan gelmek istemedi, bu yüzden Türkiye'ye getirilen vatandaşların sayısı 42...

Elazığ depreminde hastanelere başvuran ilk sayı 1607 idi, bugün 40. Durumu ağır olan hiçbir hastamız yok. Dün ise peş peşe olan artçı depremler sonrası 112 ve kendi imkanları dahilinde hastanelere getirilen kişi sayısı 12, takip edilenlerin sayısı 2. 
Sonraki Haber