Sinop'ta lakerda zamanı: 2 kilosu 1000 lira

Sinoplu balıkçılar lakerda yapımına başlarken, 2 kilogramlık lakerdalar 1000 TL'den satışa sunuluyor.

Son Güncelleme:

Lakerda, Karadeniz'de torik ve palamudun dilim dilim kesilerek salamura edilmesiyle hazırlanıyor. Palamudun irisi ya da torikten yapılan lakerda için ilk olarak dilimler halinde kesilen balıkların omurilikleri, ince uçlu telle temizleniyor. Balık, temizlenmesinin ardından 3 gün tuzlu ve buzlu suda bekletiliyor. Ardından lakerdanın en önemli kısmı olan tuzlama işlemine geçiliyor.

Tuzlanan balıklar, buzdolabına kaldırılıyor. Dinlenmeye alınan balıklar, daha sonra saklama kaplarına konularak hazır duruma getiriliyor. Kentte 2 kilogramlık lakerdalar, 1000 TL'ye satılıyor.

Sinop'ta yaklaşık 30 yıldır balıkçılık yapan İbrahim Gündoğdu, lakerda yapmanın zahmetli bir iş olduğunu belirterek, “Lakerda yapabilmek için önce sert balığı bulmak gerekiyor. Dipten avlanan balıklar bazen sert balıklar oluyor. Onlardan daha güzel olur. Ayrıca özellikle gırgır palamudu seçmek gerekiyor. Daha sonra takozlar halinde kesmek gerekiyor. Arzulanırsa 3 dilim ya da 4 dilim olarak kesiliyor. 3-4 gün suda bekletiyorsun, çıkardıktan sonra tuza yatırıyorsun. Nasıl tuz? Kaya tuzu. İyotlu tuz koku yapıyor ve balığı bozuyor. İnce kaya tuzu kullanmak gerekiyor. 2 gün kaya tuzunda beklettikten sonra tatlı suyla yıkıyoruz. Kavanozlara koyuyoruz ya da dolabın derin dondurucusuna atıyoruz" dedi.

Av peşindeki orkinoslara Gökçeadalı balıkçılardan yakın takip Yunus balıkları Rizeli balıkçıya yoldaş oldu Yer Sancaktepe: Kuzey Marmara Otoyolu'ndaki yangın kamerada 20 yaşındaki gencin ayağının kırıldığı yolda tuzlama çalışması Bakan Tunç: "Bugün, yargı; vesayetin emir eri değil, hukukun savunucusudur” Niğde'deki sürücülerden fermuar sistemi dersi