Son dakika Cumhurbaşkanı Erdoğan: Güvenlik kaygılarımızı gideren bir İsveç görmek istiyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan açıklamalarında, "İsveç, kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızı gideren bir İsveç görmek istiyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile ortak basın toplantısında bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarında,"İsveç, kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızı gideren bir İsveç görmek istiyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önemli başlıklar:
Bölgesel ve küresel meseleleri değerlendirdik. İsveç'in NATO üyeliği görüşmelerimizde geniş yer tuttu. İsveç'in NATO'ya katılım müzakerelerine onay verdik, 200 senelik ittifaklara katılmama politikasını son vermeye iten kaygılarını anlayışla karşılıyoruz. Türkiye, terörle mücadele ediyor. Bu örgütlerin hain saldırılarında 40 bini aşkın vatandaşımızı kaybettik. 15 Temmuz'da 29'u bu bina çevresinde olmak üzere çok sayıda insanımız FETÖ tarafından şehit edildi.
İsveç, kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızı gideren bir İsveç görmek istiyoruz. Üçü muhtıraya yönelik taahhütlerden mutluluk duyduk. İhracat izinleri olumlu bir adım teşkil etti. Muhtırada kayıtlı hükümlerin somut adımlarla gerçekleştirilmesine yönelik beklentilerimizi paylaştık. Terör örgütlerinin İsveç'in demokratik ortamını tehdit etmesi mutlaka önlenmelidir.
Üçlü muhtırada Finlandiya'nın da dahil olduğu mekanizmasının üçüncü toplantısı da düzenlendikten sonra daha olumlu bir ortamla karşılaşmayı hayal ediyorum. 3.7 milyar dolara ulaşarak ticaret hacmimiz rekor kırdı, ilk etapta hedefimizi bunu 5 milyar dolara çıkarmak.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'ın açıklamalarından satır başları:
Burada olmak benim için şeref. Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkilerin önemini vurgulamak isterim. Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkileri nasıl geliştirebileceğimizi konuştuk. Bizim ilişkimiz aslında yüz yıllar öncesine dayanıyor. Şu anda ilişkilerimizde büyük bir potansiyel var, ticarette ve turizmde çok fazla şey yapabiliriz. Umuyorum ki her iki ülke, bölgemizi birlikte koruyacağız. İsveç, şunu anlıyor, Türkiye'nin PKK'ya karşı kanlı bir savaş veriyor. Terörizmle mücadelede yardım etmeyi sağlamak istiyoruz.
Hükümetim birkaç hafta önce seçildi, yetkimiz de aslında hukuku yüceltmek de var PKK gibi terör örgütleriyle mücadelede var. İsveç, Finlandiya ile NATO üyeliğine başvurdu, Türkiye NATO'ya 70 yıl sonra başvurdu. Bu ittifaka katılmak bizim için hayati önem meselesi. Tabii, bu, başka müttefiklerin sorumluluklarını da almayı gerektiriyor. İsveç, verdiği taahhütleri yerine getirecek ve üçlü muhtırayı da tam olarak uygulayacağız. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uluslararası meseleler hakkında konuştuk. Türkiye'nin tahıl koridoru açılmasıyla ilgili görevinden de konuştuk. Bu konudaki teşekkürlerimi de söyledim. Bizi ağırladığınız için çok teşekkür ederim.
SORU-CEVAP:
İsveç: Halihazırda İsveç'in gerçekleştirmediği taahhüt nedir, öncesinde İsveç'in 30 kişi iade edeceğini sonrasında 70 kişi dediniz, kafa karışıklığı yarattı? Tam talebiniz nedir?
Erdoğan:
Öncelikle önemli olan terörle mücadele konusunda İsveç'in tutumu. Bunlar ayrı konular, 4 tanesi deport edildi. FETÖ'den İSveç'te olan bir tanesi var ki, Bülent Keleş. Bu teröristin Türkiye'ye iadesi büyük önem arz ediyor. Bu konuda İsveç'in daha hassas olmasını istiyoruz. 40 bin vatandaşımızı teröre kurban verdik. NATO'nun öncelikli işlevi terörle mücadeledir, 70 yıldır NATO'dayız ve bu işin mücadelesini verdik. İsveç ve Finlandiya caddelerinde bu teröristlerin ellerinde paçavralarla dolaşmasını benim halkım gördüğü zaman hesabını bize soruyor. TV ekranlarında bunlar devamlı dönüyor. Bizim siyaset yaptığımızı da özellikle bilmeniz lazım. 7 ay sonra seçim var, biz halkın karşısına gelince teröristlerle mücadelemizi biliyor. Eskiden terör kamuoyu araştırmalarında birinci sırada çıkardı. Şimdi istiyoruz ki dostlarımızla dayanışma içinde olup, bu teröristleri ülkelerinde barındırmamak gerekiyor. Özellikle İsveç'te mi? Hayır, birçok AB ülkesinde bunlar şu anda cirit atıyor. Teröristler oraları kendilerine adeta zemin edinmişler. Bu konuda ben Kristersson'un beni anlayacağını umut ediyorum. Seçimlere hazırlanırken halkımızın karşısına rahat çıkabilmemiz lazım, bunları paylaştık.
Türkiye: Üçlü muhtıra ile taahhütlerin yerine getirileceğini söylediniz. FETÖ ve PKK ile mücadele de var. FETÖ ile ilgili Türkiye'nin beklentileri var. FETÖ ve PKK ile mücadelede hangi somut adımları atacaksınız? Hangi iş birliği alanlarının geliştirilmesi hedefleniyor?
Kristerrsson:
Biz iş ilişkilerini de konuştuk, iş camiası da bizimle. Türk hükümetiyle potansiyellerden de bahsettik. Pek çok firma aslına bakarsanız Türk ekonomisinde fazla potansiyel olduğunu ve iş ikliminin müsait olduğunu söylediler. İhracat için büyük bir merkez olduğunu söylediler. Elbette siyasette iş kararları alınmıyor ama buna kapı açabilir. Biz bazı olanaklar için kapı açtık. Biz üçlü muhtıradaki her şeyi konuştuk ve bunu çok ciddiye alıyoruz. İsveç'teki tutum terörle mücadele etmemiz yönünde. Her iki ülke de terör mağduru oldu. Tabii, Türkiye daha çok mağdur oldu ama İsveç de bunu iyi biliyor. Terörle mücadele mevzuatı konusunda önemli adımlar atacağız. Bu, hem İsveç topraklarında terörle mücadele etmek, hem Türkiye hem de İsveç'i hedef alsın fark etmeksizin karşı olacağız.
Kaynak: Haber Global TV