'Sevgililer Günü'nde dolandırılmayın!

'Sevgililer Günü'nde dolandırılmayın!

Sevgililer Günü'nde çiçekçiler yoğun mesai yapıyor. Bir adet kırmızı gül 200 TL'den satılırken, fiyatlar demet ve aranjmanına göre 4, 5 bin TL'ye kadar yükselebiliyor. Bu özel günde dolandırıcılar da işbaşında. Paravan siteler kurarak sahte indirimlerle tüketicileri kandıran dolandırıcılar, kart bilgilerine de ulaşabiliyor. Uzmanlar ise "Her linke tıklamayın, her indirime inanmayın" diyorlar.

Son Güncelleme:

Çiçekçilerde 14 Şubat Sevgililer Günü hareketliliği yaşanıyor. Bu yıl da en çok kırmızı güller tercih edilirken, bir adet gülün fiyatı ise 200 TL'den başlıyor. Sevgililer Günü'ne özel hazırlanmış led ışıklı ya da süslemeli konsept çiçeklerin demeti ise bin TL'den başlayıp, 4-5 bin TL'ye kadar yükseliyor. Bu özel günde ülke içinde 40 TIR çiçek sevkiyatı yapıldığı öğrenilirken, e ticaret sitelerinin alışveriş cirosunun da 200 milyon TL'ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Görüştüğümüz çiçekçiler ise online satışlara karşı. Çiçeklerin canlılığını korumadığını söyleyen Taksim'de çiçekçilik yapan Songül Gürsoylu, "Bu çiçekler daha dayanıklı, internetten farklı gönderebiliyorlar. Vatandaşlar bizleri tercih etsin" diyor. 

14 Şubat’ta sahte sitelerin de sayısı artıyor.

ORKİDE 1200 TL

Üsküdar ya da Eminönü'nün sahil noktalarında çalışan çiçekçi kadınlar ise gülün tanesini ortalama 100 TL'den satıyor. Çiçeklerin ortalama rakamları ise şöyle: Bir demet papatya 450 TL, Hüsnüyusuf çiçeği 500 TL, beyaz güllü aranjman 550 TL, zambak 700 TL, kasımpatı 750 TL, orkide 1200 TL.

DOLANDIRICILAR İŞBAŞINDA

Sevgililer Günü'nde yoğun mesai yapan sadece çiçekçiler değil, dolandırıcılar da işbaşında. Bu güne özel ve genellikle aceleci kararlar vermenizi sağlamak için “sınırlı süreli fırsatlar” veya “özel teklifler” gibi tuzaklar kuruyorlar. Dolandırıcıların sosyal mühendislikten yararlandıklarını belirten Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, "Sahte e-postalar, SMS’ler ve sosyal medya mesajları aracılığıyla, tanınmış şirketler ya da popüler uygulamalar adı altında size ulaşabilirler. Bu mesajlarda yer alan bağlantılar sizi, gerçekte sahte olan ve kişisel bilgilerinizi veya finansal verilerinizi çalmaya yönelik web sitelerine yönlendirebilir. Sahte siteler, dolandırıcıların gerçek web sitelerini taklit ederek oluşturduğu, kullanıcıların güvenini kazanıp kişisel veya finansal bilgilerini ele geçirmeyi amaçladıkları platformlardır" dedi.

UZAK DURUN

Prof. Dr. Kırık, uyarılarının devamında ise, "Bu siteler, tasarım, renk paleti ve logolar gibi detaylarla orijinal siteleri andıracak şekilde hazırlanır; böylece kullanıcılar, fark etmeden şüpheye kapılmadan bilgilerini girebilirler. Genellikle e-posta, SMS veya sosyal medya üzerinden gönderilen bağlantılar aracılığıyla ulaşılan sahte siteler, kimlik avı saldırılarında sıkça kullanılır. Kullanıcıların dikkatini çekmek için acele ettirici ve cazip teklifler sunan bu platformlardan korunmanın en iyi yolu, URL ve HTTPS sertifikası gibi güvenlik işaretlerini kontrol etmek, doğrudan resmi sitelerden erişim sağlamak ve şüpheli bağlantılardan uzak durmaktır" diye konuştu. 

Sitenin iyice incelendikten sonra kart bilgileri girilmesi gerekiyor. 

KİLİT İŞARETİNE DİKKAT

TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Cenk Çiğdemli ise, internetten alışveriş yaparken, web sitesinin gerçek olup olmadığını birkaç kez kontrol etmek gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu:  "Sitenin iletişim bilgileri, SSL sertifikası kesinlikle kontrol edilmeli. SSL sertifikası olup olmadığı, siteye girildiğinde adres barının sol köşesinde bulunan kilit işareti ile anlaşılabilir. Kilit işaretinin olmaması, dolandırıcılık niyeti olmasa bile o sitenin güvenilir olamayacağı anlamına gelir. Sitenin adres, şirket ve telefon bilgileri de kontrol edilmeli. Sitenin sağlam bir altyapı sağlayıcıyla çalışıyor olması da güvenilir olduğunu gösterir. Yazıyorsa sitenin altındaki altyapı sağlayıcı firma ismine bakılabilir. Ayrıca her ne sebeple olursa olsun, telefonda veya mesajla kimseye kredi kartı bilgisi verilmemeli. Ürünün diğer sitelerdeki fiyatına da mutlaka bakılmalı. İnanılmayacak kadar büyük bir indirim söz konusuysa o siteden derhal çıkılmalı."

Kaynak: Web Özel