Ölümcül salmonella riski, kumpir yemek tehlikeli mi?

İzmir'de kumpirdeki salmonella bakterisinden hayatını kaybettiği öne sürülen Servet Polat'ın ardından gözler kumpircilere çevrildi. Kumpirde kullanılan sosis ve salam gibi işlenmiş et ürünlerinin gün içinde tüketilmesi gerektiğine dikkat çekilirken, söz konusu ürünlerin, bir günden fazla beklemesi durumunda bakteri ürettiği vurgulandı. Ortaköy'deki kumpirciler ise "Biz denetleniyoruz, ürünlerimizde sorun yok" dedi.

Son Güncelleme:

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl, 155 bini ölümle sonuçlanan yaklaşık 94 milyon salmonella vakası görülürken, bunların yüzde 85'inin gıda kaynaklı olduğu biliniyor. Son olarak, İzmir'de kumpir yedikten sonra hayatını kaybettiği öne sürülen Servet Polat'ın ardından gözler İstanbul'daki meşhur Ortaköy kumpircilerine çevrildi. Görüştüğümüz kumpirciler, malzemelerin günlük ve taze geldiğini söylerken, salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünlerinin ertesi güne kalsa bile çöpe döktüklerini söylüyor. Kumpirin içine terayağı, kaşar peynir, zeytin, mısır, turşu, kısır, makarna salatası, sosis, mantar gibi malzemeler giriyor. Bunların arasında en tehlikeli olan ise sosis. Ertesi gün kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Kumpirin, sürekli sirkülasyon olan yerlerde yenilmesi gerektiği belirtiliyor.

Ortaköy'de yan yana sıralanmış 16 kumpircinin fiyatı, malzeme aldıkları yerler benzer. Fiyatlar 300 TL ve kimse daha uygun ya da daha pahalı rakama satamıyor.

GÜNLÜK DEĞİŞİYOR 

Hayatını kaybeden kişinin kumpirden değil içine konulan tavuktaki bakteriden öldüğünü anlatan Kumpirci Ali B., "Bizim malzemeler günlük değişiyor. Haberlerden sonra korkan kişiler de oldu tabi" diyor. İzmir'de hayatını kaybeden kişinin ölümüne sebep olan kumpirci ile isim benzerliği olan Ortaköy'deki kumpirci, "Buradan alan ölüyor' diyenleri duydum. İşlerimiz etkilendi ama genel olarak alımlar da düşük" şeklinde konuştu. Görüştüğümüz Esra H., ise "Ürünler bayatlamıyor, alttan soğutma var dükkanlarda. Son zamanlarda işler düşü. Günde 50 tane kumpir bile zor satıyoruz. Kimisi de kafelerde oturarak yemek istedikleri için bizleri tercih etmiyor" ifadelerini kullanıyor.

İNSANLAR ÇEKİNİYOR

Murat Asker isimli bir başka kumpirci de ürünlerin saklama kaplarında, tenekelerde geldiğini anlatarak, "Hepsi anlaşmalı toptancılardan, faturalı şekilde geliyor. Güvenilir ve helal ürünler. Vatandaş, kafelerden yediği kumpire dikkat etsin. Alışveriş merkezleri ve Ortaköy'de sürekli malzemeler bitiyor. Ürünlerimizin hepsi de taze. Biz ailemize yedirmeyeceğimiz şeyleri burada satmayız" diyor. Kumpirci Ömer Çalış ise İzmir'den gelen birkaç kişinin kumpir yemekten çekindiğini belirtiyor. 

BİR ÖĞÜNE EŞDEĞER

Kumpirci Aslı Akdağ da patateslerin genellikle Nevşehir, Afyon, Adana, Çanakkale'den geldiğini anlatırken, Erdal Doğan, hangi ürünlerin çöpe atıldığını şu sözlerle aktardı: "Zeytinler ertesi güne kalabilir ancak kısır, amerikan salatası, sosis kesinlikle kalamaz. Lahananın ise durumuna bakmak lazım. Bazı kişiler, kumpir için 'sadece patates pahalı' diyor ancak dışarda bir yemek 300-400 TL. Kumpir bir öğündeki yemeğe eşdeğer. Biz ayda 30 ton patates alıyoruz, depolarımızda bekletiyoruz. Gıda hijyen kurallarına da uyuyoruz."

"SERTİFİKALI OLMALI 

Nurten Sırma (Gıda Mühendisi)

"Salmonella bakterisinin çiğ meyve, sebzelerden, tavuktan bulaşabileceğini belirterek, "Salmonella zehirlenmesi belirtileri, bulantı, ishal, bilinç kaybı. Sonrasında da kişi toksin madde birikmesi nedeniyle hayatını kaybedebiliyor. Vatandaşlar kumpir alırken dikkat etmeli. Ürünlerin soğuk zincirde bekletilmesi çok önemli. Hammaddelerin güvenli ve sertifikalı olmaları şart."

Gıda Mühendisi Sırma: "Denetimler artırılmalı. Kumpirin içine 15 farklı malzeme giriyor. Malzemelerde koku, sulanma, renk değişimi varsa satın alınmamalı."

NE OLMUŞTU?

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Aralık 2024'te Buca'daki bir kumpircide yediği kumpirin ardından sağlık sorunları yaşayan ve iki gün içerisinde vefat eden Servet Polat'ın ailesinin şikayeti üzerine soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında yürütülen çalışmalarda, işletme sahibi N.D'nin iş yerinde kumpir yiyen başka kişilerin de zehirlenme belirtileri göstererek hastanelere başvuruda bulundukları belirlenmişti. Bunun üzerine İş yeri sahibi N. D. gözaltına alınmıştı. Şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan tutuklanmıştı. Servet Polat'ın ölüm nedeninin belirlenmesi için de otopsi yapıldı ancak henüz sonuç açıklanmadı. Tarım Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ekiplerince yiyecek hazırlanmasında kullanılan malzemelerden alınan numune örneklerindeki ilk incelemede salmonella virüsü bulundu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber