Sahte içki can alıyor! Bu yerlerde risk var...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, yılbaşı öncesinde artan sahte içki zehirlenmelerine dikkati çekip riskli yerlere karşı uyardı.

Son Güncelleme:

Yılbaşı öncesinde artan sahte içki zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, özellikle bu dönemde merdiven altı sahte içki üretiminin arttığını söyledi.

Yılbaşı kutlamaları nedeniyle tüketimin artmasını fırsat bilerek, sahte içki üretenlerin sayısında artış yaşandığını dile getiren Kırım, "Sahte içkide risk, kişinin alkol içinde bulunan metil ve etil alkolün birbirinden ayıramaması. Metil alkolün insanda felç, zehirlenme, körlük ve ölümle sonuçlanacak şekilde etkileri oluyor. Merdiven altı üretimlerde etil ve metil alkol ayırt edilemediği için de bu doğrudan tüketicinin sofrasına kadar gitmiş oluyor. Riskli yerlerden biri de toplu tüketim yerleri. Dolayısıyla vatandaşların, işletmelerden açıkta satılan içkiler mevcutsa şişelerini görmek istemeleri hakkıdır. Çünkü piyasalara hangi koşullarda sunulduğunu bilmiyoruz. Çok güvenilir üreticilerden dahi alsalar, bazen maddi kaygılardan da sahte alkol ile karışmalar olabiliyor. Eğer kişi kendisi alıyorsa da Gelir İdaresi Başkanlığı Bandrollü Ürün İzleme Sistemi (GİB BÜİS) uygulaması ile kontrol etmeli. Bu kod okutulunca ürünün orijinal olup olmadığını gösteriyor, eğer orijinal değilse kişi şikayette bulunulabilir. Sahte alkol tüketimi içer içmez etki göstermeyebilir. Yaklaşık 12, 24 ya da 48 saat içinde etkileri ortaya çıkarak sakatlanma ya da ölümle sonuçlanabilir" dedi.

"HAYATLARINI TEHLİKEYE ATIYORLAR"

Kişilerin sahte içkiyi bilmeden aldığı gibi daha uygun olduğu için de tercih edebildiklerini söyleyen Kırım, "Hayatlarını tehlikeye atıyorlar. İnsanlar çok basit tesisatlarla özellikle distilasyon (damıtma) ürünleri evde yapabileceklerini zannediyorlar. Ancak bu o kadar kolay bir mekanizma değil. İnsan sağlığına zarar veren metil alkol, alınmak istenen etil alkolden daha çabuk buharlaşıyor. İnsanlar kendi başlarına yapmaya çalışırken bunu anlayamıyorlar ve kontrol edemiyorlar. Bunun için bu üretimlerin önüne geçilmesi lazım" diye konuştu.

"NE KADAR ÇOK TÜKETİM OLURSA DA RİSK BİR KADAR FAZLA OLUYOR"

Hem evlerde hem de toplu tüketim yerlerinde yoğun katılımlı yılbaşı kutlamaları yapıldığını belirten Kırım, "Ne kadar çok tüketim olursa da risk bir kadar fazla oluyor. Özellikle dışarıdan alınacak meze ve tavuk ürünlerinin tazeliğine dikkat edilip, güvenilir yerlerden alınması gerekiyor. Çünkü yılbaşında yoğunluk sebebi ile daha öncesinde ürünler hazırlanarak dolaplarda bekletilebiliyor. Yılbaşı günü de sofralarda normalden daha fazla süre bekleyen ve tüketilmeye devam edilen ürünler oldukları için de riskler oluşuyor. Bu nedenle tüketicilerin dikkatli olması, restoranların ve tüketicilerin özenli olmasını tavsiye edebiliriz" dedi.

Sonraki Haber