Seçim nasıl yapılacak? İşte konuşulanlar...

Tüm Türkiye el ele asrın felaketinin yaralarının sarılması için çalışıyor. Bu çabalar sürerken söz konusu süreçte seçim tarihi de gündemdeki başlıklardan bir tanesi. Peki seçim nasıl yapılacak? Depremzedeler nasıl ve nerede oy kullanacak? İşte tüm konuşulanlar...

Son Güncelleme:

Türkiye'yi derinden sarsan asrın felaketinde 43 bini aşkın insan yaşamını yitirirken yaraların sarılmaya çalışıldığı bu süreçte seçim tarihi de gündemde. Şimdilik ortada duran tablo, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri'nin daha önce de konuşulduğu üzere 14 Mayıs'ta yapılacağını gösteriyor. Siyaset kulisleri de aynı tarihi işaret ediyor. Peki mevcut durumda seçim süreci nasıl işleyecek? Seçim, depremden etkilenen 11 ilde nasıl gerçekleştirilecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 18 Ocak tarihinde partisinin grup toplantısında işaret ettiği 14 Mayıs tarihinin Anayasa'ya göre seçimin yapılabileceği en geç tarih olarak gösterilen 18 Haziran'a ertelenip ertelenmeyeceği depremden sonra konuşulurken bu tarihten vazgeçilmediği ve 14 Mayıs tarihinin büyük oranda netleştiği dile getiriliyor.

'ŞU ANDA 14 MAYIS'TA OLACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR'

MHP Lideri Devlet Bahçeli de son grup toplantısında tarihin değişmeyeceği yönündeki mesajını “Bilinmelidir ki; ne sandıktan kaçarız ne demokrasiyi yok sayarız” sözleriyle aktarmıştı.

CNN International'dan Becky Anderson'un programına konuk olan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise “Önümüzdeki günlerde aksi yönde bir siyasi mutabakat olmadıkça eğilim, seçimin vaktinde yapılması yönünde... Şu anda 14 Mayıs'ta olacak gibi görünüyor” ifadelerini kullanmıştı.

Deprem bölgesinde seçimin nasıl gerçekleştirileceğine dair soru işaretlerinin bir kısmını gideren ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ oldu. Katıldığı bir canlı yayında depremzedelerin nasıl oy kullanacağına dair kritik açıklamalarda bulunan Bozdağ, seçimle ilgili sürecin yasalarda herhangi bir yoruma açık olmayacak şekilde belirtildiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Herkes meskun olduğu (oturdukları) yerde oyunu kullanacak. Seçim listeleri yayınlandığında, askıya çıktığında, o askıda insanların itirazı varsa itiraz edecek, adres değişikliklerini işleyecek ve ona göre oy kullanacaklar yani bunlar için yeni bir düzenlemeye o yüzden ihtiyaç yok.”

VEKİL SAYISI DEĞİŞMEYECEK

Bakan Bozdağ, “Sandıklar deprem bölgesinde konteynerkent ve çadırkentlerde mi kurulacak?” sorusuna ise “Ona YSK karar verecektir” yanıtını verdi. Öte yandan illerin milletvekili sayısının 2022 nüfus sayımı sonuçları temel alınarak belirleneceği ve buna göre depremden etkilenen 11 ilin milletvekili sayılarının da değişmeyeceği aktarılmakta.

Yüksek Seçim Kurulu'ndan temsilciler, deprem bölgesinde incelemelerde bulunmakta. Söz konusu temsilciler tarafından hazırlanan rapor, seçimlere yönelik teknik hazırlıkta belirleyici olacak. Peki depremin ardından yaşadığı yeri terk edenler nerede, nasıl oy kullanacak? Kullandıkları oy nereye sayılacak?

TAŞINDIĞI ŞEHİR İÇİN OY KULLANACAK

Öncelikle farklı bir şehire göç edenlerin adres kayıtlarını değiştirmesi gerekecek. Seçmen listelerine itirazlar olacak. Yeni adreslerine yazılacak depremzede taşındığı şehirler için oy kullanacak. O illerin milletvekillerini seçecek. Kullandıkları oyun geldikleri ilin seçim sonuçlarına yansıtılmasının anayasal ve yasal olarak mümkün olmadığı kanaatine varılmasının söz konusu kararın alınmasına neden olduğu öğrenildi.

“Yurtdışında yaşayan seçmen” örneğine ilişkin ise Ak Parti kaynakları, “O sistemde kullanılan oy, tüm Türkiye'ye dağıtılıyor. Depremzede için benzer bir uygulama söz konusu olamaz” yanıtını vermekte.

Aynı zamanda sandıklar kurulurken güvenlik önlemlerine de ekstra özen gösterilecek. Yapılan incelemelerde çadırkentler oy kullanmaya uygun bulunmazsa sandıklar konteynerkentlerde kurulacak ve depremzedelerin en yakın konteynerkente giderek oy kullanması sağlanacak.

Ak Parti kurmaylarına göre bu seçim diğer seçimlerden farklı bir propaganda sürecine sahne olacak. Deprem ve bölge ağırlıklı çalışmalarla yaraların sarılması için yürütülecek projeler ön planda olacak. Daha önce olduğu gibi şarkılı türkülü mitingler, toplantılar, yerini yaşamını yitirenlerin anılacağı daha ağırlaştırılmış programlara bırakılacak.

Kaynaklar: Ajanslar, Haber Global

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber