6,8 büyüklüğündeki depremde yeni gelişmeler... Enkazdan çıkarılıyorlar

Dün akşam saat 20.55'te merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğünde bir deprem yerin 10 kilometre derinliğinde kaydedildi. Hayatını kaybedenlerin sayısı 22'ye yükselirken, yaralıların sayısı 1243'e ulaştı

Son Güncelleme:

Depremin korkutucu yıkımları ve can kayıplarının artma endişesi sürerken, enkazdan kurtarılan vatandaşlarımız ve arama kurtarma çalışmaları da umut veriyor. Gezin'deki 3 kişilik Dişli ailesi enkazdan sağ çıkarıldı. Gelen son dakika bilgisine göre, Elazığ'da 17, Malatya'da 4 kişi olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısı 22'ye yükseldi. 

AFAD, "Herhangi bir karışıklığa mahal vermemek adına Cumhurbaşkanlığımızın bildirdiği çerçeve dışında yardım çağrısında bulunulmamasını rica ediyoruz" açıklamasında bulundu. 


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ELAZIĞ'DA

İstanbul'daki DEİK 33. Olağan Genel Kurulu programını iptal eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depreme ilişkin incelemelerde bulunmak üzere Elazığ'a geldi. 

MÜCBİR SEBEP İLAN EDİLDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Elazığ ve Malatya'da bulunan vergi mükelleflerinin mücbir sebep süresince vermesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerin verilme süreleri, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri, depremden önce tahakkuk etmiş ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi, motorlu taşıtlar vergisi taksit ödemeleri süreleri 3 ay uzatıldı." açıklamasında bulundu. 

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Elazığ'da meydana gelen depremle ilgili sosyal medyada provokatif içerikli paylaşımlarla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. 

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, "24 Ocak 2020 günü meydana gelen deprem olayı ile ilgili olarak, sosyal medyada yer alan provokatif içerikli paylaşımlarla için, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmıştır" denildi.

RTÜK, depremle alakalı radyo ve televizyonlardaki provokatif yorum ve haberler için incemele başlattı. 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üzücü deprem olayı ile alakalı radyo ve televizyonlardaki provokatif yorum ve haberler için inceleme başlattı. Elazığ merkezli deprem sonrası bazı medya hizmet sağlayıcı kuruluşların toplumu provoke etme amaçlı ve yanlış yönlendirme amacı güden yayınlar incelemeye alındı. Yapılan inceleme sonucunda uzmanlar tarafından yazılan ve ilgili kuruluşlara ağır idari yaptırım öneren raporlar Kurula sunuldu.

MUCİZE KURTULUŞ

Gece sıfırın altında 15 dereceye düşen hava sıcaklığında Maden ilçesine bağlı Hazar Gölü kıyısında bulunan Gezin Mahallesi'nde yıkılan Mavi göl isimli 4 katlı binanın enkazında, önce ilk dakikalarda Rabia Göğdemir yaralı kurtarıldı. Aynı enkazda saat 00.20 sıralarında Maviye Buğdaylı'nın cansız bedenine ulaşıldı. Çalışmalarını hassas cihazlarla sürdüren ekipler, dinlemenin ardından bir kişinin daha sesini duydu.

Mustafa Paşa Mahallesi'ndeki çöken binada, AFAD ve UMKE başta olmak üzere ekiplerin yürüttüğü arama kurtarma çalışmalarında, 14 saat sonra bir kadın daha yaralı çıkarıldı. Yaralı kadın, 112 Acil Servis ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Hemen peşinden gelen sevindirici haberde ise, yine Mustafa Paşa Mahallesi'nde enkaz altından 14 saat sonra bir kişi daha sağ çıkarıldı. Mustafa Paşa Mahallesi'nde yıkılan binanın enkazından bir kişi daha 14 saat sonra sağ çıkarıldı, böylelikle 1 saat içinde aynı yerden 3 kişi sağ çıkarılmış oldu. Ekipler sesin olduğu alana doğru yöneldi ve enkazdan az önce canlı yayına da yansıyacak şekilde yetişkin bir erkek çıkarıldı. Mustafa Paşa mahallesindeki enkazdan bir kişi daha kurtarıldı. 17 saat sonra gelen mucize kurtuluşla birlikte enkazdan çıkarılanların sayısı 41'e ulaştı. 


