Sigarada karanlık oyunlar

Avrupa Birliği kurumları ve sivil toplum kuruluşları büyük tütün firmalarını kıtadaki kaçak sigara artışından sorumlu tutuyorlar. Sigara üretici firmaların AB genelindeki lobi faaliyetleri ifşa edilirken aynı şirketlerin Türkiye deprem yardımlarının da "gizli lobi faaliyeti" olduğu iddia ediliyor.

Son Güncelleme:

Avrupa Birliği'ne bağlı birimler ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) verilerine göre kıta genelinde kaçak sigara satışı tüm zamanların zirvesine ulaştı. AB kurumları ve STK'lar ise lobi faaliyetleri yapan ve tütün vergilerine karşı çıkan büyük tütün üreticilerini suçluyorlar.

MERCEK ALTINDA

Avrupa Birliği'ne (AB) yakınlığıyla bilinen EURACTIV haber sitesinin 'Tütün endüstrisi savaş yıkımındaki Ukrayna'ya adım atıyor' başlıklı haberinde dünyanın en büyük tütün firması olan Philipp Morris'in (PMI) Ukrayna’daki yatırımlarını mercek altına aldı. Rusya ile savaş yaşayan ülkenin batısında yeni bir tütün fabrikası açacağı ifade edildi. Yayın organı kamu sağlığı için kurulan sivil toplum kuruluşlarının şirketi gizli lobi faaliyeti yapmakla suçladıkları bilgisine yer verdi.

Tütün firmalarının Ukrayna'da fabrika açması sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden oluyor.

SAVAŞTAKİ ÜLKEDE FABRİKA AÇIYORLAR

Yayın organının haberinde 2024 yılında operasyonel hale gelecek fabrikanın 27 milyon Avro'ya mal olacağı ifade edildi. Elde edilen bilgilere göre 250 kişiye istihdam sağlayacak yeni fabrikanın yapımına bu ay başlanacak. Fabrikanın Ukrayna'nın batısında kalan Lviv bölgesinde kurulacağı ve bu önerinin de ülkeye gelen dış yatırımları yönlendirmekle görevli UkraineInvest kurumu tarafından yapıldığı ifade edilmekte. 

TÜRKİYE YARDIMINA DİKKAT ÇEKİLDİ

EURACTIV yayın organı PMI'ın geçtiğimiz ay Türkiye'ye yaptığı 1.8 milyon avroluk yatırımın çok sayıda küresel kamu sağlığı sivil toplum kuruluşu (STK) tarafından eleştirildiğini de vurguladı. Eleştirinin merkezinde ise PMI'ın yatırım yaptığı ülkelerde gerçekleştirdiği iddia edilen “gizli lobi faaliyetleri.” Tütün şirketi ise bunu reddederek paranın ihtiyacı olan insanlara gönderilmek üzere verildiğini iddia etmekte. Yayın organı STK'ların şimdi de şirketi Ukrayna'da lobi faaliyeti yapmakla suçladıklarını dile getirdi.

Tütün firmalarının yüksek tütün vergisi karşıtı lobi faaliyetlerinin AB genelinde sigara kaçakçılığını arttırdığı ifade ediliyor.

VERGİ KARŞITI LOBİCİLİK KAÇAKÇILIĞI ARTTIRDI

Avrupa Birliği'ne yakın bir başka yayın organı EU Reporter haber sitesinde ise tütün firmalarının yüksek tütün vergisi karşıtı lobi faaliyetlerinin AB genelinde sigara kaçakçılığını arttıran nedenlerden birisi olduğu bilgisi paylaşıldı. Avrupa genelinde sigara kaçakçılığının büyük bir problem haline geldiğine değinilen haberde “Avrupa Birliği Bölgesel Politikalar raporları ve Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF) verilerine göre kıta genelinde sigara kaçakçılığı tüm zamanların zirvesine çıkmış durumda. Sektörün içinden isimler ve AB'nin resmi kurumlarının verilerine göre kaçakçılığa ilişkin suçlar pandemi dönemindeki seyahat kısıtlamalarıyla birlikte zirveye çıktı” ifadesine yer verildi.

KAÇAKÇILIK İKİ YILDA YÜZDE 43 ARTTI

OLAF verilerine göre sigara kaçakçılığı son yıllarda özellikle Fransa, Hollanda, Portekiz, Slovenya, Danimarka ve Çekya'da ciddi artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl AB ülkelerinde 531 milyon dolarlık kaçak sigaraya el konulduğu ve bu rakamın 2020 yılına kıyasla yüzde 43 artış anlamına geldiği ifade edilirken Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından kaçakçılık suçlarında da ciddi bir yükseliş olduğu kaydedildi.

YETKİLİLER ARTIK FİRMALARIN ÖNÜNE VERİLERİ KOYUYOR

EU Reporter yayın organı AB yetkililerinin küresel tütün firmalarını suçladıklarını da dile getirdi. AB bünyesindeki tütün karşıtı STK'lar da sigara üreten firmaların yüksek tütün vergilerine karşı lobi yaparak kaçak sigara probleminin körüklediğini dile getirmekteler. AB yetkililerinin ise artık yasadışı kaçak sigara sorununun ne kadar büyüdüğünü göstermek için her defasında büyük tütün firmalarının önüne veriler koymaya başladıkları ifade ediliyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber