Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Hit-30 bugüne kadar ilan ettiğimiz en kapsamlı teşvik paketi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Haber Global ekranlarında açıklamalarda bulundu. Hit-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programının detaylarını açıklayan Bakan Kacır, "Hit-30 bugüne kadar ilan ettiğimiz en kapsamlı teşvik paketi" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Haber Global ekranlarında önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Kacır'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:
HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programının detayları
-Bugüne kadar ilan ettiğimiz en kapsamlı teşvik paketi. 30'un iki anlamı var. Biri 2030'a kadar ki hedeflerimizi tarif eden bir programdan bahsediyoruz. Bir diğeri de 2030'a kadar bu program kapsamındaki yüksek teknoloji alanlarında 30 milyar dolarlık bir kaynağı harekete geçirmeyi amaçlıyoruz.
Türkiye'nin yeni sanayi ve teknoloji hamleleri nasıl olacak?
-Son 22 yılda adeta sıfırdan bir AR-GE ekosistemi inşa ettik. Bugün Türkiye'nin dört bir yanında yükselen 102 Teknopark'ımız var. AK Parti iktidara geldiğinde sadece 2 Teknopark, buralarda da 50-60 firma faaliyet göstermekteydi. Bugün 10 bin 500'den fazla teknoloji girişimi AR-GE ve inovasyon odaklı çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapasiteyi sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle Türkiye'nin forvet olacağı bir noktaya taşımak istiyoruz.
Bu yılın Teknofest heyecanı nasıl olacak?
-Bu yıl heyecanın zirvesi Adana'da yaşanacak. 2-6 Ekim tarihlerinde Adana'da olacağız. Çukurova bölgesinden yüz binlerle buluşacağız. 1 milyon 600 binden fazla kişi yarışacak. Sayın Cumhurbaşkanımız da bizimle birlikte olacak ve gençlerimizin milli teknoloji hamlelerini nasıl yükselttiklerini birlikte müşahede edeceğiz.
Yapay zeka çalışmaları
-Yapay zeka algoritmaları cevap verirken ne kadar tarafsız bunu bilmiyoruz. Kreatif işleri birtakım gizli kurallarla mı ortaya çıkaracaklar. Kendi yapay zekamızı geliştirmeden bu alanda özgür olduğumuzu söylemek mümkün olmayacak. Birkaç sitede arama yapıp çıkan sonuçları hakikat kabul etmeye başlamıştık. Daha ileri risklerle karşı karşıyayız. Şimdiyse doğrudan hakikat kabul edecek olursanız sizin yerinize araştıran yazılımlardan söz ediyorsunuz. Fakat, bu sistem ne kadar objektif Biz Türkçemizde kendi dil modellerimizi araştırıyoruz. TÜBİTAK'ta çalışıyoruz. Yapay zeka geliştirme konusunda girişimcileri desteklemek için TÜBİTAK'a çalışmalar yapıyoruz. Yapay zekadan en iyi şekilde yararlanalım ama bunu kendi milli kaynaklarımızla yapalım.
-İngiltere'de GÖKBEY uçuş gerçekleştirdi. Çok ciddi bir ilgi de uyandırdı. Türkiye gökyüzüne imzasını attı. Bu kadar havacılık platformunu bu kadar kısa sürede geliştiren ikinci bir ülke örneği veremezsiniz.
- TOGG'da 2025'te hedef ihracata başlamak.
-TÜRKSAT 6A bugüne kadar Türkiye'nin ürettiği en yüksek teknoloji platformu. Bir 40 yıllık hayal de buydu aslında. 80'lerde bu hayal kuruldu.