AYM, HDP'nin talebini reddetti

Anayasa Mahkemesi (AYM) HDP'nin sözlü savunmayı seçim sonrası yapma talebini reddetti.

Son Güncelleme:

Son dakika haberi... HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada parti yetkililerinin 11 Nisan'da yapacağı sözlü savunmanın seçim sonrası bir tarihe bırakılması talebini reddetti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca HDP'nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianame 24 Haziran 2021'de kabul edildi. AYM'de görülen dava kapsamında, parti yetkililerinin sözlü savunma yapmaları için 14 Mart'a gün verildi, ardından partinin talebi üzerine ek süre verilerek HDP'nin sözlü savunması 11 Nisan'a ertelendi. HDP daha sonra sözlü savunma için 14 Mayıs'ta yapılacak seçim sonrasına gün verilmesini talep etti. Partinin bu talebi yüksek mahkemece oy birliği ile reddedildi. Parti yetkilileri sözlü savunmayı 11 Nisan'da yapacak.

AYM'DEKİ HDP SÜRECİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesinde açılan davada yasal süreç işliyor.

Ceza davası prosedürü izlenen kapatma davasında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına 5 Ocak'ta tebdiren bloke konulmasına karar verilmişti.

Partinin, bu kararın kaldırılması talebi, AYM Genel Kurulu tarafından ele alınmıştı.

Heyet, 9 Mart'ta partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına tedbiren bloke konulması kararını kaldırmıştı.

Kararın, Anayasa Mahkemesi heyetinin 7'ye karşı 8 üyesinin oy çokluğuyla alınmıştı. 

Bu arada, kapatma davasında işleyen süreç kapsamında, HDP yetkililerinin sözlü savunma yapması için belirlenen 14 Mart tarihi, 11 Nisan'a ertelendi.

Ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılması sonrası mahkeme başkanı toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

KARAR NASIL VERİLECEK?

HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak.

Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber