Soğuktan kirpikleri buz tutan sokak köpeği yürekleri sızlattı
Kış aylarının gelmesi ile birlikte, bir çok kenti etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışı hayatı olumsuz etkilediği gibi, hayvanların yaşam mücadelesini de olumsuz etkiliyor. Peki kış aylarında sokak hayvanları için evdeki imkanlarla neler yapılabilir? İşte bazı öneriler...
Türkiye'de kışın en sert geçtiği yerlerden, Doğu Anadolu bölgesinde, kentte gece yaşanan sıfırın altında 15 derece soğuk hava nedeniyle buzlanma meydana geldi. Ardahan'da park halindeki araç ve ağaçlar kırağı ile kapladı.
SOĞUKTAN KİRPİKLERİ BUZ TUTAN KÖPEK DUYGULANDIRDI
Görüntülerde, sert geçen kış aylarına dayanamayan sokak hayvanlarının çaresizliği yer aldı. Soğuktan kirpikleri buz tutan köpeğin yaşam mücadelesi ile, kar altında açık arazide yaşam savaşı veren çaresiz atların hali, yürekleri sızlattı.
Sokakta yaşayan hayvanların soğuk havalarda ve her yer kar ile kaplandığında kendilerine yiyecek bulma süreleri uzuyor. Kışın bir köpeğin 17 saat, bir kedinin ise 6 saat aç kalması ölümüne sebep oluyor.
KIŞ AYLARINDA SOKAK HAYVANLARI İÇİN YAPILMASI GEREKİLENLER
Kış aylarında sokak hayvanları için yapılabilecek çözüm önerilerinde, camlarınızın önüne bir kap su ve kuşların tüketebileceği türden yiyecekler koyulması, sadece soğuk kış aylarında değil, her mevsim onların görmezden gelinmemesi için kapınızın önüne bir kap su ve yemek bırakılması kış aylarındaki açlık süreleri için oldukça önemli. Sofranızdan artan yemeklerinizi bile sokak hayvanları ile paylaşabilirsiniz.
Sokak hayvanları için yemek bulma mücadelesi sonrası en önemli ihtiyaçların başında barınma geliyor. Evinizde bulunan ve kullanmadığınız eşyalardan sokak hayvanları için kulübeler yapabilirsiniz. Ev ya da apartmanınızın bahçesinde uygun bir yer bulabilir ve buraya küçük kulübeler kurabilirsiniz. Bu sayede onları olumsuz hava şartlarından koruyabilirsiniz.
Sokakta yaşayan hayvanlar barınmak için insanların yok ettiği doğal olanlarında yaşayamadıklarında, soğuk günlerde ısınmak için genellikle, yeni park etmiş arabaların motor bölümlerine giriyor. Yeni kapatıldığı için sıcak olan bu ortamlara sığınan kedi ya da köpekler çoğu zaman araç sahibinin fark etmemesi ile ölüyor veya yaralanıyor. Bu nedenle özellikle karlı günlerde arabanızı çalıştırmadan önce mutlaka kaputu kontrol edin ve motor bölümüne, lastik üstlerine ve aracın altını kontrol etmelisiniz.
Şartlar bir sokak hayvanını sahiplenmek için elverişsiz olsa da soğuk kış aylarında onları yardıma muhtaç bir şekilde gördüğünüzde, hayvanların sağlığı ve güvenliği ile ücretsiz olarak ilgilenen kurumlar aracılığıyla birçok sokak hayvanına yardımcı olabilirsiniz.