SON DAKİKA Cumhurbaşkanı Erdoğan: Pakistan ile ticaret hacmi hedefimiz 5 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan açıklamalarında, Pakistan ile ticaret hacmi hedefinin 5 milyar dolar olduğunu söyledi.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif ile düzenlenen ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamalarında, Pakistan ile ticaret hacmi hedefinin 5 milyar dolar olduğunu söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan MİLGEM Korvet Projesi’nin üçüncü gemisinin denize indirilmesi töreni vesilesiyle Türkiye’de bulunan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'i Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile ikili ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi

İkili görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından önemli satır başları şu şekilde:

Her durumda Pakistanlı kardeşlerimizin yardımına koştuk. Diplomatik ilişkilerimizin 75'inci yılında da bunu ileriye taşımak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Pakistan uçuşlarının yeniden başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Pakistan ile birçok başarılı iş birliği projemiz var. 1 milyar dolara ulaşan ticaret hacmi istikrarlı ilerliyor.

TİCARET HACMİ HEDEFİMİZ 5 MİLYAR DOLAR

5 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için gayretlerimiz devam ediyor. İş dünyası ile yapılacak görüşmeler de buna katkı sağlayacak. FETÖ'nün Pakistan'daki yapılanmasına karşı alınan tedbirlerden dolayı teşekkür ediyorum.

Kardeş Pakistan ve can Azerbaycan ile ortak iş birliğimiz de hızla gelişiyor. İslam İş Birliği, Ekonomik İş Birliği ve D8 gibi platformlarda Pakistan ile Türkiye ortak hareket etmektedir. Afgan halkının karşı karşıya kaldığı insani krizin giderilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugün suya indirdiğimiz MİLGEM gemisinin, hayırlı olmasını diliyorum. 

Şerif'in açıklamaları şu şekilde:

ŞERİF: TÜRKİYE'DEYİZ, İKİNCİ YUVAMIZDAYIZ

İkinci evimizdeyiz, Türk kardeşlerimizle görüş alışverişinde bulunuyoruz. Ne zaman buraya gelsek hep öyle oluyor. Bizi bu kadar güzel ağırladığı için kardeşim Erdoğan'a teşekkür ediyorum. 

Şehitlerimiz, kıymetli hayatların kaybedilmesinden dolayı çok üzgünüz. Hepinizin duygularını, acılarını ve üzüntülerini paylaşıyoruz. Pakistan, Türk halkının ve kardeşim Erdoğan'ın  bu üzüntüsüne katılıyor. bizler de bu tür trajedileri yaşadık. Ciddi bedeller ödedik. Binlerce kişi, terörizmin üstesinden gelinmesi için kaybedildi. Elimizden gelen her konuda yardımcı olmaya terörizmin üstesinden gelmek için her türlü desteği vermeye hazırız. Müthiş korvet gemisinin denize indirilmesi törenine katıldığı için mutluyuz.

Birçok alanda ortak noktalarımız var. Gerilimin yükseldiği bir dünyada, uluslararası çapta çok fazla artan fiyatlar, petrol fiyatları, ürünleri, gübre artıyor ve bunlar kalkınmakta olan ülkelerin ihtiyacı olanları karşılaması için zorluk yaratıyor. İş birliğini çok daha ileriye taşımalıyız. İki ülkeyi tek olarak ileriye taşımalıyız. Ayrı dilleri konuşuyoruz ama birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Savunma alanındaki iş birliğimiz yeni zorlukları aşmalı. 

Bizler Azerbaycan ve Pakistan olarak ipek yol girişimi bakımından çok şanslıyız. Bu bölgeye büyük bir ferah sağlayacak. İşsizlik ve yoksulluğu ortadan kaldıracak. Bu sayede günümüzün zorlukları aşabiliriz. Bu sayede Çin'deki dostlarımızla görüşerek bunları canlı tutabiliriz. Bu yıl ağustosta imzalanan mal ticareti anlaşmasında görüştük. Sizin bunu meclise getirme ve onanmasını sağlamak konusundaki görüşlerinizi takdirle karşılıyorum. Sadece bir kağıt değil bir anlaşma imzaladık. Tüm samimiyetimizle imzaladık. Amacımız bu ikili ticareti 1 milyar dolardan daha fazlasına çıkarmak. Bizler kardeş ülkeleriz. İki kalp, iki yürek beraber atıyor. Şu anki ticaret hacmimiz, bu kardeşlik ilişkilerini yansıtır nitelikte değil. Bu tarih boyunca eşi benzeri olmayan bir ilişki. Önümüzdeki 3 yıl içinde buna odaklanalım ve ticaret hacmimizi 5 milyar dolara çıkaralım. 

Evet, Müslümanız ve ilişkilerimiz yüzlerce yıla dayanıyor. Ancak bizim iki ulusun bir araya geldiği an, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'ndaki zamanlarıydı. Kıta altındaki Müslümanlar da Türkiye'deki kardeşleri için güzel duyguları besliyordu. Anneler, kız kardeşlerimiz altınlarını Türkiye'ye gönderdi, bu inanılmaz bir şey. Bu bağın eşi benzeri yok. Atalarımız o zamanlar tarihte bunu anlatacak olduğunu bilmiyordu. Kıta halkı Müslümanlarının bu mütevazı katkısını anlatacağını bilmiyordu. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber