Bakan Çavuşoğlu'ndan 'İsveç ve Finlandiya' açıklaması: Nasıl bir tavır sergilediklerine bakacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Norveç ve İrlandalı mevkidaşlarıyla Ankara'da ortak bir basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, buradaki açıklamasında, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusuna ilişkin "İki ülkenin nasıl bir tavır sergilediğine bakacağız" dedi.

Son Güncelleme:

Son dakika Bakan Çavuşoğlu, Norveç ve İrlandalı mevkidaşlarıyla açıklama yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Norveç ve İrlandalı mevkidaşlarıyla Ankara'da ortak bir basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, buradaki açıklamasında, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusuna ilişkin "İki ülkenin nasıl bir tavır sergilediğine bakacağız" dedi. 

Karadeniz'de oluşturulması planlanan 'tahıl koridoru' hakkında da açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, dört bir mekanizma kurulursa tüm sorunların bu masada görüşüleceğini ve bölgenin mayınlardan temizlenmesinden önce güvenli bir koridor oluşturulması gerektiğini söyledi. 

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurusuna ilişkin, "İki ülkenin nasıl bir tavır sergileyeceğine bakacağız" ifadesini kullandı. 

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO BAŞVURUSU

Çavuşoğlu'nun basın açıklamasından önemli satır başları şu şekilde:

-Yaptırımlarla bu işler çözülmez, endişelerimizin karşılanması lazım. Onları anlıyoruz, meşru endişeleri var. Birbirimize destek olmamız lazım. İki ülkenin savunma sanayii ihracatında getirdiği kısıtlamaları kaldırması lazım. Türkiye'de 3.7 milyon mülteci var. Gönüllü dönüşler için çalışıyoruz. İdlib'te 100 bin sığınma evi yapıyoruz. Bunları yaparken hem yalnız kalıyoruz hem de PKK orada askerlerimize, insanlara saldırıyor. ABD, bunları yok edeceğine söz verdi ama yapmadı. Terör örgütlerine karşı gerekli tedbirleri almamız lazım. Bir BM planı var ve biz bunu destekliyoruz.

KARADENİZ'DE 'TAHIL KORİDORU' PLANI

-Ankara'daki görüşmede bunu Lavrov'a izah ettim. Tek taraflı bir çalışma olmaması gerektiğini söyledim. Rusya'dan da cevap bekliyoruz. Dörtlü bir mekanizma olursa tüm konular burada görüşülecek. BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna da olacak. Rusya, "Ukrayna'ya gidecek gemiler silah taşımasın" diyor, Ukrayna da "Rusya, bizim limanlarımıza saldırmasın" diyor. Mayınlardan temizlemek yerine güvenli hatlar kurulmalı. Olumlu cevap gelirse İstanbul'da merkez kurulacak. Dünyada tahıl üretiminin 3'te birini Ukrayna ve Rusya yapıyor. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Biz bu konulardaki çabalarımızı sürdüreceğiz. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber