Samsun'da 'uyuz' vakaları tırmanıyor, uzman uyarıyor

Samsun'da son günlerde uyuz vakalarında artış yaşanırken, Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras ise el parmak araları, bilekler, koltuk altları, dirsekler ve kasıklarında şiddetli kaşıntı şikayeti olanların vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurması uyarısında bulundu.

Son Güncelleme:

Scabies (uyuz hastalığı) hakkında bilgi veren Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, son günlerde Samsun'da kaşıntı şikayetiyle sağlık tesislerine başvuran hasta sayısında geçen yıla oranla kısmı bir artış söz konusu olduğuna dikkat çekti.

Dr. Uras, "Sağlık Müdürlüğü olarak bu artışın nedenleri ve artış gözüken noktalarda yapılabilecek çalışmalarla ilgili Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımızla bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdik ve ilk etapta vaka tespiti yaptığımız noktalarda, ivedilikle vatandaşlarımıza yönelik bilgilendirme çalışmalarına başladık. Ekiplerimizle yaptığımız bu değerlendirme toplantısında dikkatimizi çeken iki önemli nokta oldu: Bunlardan birincisi hastalarımızın, yaşadıkları durumu sıradan bir kaşıntı olarak görüp, nasılsa birkaç gün içinde geçer düşüncesiyle, hekime hastalığın başlangıç safhasında değil, belirtilerin etkili hale geldiği dönemde başvuru yapmaları oldu. Bu gecikmeli başvuru hem hastalığın daha zor iyileşmesine hem de muayeneye kadar geçen süre zarfında daha fazla insana bulaşmasına neden oluyor. Bu hızlı bulaşın önlenebilmesi için sağlık ekiplerimizin vatandaşlarımızın desteğine ihtiyacı var.

Vatandaşlarımızdan ricamız sıradan bir tokalaşma, 10-15 dakikalık kısa süreli doğrudan bir vücut teması ya da ortak kullanılan eşyalarla dakikalar içinde bulaşabilen ve en önemli belirtisi geceleri şiddetli hale gelen ve genellikle el parmak araları, bilekler, koltuk altları, dirsekler ve kasıklarda görülen şiddetli kaşıntı olan hastalıkla karşılaştıklarında vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvuru yapmalarıdır. Hastalık ne kadar erken tespit edilip tedavisine erken başlanırsa, yayılımın önüne o kadar hızlı geçilebilir" dedi.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Müdür Uras hastalığın yayılmasında ikinci önemli bir konuya değindi. Uras, "Toplantımızda ön plana çıkan ikinci nokta ise hastalığın tanısı konulduktan sonra tedavi sürecine ailenin ve temas edilen kişilerin dahil olmaması, bu nedenle de kişi bazında kontrol altına alınan hastalığın, tedavi sürecine dahil olmayan temas edilen kişiler aracılığıyla bulaşmaya devam etmesi oldu. Uyuz hastalığında özellikle aile bireylerinin kaşıntısının olup olmamasına bakılmaksızın mutlaka birlikte tedavi olması gerekir. Aynı anda tedavi uygulanmadığı takdirde hastalığın, kişiden kişiye bulaşmaya devam edeceği unutulmamalıdır. Tedavi süreciyle birlikte, uyuz hastası ve evde beraber yaşadığı kişiler tarafından kullanılan giysiler, çarşaflar ve havlular en az 60 derecede yıkanmalı, ütülenmeli, yatak takımları birkaç gün havalandırılmalıdır. Yıkanamayacak eşyalar ağzı bağlı olan bir poşet içerisinde ortalama üç gün saklanmalı, zemin ve mobilyalar elektrik süpürgesi ile temizlenmelidir. Ancak bu adımlar hep birlikte atıldığında uyuz hastalığının yayılımına dur deme şansı bulabilir, tedavi süreçlerinin hızlanmasını sağlayabiliriz. Sağlık Müdürlüğü olarak Halk Sağlığı Hizmetleri ekiplerimizle anlık olarak uyuz vakalarının takibini yapıyoruz. İnanıyorum ki ekiplerimizle halkımızın dikkati ve ortak çalışması sayesinde vaka sayıları azalacak, hastalık ilimizin gündeminden hızla çıkacaktır" diye konuştu.

Sağlık haberleri... 

Yaşam haberleri...

Kaynak: İHA

Sonraki Haber