19'UNCU SAATTE 43'ÜNCÜ KİŞİ KURTARILDI

Elazığ'ın Mustafa Paşa Mahallesi'nde depremde yıkılan binanın enkazından 65 yaşındaki Ayşe Yıldız 19 saat sonra sağ çıkarıldı.


12 YAŞINDAKİ MİRAÇ DİŞLİ HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ

Çalışmaları bu noktada yoğunlaştıran ekipler, birinci katta moloz yığını haline dönüşen enkazda kuyu açarak yaptıkları titiz çalışmanın ardından, Meriç Dişli ve eşi 6 aylık hamile olan Pınar ile 12 yaşındaki oğlu Miraç Dişli çıkarıldı. Fakat ne yazık ki 12 saat sonra enkazdan sağ çıkarılan Miraç Dişli, hastanede hayatını kaybetti. 

Aynı saatlerde, bir sevindirici haber de Elazığ merkezden geldi. Burada da 4 katlı binanın enkazında ekipler, yine depremden 11 saat sonra bir yaralıya ulaştı. Enkazdan çıkartılan yaralıya ilk müdahalesi yapılıp, ambulansla hastaneye kaldırıldı. İki kişinin saatler sonra enkazdan çıkarılması moralleri de yükseltti.

TOPRAĞA VERİLDİLER

Malatya'nın Doğanyol ilçe merkezinde yaşayan Say ailesinin evi çöktü. Depremde, anne Gazal Say ile oğlu Yusuf Ali Say, enkazı altında kaldı. AFAD, İtfaiye, sağlık ve AKUT ekiplerinin çalışmasıyla anne ve oğlunun cansız bedenlerine ulaşıldı.

Gazal Say ve oğlu Yusuf Ali Say'ın cenazesi, bugün yakınları tarafından morgdan alınarak Doğanyol Mezarlığı'na getirildi. Cenazeye Say ailesinin yanı sıra yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kılınan cenaze namazının ardından anne ve oğlu gözyaşları içinde toprağa verildi.

Elazığ'da meydana gelen depremde ise hayatını kaybeden 30 yaşındaki Fatma Yıldız ile 1,5 yaşındaki oğlu Doruk Abbas'ın cenazeleri toprağa verildi.

Törene, Yıldız ailesinin yakınları, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

Malatya'nın Doğanyol ilçesinde çöken evde yaşamını yitiren Ayşe Fatma Türkmen (72) ile Mustafa Kara (50), gözyaşları arasında toprağa verildi.

6,8'lik depremin hissedildiği illerden Kahramanmaraş'ta panik yaşandı. Deprem sırasında Onikişubat ilçesi Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi'nde olan Ramazan İnce, aracına bineceği sırada kalp krizi geçirerek, yere yığıldı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Ramazan İnce, doktorların tüm müdahalesine rağmen hayatını kaybetti.

İnce'nin cenazesi, Kahramanmaraş Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsinin ardından bugün yakınlarına teslim edildi. Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Şerefoğlu Mahallesi Muhtarı olan Ramazan İnce, Şerefoğlu Mahallesi Mezarlığı'nda, kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

GECEYİ SPOR SALONUNDA GEÇİRDİLER

deprem sonrası evleri güvenli olmadığı için dışarıda kalan vatandaşlar, kentteki spor salonları, park ve bahçeler ile konferans salonlarına sığındı. 

KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

Elazığ Belediyesi 6.5 büyüklüğündeki depremin ardından twitter adresinden acil kan çağrısında bulundu. 

Daha sonra Belediyenin resmi twitter adresinden yapılan açıklamada kan ihtiyacının giderildiği bildirildi.

DEPREMZEDELERE ÇADIR DAĞITILMAYA BAŞLANDI

Elazığ’da meydana gelen depremde evleri hasar gören Malatya’nın Doğanyol ilçesindeki vatandaşlara 3 bin adet çadırın dağıtımına başlandı.

İlçeye ilk etapta 3 bin çadırın dağıtılacağı, ihtiyaç olduğu takdirde bu sayının daha da artacağı öğrenildi. Çadırlarını alan depremzedeler, getirdikleri traktörlere yükleyerek kuracakları bölgelere götürdü. Çadırların kurulabilmesi için daha önceden kurma eğitimi alan AFAD ekipleri de vatandaşlarla birlikte bölgelere gitti.

Sonraki Haber