Sıcaklık afeti kapıda, ölüm riski var!

İstanbul başta olmak üzere batı ve güney illerinde perşembe günü başlayacak ve 2 gün sürmesi beklenen sıcak hava dalgası endişe yaratıyor. Sıcaklıkların gölgede bile 40 dereceye yaklaşacağı ifade edilirken, 'afet olarak' tanımlanan günlerde 'riskli grup için', 'ölüm riski' uyarısı yapıldı!

Son Güncelleme:

İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin batısı ile güneyde perşembe gününden itibaren ciddi sıcaklık artışı uzmanları endişelendirirken, olası sağlık uyarıları da peş peşe geldi.  İstanbul'da özellikle cumadan itibaren 2, 3 gün boyunca sıcaklık rekoru beklenirken, kentteki sıcaklık değerlerinin gölgede bile 40 dereceye yaklaşacağı belirtildi.

ŞİMDİDEN KARAR VERİLSİN

İklim Bilimci Barış Önol, sosyal medya hesabından "Tüm sektörlerin/kamunun ilgili birimlerinin şimdiden karar alması önemli! Şehirlerde soğutma bulunmayan ev/iş yerlerine dikkat!" uyarısında bulunurken, Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz da 14 Temmuz gününe dikkat çekerken, "İstanbul'un bazı yerlerinde sıcaklık 40 derecenin üzerine çıabilir. Yaşlılar ve bebeklere dikkat etmeliyiz. Zaman yakınlaştıkça daha daha net uyarılar verilir muhtemelen MGM tarafından" açıklamasında bulundu.

Uzmanlar özellikle cuma günü için 'mümkünse evden çıkmayın' uyarısında bulunuyor...

MÜMKÜNSE DIŞARI ÇIKMAYIN 

Sıcak hava dalgasının yaratacağı olumsuz etkilere karşı 'haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Prof.Dr.Osman Erk, risk grubu olarak tanımlanan yaşlılar, çocuklar, hamileler, emziren anneler ile kronik hastalığı olanların mümkünse birkaç gün evlerinde kalmalarını önerirken, "Sıcaklığın artmasıyla birlikte damarlarda genişleme ve geçirgenlik artışı olur. Perşembe ve takip eden 3 gün boyunca sıvı ve mineral kaybına karşı bol su içilmesi, tansiyon hastalığı yoksa günde bir adet maden suyu tüketilmesini öneriyoruz." diye konuştu.

KAHVEDEN UZAK DURUN 

Sıcak hava dalgasının yaratacağı olumsuz etkilere karşı gazlı içecekler, kahve, çay ve kafein tüketiminden uzak durulması uyarısında da bulunan Prof. Dr. Erk, "3 gün sürmesi beklenen sıcak dalgasında mümkünse kızartma, yağlı ve aşırı protein içeren ürünlerden uzak durulması, sebze ve meyve tüketilmesi önemli" dedi. 

BÖBREK YETMEZLİĞİ RİSKİ 

İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ayça Kaya da sıcak hava dalgasının vücuttaki sıvı ve elektrolit kaybına neden olacağını belirtirken, şu uyarılarda bulundu: "Yeteri kadar su içilmezse özellikle 60 yaş üzeri kişiler, çocuk ve kronik hastalığı olanlar için hayatı tehdit edecek sorunlar bile görülebilir. İnsanlar gözden kaçırıyor ancak sıvı kaybına bağlı böbrek yetmezliği riski bile söz konusu."

O SAATLERDE EVDE KALIN 

Perşembe ve cuma günü dışarı çıkmak zorunda olan vatandaşlara da seslenen Dr. Kaya, "Sıcak çarpmasına karşı koruyucu krem, açık renk kıyafetler, şapka veya şemsiye kullanılması riskleri azaltır. Mümkünse 3 gün boyunca saat 11.00 ile 16,00 arası dışarı çıkmayın. Evinde klima veya vantilatör olmayanlar ise gün içinde birkaç kez ılık duş alabilir. Yağlı, tuzlu yiyecekler, kızartmalar ile asitli içecekler, kahve, alkol, sigara, çay tüketimi de en aza indirilmeli" ifadelerini kullandı.

Sıcak hava dalgasının yaşanacağı 3 gün boyunca saat 11.00 ile 16,00 arası dışarı çıkılmaması yönünde uyarılar yapıldı.

AFET OLARAK TANIMLANMIYOR

Öte yandan 3 gün sürmesi beklenen sıcak hava dalgasına karşı özellikle İstanbul'daki vatandaşları uyaran İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Anabilim Dalı Profesörü Mikdat Kadıoğlu ise sıcak hava dalgasının kavuracağına dikkat çekti. "Maalesef sıcak hava dalgaları halen afet olarak tanımlanmıyor" diyen Prof. Dr. Kadıoğlu, şunları söyledi: "Özellikle yaşlılar,  obezite ve kronik sağlık sorunu olanların Perşembe ve Cuma günü mümkünse dışarı çıkmamalarını öneriyoruz."

 EV İŞİ BİLE YAPMAYIN!

İstanbul'daki ısı adası etkisine de değinen Prof. Dr. Kadıoğlu "Cuma günü nem ile birlikte hissedilen sıcaklık 42, 43 derecelere ulaşacak. Gerçekten riskli bir gün bizi bekliyor. Evde kalacakların perdelerini örtmeleri, sıvı dengelerini korumaları, sıcak saatlerden yemek pişirmek, temizlik yapmak gibi işlerden kaçınmaları gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber