Sandığa katılım neden düştü?

Yerel seçimlerde 2007 yılından bu yana en düşük sandık katılımı ortaya çıktı. Türkiye genelinde sandığa gidenler yüzde 78 olurken, siyaset bilimciler ise küskünlere dikkat çekti. Sandığa gitmeyenlerin bir diğer sebebinin de aday memnuniyetsizliği olduğu belirtildi.

Son Güncelleme:

Yerel seçimlerin ardından merak edilen konulardan biri de sandığa katılım oranının yüzde 78'de kalması. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, resmi olmayan sonuçlar üzerinden katılım oranlarını; büyükşehir yarışında yüzde 78.11; belediye başkanlıklarında yüzde 78.70, belediye meclisinde ise yüzde 78.50 olarak açıklarken, bu durum tartışmaları da beraberinde getirdi. 14 Mayıs 2019'da yapılan yerel seçimlerde ise sandığa katılım oranı yüzde 88.92 olarak kayda geçmişti. Türkiye'deki yerel ve genel seçimlere katılım oranı ortalama yüzde 85 olarak kayıtlarda yer alırken, 31 Mart günü 61.4 milyon seçmenden sadece 48.2 milyonu sandık başına gitti. 13 milyon 174 bin 817 seçmen oy kullanamazken, 2 milyon 210 bin 16 oy ise geçersiz sayıldı.

 Siyaset bilimciler seçime katılımın neden düşük olduğunu yorumladı.

YANLIŞ ALGI OLUŞTURULDU

Siyaset Bilimci Emre Erdoğan, genel algıdaki yanlışa değinirken, "Genel kanaatler AK Parti'nin seçime gitmediği yönünde ancak doğudaki yerleşim yerlerine baktığımızda yüzde 60'lara kadar inen katılım oranlarını görüyoruz. Bu nedenle sandığa gitmeyen kesim 'Ak Partilidir' demek doğru olmaz. Seçim öncesindeki anketlere baktığımızda da bu yönde bir eğilim tespit etmiştik. Büyükşehirlerde seçimlere katılımın yüzde 80 olduğunu düşünürsek, 'katılım az' demek doğru tanım olmaz.  Bana kalırsa doğru tanım, 'CHP büyük ilçelerde seçmenini sandığa götürebildi' tanımıdır. DEM seçmenlerinin bir kısmının da sandığa gitmediğini söyleyebiliriz. Bu durum her yerde aynı değil. Bir strateji de söz konusu olabilir" diye konuştu. 

Seçmenlerin sandığa gitmemesini uzmanlar küskünlük olarak değerlendiriyor.

TEK İHTİMAL VAR

Siyaset Bilimci Ali Fuat Gökçe ise teorik olarak seçimlere katılım oranının düşük kalmasının  3 sebebi olabileceğini belirterek şöyle konuştu:

"Birincisi, ülkede kültürel farklılıklar yoktur, farklılık olmadığı için de kendilerini ifade etmek için seçime girmeye ihtiyaç duymazlar. Tabi, bu durum ülkemiz için geçerli değil. İkincisi, vatandaşlar ekonomik olarak rahattır, refah içindedir ve siyasetle ilgilenme ihtiyacı duymazlar bu da bizim için geçerli değil. Son sebep ise küskünler veya adayları beğenmemek diyebiliriz. Bu ülkemiz için daha geçerli" şeklinde konuştu. 

Büyükşehirlerden bazılarında sandığa katılım oranları ise şu şekilde oldu:

İstanbul yüzde 79,28

İzmir yüzde 79,02

Ankara yüzde 79,39

Bursa yüzde 78,83

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber