Şirketlerin sinsi oyunu! Alternatif nikotin daha zehirli

Dünyanın önde gelen e-sigara şirketleri nikotinin alternatiflerini araştırıyor. "Metil nikotin" ya da "metinin" adlarıyla bilinen alternatif nikotinin insana verdiği zararlarla ilgili çalışmalar devam ederken, kesin sonuçları ortaya çıkarmanın yıllar sürebileceği; bu ürünleri kullananların son derece yıkıcı etkilerle karşılaşabileceği belirtiliyor.

Son Güncelleme:

Devletlerin tütün kullanımına karşı uyguladığı tedbirler özellikle Avrupa ülkelerinde tütün kullanımını düşürmeye başladı. Küresel sigara şirketleri, zararları kesin bir şekilde ortaya çıkan nikotinin yerine farklı kimyasallar yerleştirmek için kolları sıvadı. Üç büyük Çinli elektronik sigara şirketinin, elektronik sigara gibi ürünlerde nikotinin yerini alabileceğini düşündükleri nikotin benzeri kimyasallar üzerinde araştırma yaptığı açıklanırken sağlıkçılar yeni nikotininin sağlık üzerindeki etkilerinin araştırılmasının "yıllar" alabileceğini söylüyor. Haber Global Web Özel konuşan solunum uzmanı hekimler yaklaşan tehlikenin boyutlarını anlattı.

E-sigara şirketlerinin denetim kurumlarını nasıl kandırdığı ortaya çıktı. 

LABORATUVAR ÜRETİMİ

E-sıvı üreticileri Hangsen International Group ve Zinwi Biotech ile farklı sigara alternatifleri üzerinde çalışan Smoore International'dan yansıyan bilgiler de, bu tür kimyasalların güvenli olup olmadığını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu ortaya koldu. Ancak söz konusu maddelerin şimdiden e-sigralarda kullanıldığı belirtiliyor. Üzerinde çalışılan kimyasallardan biri olan "metil nikotin", laboratuvarda üretiliyor. Nikotine benzer bir kimyasal yapıya sahip olan "metil nikotin" halihazırda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı buharlaştırıcılarda kullanılıyor. Ancak araştırmacılar, bu maddenin orijinal nikotinden daha güçlü ve bağımlılık yapıcı etkisi olduğu konusunda uyarıyor.

İNSANLAR ENDİŞELİ

Söz konusu şirketlerin İcra Direktörü Eve Wang, geçen hafta Reuters'a bu konuda verdiği röportaj verdiği röportajda, "kullanak için acele etmeyeceğiz" dese de kamuoyundaki endişelerin önüne geçilemiyor. Eve Wang, küçük bir ekibin, nikotin analogları olarak bilinen bu tür kimyasalların nasıl çalıştığını ve etkilerini anlamak için araştırma yaptığını söylüyor. Hangsen International Araştırma Enstitüsü Başkanı Yu Kang ve Zinwi Biotech Küresel İletişim Başkanı Haley Xu, şirketlerinin de bu tür kimyasallar üzerinde araştırma yaptığını söyledi.

Yasak olmasına rağmen piyasada her türlü e-sigara ürünü bulunabiliyor. 

PİYASAYA YAYILDI 

Ancak e-sigara piyasasındaki durum anlatılanlardan bir hayli farklı gelişiyor. E-sigara endüstrisi nikotinden daha güçlü olduğu belirtilen ‘metanin’ maddesini kullanmaya başladı bile. Söz konusu ürünlerin ABD İlaç ve Gıda Kurumu'nun (FDA) denetiminden kaçırmak için yeni bir yöntem geliştirildiği ortaya çıktı. Tütün ürünlerinin ABD’de pazarlanabilmesi için FDA onayı alması gerekiyor. ABD Toraks Kongresi'nin açıklamasına göre FDA listesinde nikotin, "3-metil içeriği" olarak belirtilmişken endüstri "6- metil" içeren 'metanin' adını verdiği söz konusu maddeyi ürünlerine koydu.

AROMAYLA ÖLDÜRÜYOR

E-sigaraların mevcut zararları araştırılırken şirketlerin her gün yeni bir ürünü piyasaya sürdüğünü belirten Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya, şunları söyledi: "E-sigaraların içerisinden 16 binden fazla tatlandırıcı vardır. Bunlara sağlı olarak akut akciğer hasarı gelişiyor. Astım, KOAH, kanserlere neden oluyor. Kalp krizi de bu hastalıklar arasında. Biz bu hastalıklarla uğraşırken her gün yeni bir tütün ürünü piyasaya giriyor. Amfetamin gibi maddelerle bağımlılıkları artıyorlar"

"E-sigara ürünlerinde aroması kullanılan çilek ve ananas normalde insanların sindirim sistemine gider. Ancak siz bunları akciğere yollarsanız akciğer pnömonisine yol açar. E-sigaraların uzun vadede neler yapabileceğini henüz kesin olarak bilmiyoruz. Akciğer rahatsızlıkları dışında hamile anneler kullandığında çocukta gelişim bozuklukları olabiliyor. Daha saptanmayan bir sürü hastalık da var."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber