Silah taşıyacakların kapsamı genişletildi

6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yasa AK Parti ve MHP'nin ortak önergesiyle yeniden düzenlendi.

Son Güncelleme:

Meclis'te önceki akşam kabul edilen gümrük paketinde yapılan son dakika değişiklikleriyle silah taşıyacakların kapsamı genişletildi.

AK Parti ve MHP'nin ortak önergesiyle, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yasa'da değişikliğe gidilirken yapılan bazı düzenlemeler şöyle:

LİSTEYE DAHİL OLDULAR

Emekliliklerinde silah taşıma ya da bulundurma hakkına sahip olanlar listesine Cumhurbaşkanlığı özel kalem müdürü, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşların en üst düzey yöneticileri, Cumhurbaşkanı başdanışmanları ve büyükelçiler ile birlikte yaptıkları görev nedeniyle güvenlik riski taşıyan şu kamu görevlileri de eklendi: "Gümrükler muhafaza genel müdürü ve yardımcıları, daire başkanları ile merkez ve taşra teşkilatında görevli kaçakçılık ve istihbarat müdürleri, bölge amirleri, kısım amirleri ve gümrük muhafaza memurları, ceza infaz kurumu başkontrolörleri ve kontrolörleri, birinci ve ikinci müdürler, idare memurları, infaz ve koruma baş memurları ve memurları, denetimli serbestlik müdür ve müdür yardımcıları, orman muhafaza memurları ve orman bölge şefleri, en az 10 yıl görev yapmış olmak kaydıyla istifa etmek ya da kurum değiştirmek suretiyle Emniyet Genel Müdürlüğü'nden ayrılan emniyet hizmetleri sınıfı personeli."

Kıbrıs ve Kore gazilerine de harçsız silah ruhsatı hakkı sağlayan aynı önergeyle, silah edinmedeki 'ağır suç' yasağı da kaldırılarak, daha önce affa uğramış bile olsalar silah edinemeyen ağır suç mahkûmlarının belli koşulları sağlamak kaydıyla silah edinebilmelerinin önü açıldı. Değişen hükme göre, ağır suçlardan mahkûm olanlar da infazlarının üzerinden 5 yıl geçtikten sonra memnu haklarını yeniden almaları halinde silah edinebilecekler. Türk Ceza Yasası'ndaki devletin güvenliği, anayasal düzen, milli savunma, devlet sırları ve casusluk suçları ile Terörle Mücadele Yasası'nda tanımlanan suçlardan mahkûm olanlar ise bu kapsamın dışında tutuldu.

SİLAHA ERİŞİM YASAĞI

Aynı önergeyle kadın ve çocuğa şiddet uygulayanlara ateşli silahlara erişim yasağı da getirildi. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa kapsamında haklarında tedbir kararı verilenlere, tedbir kararı süresince ateşli silahları taşıma ve bulundurma izni verilmeyecek, varsa ruhsat verilmesine ve yenilenmesine ilişkin işlemler bekletilecek. Bunların ruhsata bağlanmış silahları ise tedbir kararı kalkıncaya kadar genel kolluk kuvvetleri tarafından muhafaza altına alınacak.

AV TÜFEKLERİ DE YASAK

AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin verdiği ortak önergeyle de yine kadın ve çocuklara şiddet uygulayanlara, haklarındaki tedbir kararı süresince getirilen silaha erişim yasağına yivsiz av tüfekleri, spor ve nişan tüfek ve tabancaları da eklendi.

AK Parti ve MHP'nin bir başka önergesiyle de Cumhurbaşkanlığı'nca temin edilen tabanca ve mermilerin Cumhurbaşkanlığı Koruma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ndeki koruma personeline ve bunların amirlerine zati demirbaş silah olarak satışına olanak sağlandı.

BİREYSEL SİLAHLANMA GENİŞLEDİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yasanın Meclis'teki görüşmeleri sırasında, AK Parti'nin bireysel silahlanmayı geliştiren bir madde eklediğini belirterek şöyle dedi: "Belki maddenin içinde beklentisi olan, 'Onlara veriliyor, bize verilmiyor' diyen bazı haklı gruplar olabilir ama sonuçta bireysel silahlanmayı genişleten bir madde eklendi. Ne kadar çok silah, o kadar çok kadın cinayeti, o kadar çok çocuk cinayeti, o kadar çok töre cinayeti, o kadar çok kaza kurşunu, o kadar çok maganda kurşunu. Çehov'un dediği gibi 'Sahnede, piyeste, duvarda bir silah asılıysa eninde sonunda patlar'."

KATILIK YUMUŞATILDI

AK Parti kaynakları ise düzenlemeye ilişkin Hürriyet'e şunları söylediler: "Mevcut düzenleme çok katıydı. Belirli suçlar için affa uğramış bile olsalar yasak getiriyordu. Bu konuda çok şikâyet vardı. Bırakın sıradan vatandaşı, milletvekili bile olsanız, eğer o yasak kapsamına giriyorsanız silah ruhsatı alamıyordunuz. Şimdi bu katılık belli şartlara bağlı olarak yumuşatıldı. Bu düzenlemeyle her suçu işleyenin hemen silah alacağı gibi bir durum da söz konusu değil. Öncelikle cezanın infazı tamamlanacak, infazın tamamlanmasının üzerinden de 5 yıl geçecek, ancak o zaman mahkemenin memnu hakları iade etmesi halinde bu haktan yararlanabilecek."



