Erdoğan ve Radev'den ortak açıklama! Ukrayna ve enerji krizi teşekkürü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, ticaret hacminde 10 milyar dolar hedefine vurgu yaparken, Radev, Erdoğan'a Ukrayna krizine dair çabaları için teşekkür etti.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Geçen sene ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulaştı. Ortak hedefimiz ise bunu 10 milyar dolar seviyesine, kısa sürede çıkarmak" dedi. 

Radev ise konuşmasında, " Enerji alanında işbirliğimiz derinleşmeli. Ülkemiz için çok zor bir dönemde bize hızır gibi yetişip sıvılaştırılmış gaz konusunda destek sağladılar" dedi.

Ukrayna krizi konusunda Erdoğan'a teşekkür eden Radev, "Ukrayna'daki durumun diplomatik yollarla çözülmesi için gösterdiğiniz çabayı takdirle karşılıyoruz" diye konuştu. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

Geçen sene ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulaştı. Ortak hedefimiz ise bunu 10 milyar dolar seviyesine, kısa sürede çıkarmak. Bulgaristan tarafındaki sınır kapılarının modernizasyonunun tamamlanması ve özellikle gıda denetimi altyapısının güçlenmesiyle işbirliğimiz genişleyecektir. Sınır güvenliği noktasında da İçişleri Bakanımız, mevkidaşı ile ortak çalışmayı birlikte yürütecekler. Bugün gerek ikili, gerek heyetlerarası, gerekse sizlerle bir araya gelişimizde çok çok verimli bir ziyaret gerçekleştirmiş olduk ve buradan tekrar tüm Bulgaristan halkına, Türk Milleti'nin selam ve sevgilerini gönderiyoruz. 

Radev'in açıklamaları: 

Sayın Cumhurbaşkanı'na teşekkür etmek istiyorum misafirperverliği ve çok önemli konuları görüşme fırsatı verdiği için. Bulgaristan ve Türkiye komşu ülkeler olarak çok sorunlu bir bölgede bulunuyor. Savaş çok yakınımızda Ukrayna'daki. Başka sorunlu bölgeler de sınırımızda. Türkiye ve Bulgaristan arasındaki işbirliği bölgenin güvenliği açısından çok önemli. Doğu Avrupa için çok önemli. Savaş ekonomik ve sosyal sistemlerimizi de sınıyor. Bazı konuları tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. İşbirliği, komşuluk nedir? Global çapta değişimler çok hızlı oluyor. Bölgemize çok farklı bir açıdan bakmamız gerekiyor, ortak yaklaşımlar bulmamız gerekiyor. Coğrafi konumumuz itibarıyla ülkelerimizin ortak sorumluluğu var. Enerji alanında işbirliğimiz derinleşmeli. Ülkemiz için çok zor bir dönemde bize hızır gibi yetişip sıvılaştırılmış gaz konusunda destek sağladılar. İlgili bakanlar görüşmelerini yaptılar bugün. Sayın Cumhurbaşkanı ile bir harita çizdik çalışmalarımızın yönüyle ilgili. Adımlarımızın başarılı olması için çok sakin ve korunan bir sınıra sahip olmalıyız.

"UKRAYNA ÇABALARINIZI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ"

Türkiye'nin artan yasa dışı göçün önüne geçmesini takdirle karşılıyoruz ve ortak çabalarımız devam edecek. Yasa dışı göçle ilgili Türkiye'nin durumunu dikkate alıyoruz. İkili sözleşmelerimizin şartlarını yerine getirmeye çalışıyoruz. Her türlü terörist faaliyetleri kınıyoruz. Bu konuda da ortak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ukrayna'daki durumun diplomatik yollarla çözülmesi için gösterdiğiniz çabayı takdirle karşılıyoruz. Teşekkür etmek istiyorum. 

Sonraki Haber