Meclis'te önceki akşam kabul edilen gümrük paketinde yapılan son dakika değişiklikleriyle silah taşıyacakların kapsamı genişletildi. Umut Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ayhan Akcan, yeni düzenlemenin silahlı suçları artıracağını söyledi. Silah satıcıları ise, internet üzerinden satılan silah satışlarına değindi.

6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yasa'da değişikliğe gidildi. Meclis'te kabul edilen gümrük paketinde yapılan değişikliklerle silah taşıyacakların kapsamı genişletildi. Kanunla ateşli silah taşıma ya da bulundurma iznine ilişkin hükümler yeniden düzenlendi.

"SİLAHLANMA PROBLEMİ ÇÖZMÜYOR"

Umut Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ayhan Akcan değişen kanun hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki silahlı cinayetlerin yüzde 17'sinin kadına yönelik şiddette kullanıldığını ifade eden Akcan şöyle konuştu:

"Ailede, özellikle kadına yönelik şiddette silah kısıtlaması var. O iyi bir şey, biz zaten ısrarla bunu söylüyorduk. Türkiye'deki silahlı cinayetlerin yüzde 17'si kadına yönelik şiddette kullanılıyor. Yani dolaylı yoldan beşte biri. Bu anlamda iyi bir şey. Silah taşıma veya bulundurma ruhsatı alamayacak olan gruplarda da genişleme yapıyorlar. Biz zaten vakıf olarak silahlanmanın karşısındayız. Devlet ruhsat altına aldığında ya da ruhsatı kolaylaştırdığında bu problemi çözebileceğini düşünüyor. Ondan dolayı biz bunun karşısındayız. Vakıf olarak ısrarla söylüyoruz; Silahlanma, problemi çözmüyor aksine her silahlanma maalesef cinayet oranını artırıyor, kadına yönelik şiddeti artırıyor. Bir çok konularsa, sosyal olaylarda devam ediyor."

"SİLAH VARSA KULLANILIR"

Akcan, Türkiye'de silahlanmanın her yıl yüzde 3 arttığının altını çizdi. Yeni kanunla bu oranın yüzde beşe çıkabileceğini savunan Akcan, "Türkiye'de zaten her yıl silahlanmada yüzde üç artış var. Bunlar özellikle cinayetlerde, yaralanmalarda, kadına yönelik şiddette kullanılıyor ve maalesef bu genişletme bence silahla işlenen suçları artıracak. Belki yüzde üç değil yüzde beşe çıkaracak. Silah varsa kullanılır ve silahlanmayı kolaylaştırmak silahla ilgili sosyal problemi, insanların can ve mal güvenliğini tehdit eden konularda problem çözmez. Biz bu yasanın tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz. Yapılacak olan şey belli. Sayıyı azaltın, denetim yapın, eğitim yapın, eş rızası yapın, taşıma ruhsatına mutlaka avukat rızası getirin, otomatik iptal sistemleri getirin, beş yılı iki yıla indirin, kamu spotu yapın, düğün timlerini zorunlu hale getirin. Bunlar bile Türkiye'deki silahlı cinayetleri yüzde 60 azaltır" diye konuştu.

SİLAH SATICILARI İNTERNETTEN SATIŞLARA ÖNLEM İSTEDİ

Kadıköy'de silah bayisi Ahmet Gedikoğlu, "İnternet üzerinden satışlar işlerimizi etkiledi" dedi. Bu konuda önlem alınmasını isteyen

Gedikoğlu, "İnternet üzerinden yapılan satışlarda çeşitli suçlara zemin hazırlıyor. Kesinlikle yasaklanması gerekiyor. Bunun önüne geçilmesi lazım. İnternetten silah alması çok kolay. Kargoyla hemen evinize yolluyorlar. Kadın cinayetleri ve buna benzer suçlar. Emniyetin öncelik göstermesi gerekiyor silah satışlarına. Ruhsat vermemiz için sabıkası olmaması gerekiyor. Ayrıca vergi borcu ve devam eden mahkemesi olmaması gerekiyor "diye konuştu. Ataşehir'deki bayii Yılmaz Uluöz ise "İnternet üzerinden yapılan satışlar nedeyse tüm bayileri etkiledi. Biz 2 yıldır düzgün bir silah satışı yapamıyoruz. İnsanlara gerekli prosedürü anlatıyoruz neler gerekli olduğunu söylüyoruz . İlçe emniyet müdürlüğünden belge almalarını anlatıyoruz. Ama insanlar internetten çok kolay alabiliyoruz diyerek ayrılıyorlar buradan. Herhalde ondan sonra internetten alıp silahlanıyorlar .Bu da satışlarımızı ciddi anlamda düşürüyor. İnternet üzerinden alınan ve kayıt altında olmayan silahlarla cinayetler ,soygunlar, gasp. Bizde karşıyız . Şöyle bir sloganımız var zaten. 'Bireysel silahlanmaya evet fakat bilinçsiz silahlanmaya hayır' diyoruz. Kayıt altında tutmak gerekiyor. Valilik, emniyet müdürlükleri, içişleri bakanlığının bu konu üzerinde daha fazla durması gerekiyor. Bilinçsiz silahlanmaya gitmeyelim. Prosedürleri çoğaltarak, yasaklayarak yaptırımlar yaparak insanları başka türlü silah almaya zorluyorsunuz. Onlarda bir şekilde internet üzerinden alıyorlar. İnternet sayfası bile kullanmıyoruz. 1 sene sonra gelin bu silahları yine göreceksiniz çok fazla satış yapamıyoruz" diye konuştu.

Sonraki Haber